Herzog & de Meuron
Project
2018–2023
495_CP_230623_DH_001_PRI
495_CP_230623_DH_001_PRI
495_CP_230807_DH_003_PRIO
495_CP_230807_DH_003_PRIO
495_CP_230623_DH_006_PRIO
495_CP_230623_DH_006_PRIO
495_CP_230808_DH_010_PRI
495_CP_230808_DH_010_PRI
495_CP_230807_DH_012_PRIO
495_CP_230807_DH_012_PRIO
495_CP_230808_DH_013_PRIO
495_CP_230808_DH_013_PRIO
495_CP_230807_DH_014_PRIO
495_CP_230807_DH_014_PRIO
495_CP_230808_DH_015_PRI
495_CP_230808_DH_015_PRI
495_CP_230325_DH_020_PRI
495_CP_230325_DH_020_PRI
495_CP_230325_DH_023_PRIO
495_CP_230325_DH_023_PRIO
495_CP_230325_DH_025_PRIO
495_CP_230325_DH_025_PRIO
495_CP_230326_DH_028_PRIO
495_CP_230326_DH_028_PRIO
495_CP_230326_DH_030_PRIO
495_CP_230326_DH_030_PRIO
495_CP_230325_DH_034_PRIO
495_CP_230325_DH_034_PRIO
495_CP_230326_DH_038_PRIO
495_CP_230326_DH_038_PRIO
495_CP_230809_DH_039
495_CP_230809_DH_039

Process

Situated between the MĂĽnsterhĂĽgel and the former outer city wall with its gateway of St. Alban-Tor, the area known as St. Alban-Vorstadt represents one of Basel’s first early medieval expansions and has largely retained its historic character. With its three storeys, the project restores the historical proportions of the original 19th-century building that was once home to a dental clinic.

04_GLD_180618_Scan_002
04_GLD_180618_Scan_002
495_SI_1804_298
495_SI_1804_298
495_CI_1805_051_View-Hof_Bestand
495_CI_1805_051_View-Hof_Bestand

Form finding unfolded through systematic volume studies. The final linear form responds to the surrounding architectural context and the courtyard site behind St. Alban-Vorstadt 12. During the design process done in close collaboration with the city and the Christoph Merian Stiftung, the project transformed from a conversion of the existing courtyard house to a new building with slightly altered volume.

495_DR_1807_001_Axos-Text
495_DR_1807_001_Axos-Text
495_MO_1807_025
495_MO_1807_025
495_CI_1812_003_Modell-1-20_Perspectiv
495_CI_1812_003_Modell-1-20_Perspectiv

During the design phase, the team studied various wood types, exploring their characteristics and structural capacities. This comprehensive analysis informed the final assembly, which incorporates several distinct wood types: silver fir for the exterior facades, larch for the exterior floor, oak for the interior floor, spruce and fir for the ceiling and office walls, and beech for the columns.

495_CI_1908_005_MOCKUP
495_CI_1908_005_MOCKUP
495_MU_WEB_001
495_MU_WEB_001
495_CO_WEB_005
495_CO_WEB_005
495_CO_WEB_003
495_CO_WEB_003
495_CP_230325_DH_023_PRI
495_CP_230325_DH_023_PRI
495_CP_230325_DH_025_PRI
495_CP_230325_DH_025_PRI

The concrete firewall forms the mineral core of the building. Emerging from this robust concrete spine, the architectural composition shifts to a timber structure, composed of prefabricated elements.

495_CI_1902_042_RĂĽckwand
495_CI_1902_042_RĂĽckwand
495_CP_230809_DH_039_PRI
495_CP_230809_DH_039_PRI
495_CO_WEB_002
495_CO_WEB_002
495_CO_WEB_001
495_CO_WEB_001
495_CO_WEB_004
495_CO_WEB_004

The new headquarter of Christoph Merian Foundation is functional and flexible. Upper floors serve as communal offices and meeting rooms, easily adaptable to different needs. The wooden structure and arcades allow for simple repurposing of the interior layout and the exterior textile sunshades provide a pleasant indoor climate and optimal daylight utilization.

495_CP_230808_DH_013_PRI
495_CP_230808_DH_013_PRI
495_CP_230326_DH_028_PRI
495_CP_230326_DH_028_PRI
495_CP_230807_DH_042
495_CP_230807_DH_042
495_CP_230807_DH_043(1)
495_CP_230807_DH_043(1)

Drawings

495_DR_2311_01_Siteplan
495_DR_2311_01_Siteplan
495_DR_2311_02_UG1
495_DR_2311_02_UG1
495_DR_2311_03_EG
495_DR_2311_03_EG
495_DR_2311_04_1_OG
495_DR_2311_04_1_OG
495_DR_2311_05_2_OG
495_DR_2311_05_2_OG
495_DR_2311_06_SC_1
495_DR_2311_06_SC_1
495_DR_2311_07_SC_2
495_DR_2311_07_SC_2
495_DR_2311_08_SC_3
495_DR_2311_08_SC_3
495_DR_2311_11_AN_W
495_DR_2311_11_AN_W
495_DR_2311_09_AN_N
495_DR_2311_09_AN_N
495_DR_2311_10_AN_S
495_DR_2311_10_AN_S
495_DR_2311_13_AX_1
495_DR_2311_13_AX_1
495_DR_2311_14_AX_2
495_DR_2311_14_AX_2
495_DR_2311_12_DT_1
495_DR_2311_12_DT_1

Team

Partners
Jacques Herzog
Pierre de Meuron
Andreas Fries (Partner in Charge)
Christoph Röttinger (Coupling Partner)
Project Team
Elena Klinnert (Project Manager, Senior Architect)
Martin Krapp (Project Director, Associate)
Michael Bär (Associate)
Massimo Corradi (Design Technologies)
Jonas Läufer
Tom Mundy
Niklas Nalbach
Konrad SchlĂĽter
Martin Schulte (Design Technologies)
Joyce Schwyn
Klelia Siska
Julius Zucco

Facts

Client
Christoph Merian Stiftung, Basel, Switzerland
Planning
Project Architect: Herzog & de Meuron Basel Ltd., Basel, Switzerland
Project and Construction Management: Dietziker Partner Baumanagement AG, Basel, Switzerland
Structural Engineering: Schnetzer Puskas Ingenieure AG, Basel, Switzerland
Specialist / Consulting
Facade Consulting: Christoph Etter Fassadenplanung, Basel, Switzerland
Landscape Design: Stauffenegger + Partner AG, Basel, Switzerland
Building Services Consulting: Kalt + Halbeisen IngenieurbĂĽro AG, Basel, Switzerland
Building Physics Consulting: Kopitsis Bauphysik AG, Basel, Switzerland
Fire Protection Engineering: A. Aegerter & Dr. O. Bosshardt AG, Basel, Switzerland
Building Data
Site Area: 18'976 sqft, 1'763 sqm
Gross floor area (GFA): 14'864 sqft, 1'381 sqm
GFA above ground: 10'333 sqft, 960 sqm
GFA below ground: 4'531 sqft, 421 sqm
Net floor area: 12'432 sqft, 1'155 sqm
Footprint: 3'186 sqft, 296 sqm
Length: 124 ft, 38 m
Width: 29 ft, 9 m
Height: 36 ft, 11 m
Gross volume (GV): 166'085 cbft, 4'703 cbm
Facade surface: 7'685 sqft, 714 sqm

Location