Herzog & de Meuron
Project
2016-2018
Realization
2018-2021

The new ST SONGEUN Building houses art spaces for the SONGEUN Art and Cultural Foundation – a non-profit organization established in 1989 – together with headquarter offices for ST International. Our experience designing contemporary museums increasingly focuses on how we can bring art and people together. How can we make a space that works for the art and the artist, for the curator and the public?

When Herzog & de Meuron was commissioned to design the new SONGEUN Art Space in 2016, the ambition was clear: to create a cultural anchor that invites the public and broadens the exposure of Korean artists to the international contemporary art scene. By offering non-commercial art spaces within one of the most commercial areas of Seoul, the project aims to strengthen SONGEUN’s presence and significantly contribute to the city’s cultural topography and diversity.

A Precise Geometry in the Heart of Cheongdam Dong

The site is located on the highest point of Dosan Daero, a thoroughfare located in Cheongdam Dong in southern Seoul, renowned for its international flagship stores, restaurants and bars. While the neighborhood mainly consists of low-rise buildings, the zoning allows for higher density towards the main street. Catalyzed by the area’s rapid transformation and densification, a myriad of volumetric strategies responding to various plot regulations sit along the street front. A sharp triangular volume distinguishes the ST SONGEUN Building. Resulting from the envelope specified for the site, the building’s unified form maximizes the allotted floor area while exploring the sculptural potential of the zoning law. A tall front facade faces the main street and hosts the building’s core, and a low back facade faces the garden where a more intimate scale defines the surrounding neighborhood. With 11 stories aboveground and 5 floors underground, the completed building comprises over 8000 square meters.

A Cultural Anchor Open to the City

The building expresses difference and openness despite, or rather because of, its hermetic street side. A cut out of the base invites visitors from the street to the main lobby and the intimate garden, open to the public at all times. At the entrance, a column wrapped in a seamless LED screen acts as an attractive lantern announcing current shows and a further place to present artistic content. On the west side of the building, the car ramp is treated as a sculptural volume. The curve of the descending ramp carves an opening in the ceiling of the underground exhibition space, connecting this sunken gallery to the activity, sound, and light at street-level. With its concrete walls, this cave-like space contrasts with the reflective finishes of silver leaf lining the ramp’s interior and parking space beneath. The ramp spirals around a triple-height void and defines the geometry of the grand staircase which acts as both a threshold and auditorium space for screenings and lectures, leading to the second-floor galleries. An experimental and unexpected mix of art spaces, offices, and public areas unfolds above and below ground, creating a new urban complex that invites the public to engage with contemporary art in Seoul.

“Hidden Pine Tree”: a Face for SONGEUN

Enhancing the facade’s continuous surface, the building is cut by only a few defining apertures. Two tall vertical windows puncture the south facade and create framed views of the city. A triangular opening spans between levels 3 to 8 on the east, while the rear is almost completely glazed behind a layer of balconies which bring light and air into the offices. The concrete mass not only carries the entire structure but also defines all space and ornamental surfaces. Using larch plywood boards rotated in a 1-by-1 meter grid, the concrete facade is imprinted with wood grain patterns and expresses the meaning behind the name SONGEUN: “Hidden Pine Tree”. This unique texture invites the eye and hand to explore its different qualities, bringing the building’s urban presence down to a tactile human scale. Herzog & de Meuron, 2021

473_CP_2109_733_IB_2614
473_CP_2109_733_IB_2614
473_CP_2109_700_IB_4738
473_CP_2109_700_IB_4738
473_CP_2109_749_IB_3664
473_CP_2109_749_IB_3664
473_CP_2109_739_IB_3350
473_CP_2109_739_IB_3350

473_VD_220915_THUMBNAIL

473_CP_2109_717_IB_5668
473_CP_2109_717_IB_5668
473_CP_2109_712_IB_5140
473_CP_2109_712_IB_5140
473_CP_2109_737_IB_3139
473_CP_2109_737_IB_3139
473_CP_2109_738_IB_3173
473_CP_2109_738_IB_3173
473_CP_2109_736_IB_2865
473_CP_2109_736_IB_2865
473_CP_2109_734_IB_2682
473_CP_2109_734_IB_2682
473_CP_2109_732_IB_2555
473_CP_2109_732_IB_2555
473_CP_2109_702_IB_4321
473_CP_2109_702_IB_4321
473_CP_2109_758_IB_5570
473_CP_2109_758_IB_5570
473_CP_2109_747_IB_3571
473_CP_2109_747_IB_3571
473_CP_2109_742_IB_3451
473_CP_2109_742_IB_3451
473_CP_2109_727_IB_2090
473_CP_2109_727_IB_2090
473_CP_2109_721_IB_1695
473_CP_2109_721_IB_1695
473_CP_2109_761_IB_1926
473_CP_2109_761_IB_1926
473_CP_2109_754_IB_3900
473_CP_2109_754_IB_3900
473_CP_2109_722_IB_2010
473_CP_2109_722_IB_2010
473_CP_2109_757_IB_4170
473_CP_2109_757_IB_4170
473_CP_2109_730_IB_2451
473_CP_2109_730_IB_2451

473_AV_2109_TEASER_V-3-0

Drawings

473_DR_2109_023_SITE_1-1000
473_DR_2109_023_SITE_1-1000
473_DR_2109_005_PLAN_B05_1-300
473_DR_2109_005_PLAN_B05_1-300
473_DR_2109_006_PLAN_B04_1-300
473_DR_2109_006_PLAN_B04_1-300
473_DR_2109_007_PLAN_B03_1-300
473_DR_2109_007_PLAN_B03_1-300
473_DR_2109_008_PLAN_B02_1-300
473_DR_2109_008_PLAN_B02_1-300
473_DR_2109_009_PLAN_B01_1-300
473_DR_2109_009_PLAN_B01_1-300
473_DR_2109_010_PLAN_L01_1-300
473_DR_2109_010_PLAN_L01_1-300
473_DR_2109_011_PLAN_L02_1-300
473_DR_2109_011_PLAN_L02_1-300
473_DR_2109_012_PLAN_L03_1-300
473_DR_2109_012_PLAN_L03_1-300
473_DR_2109_013_PLAN_L04_1-300
473_DR_2109_013_PLAN_L04_1-300
473_DR_2109_014_PLAN_L05_1-300
473_DR_2109_014_PLAN_L05_1-300
473_DR_2109_015_PLAN_L06_1-300
473_DR_2109_015_PLAN_L06_1-300
473_DR_2109_016_PLAN_L07_1-300
473_DR_2109_016_PLAN_L07_1-300
473_DR_2109_017_PLAN_L08_1-300
473_DR_2109_017_PLAN_L08_1-300
473_DR_2109_018_PLAN_L09_1-300
473_DR_2109_018_PLAN_L09_1-300
473_DR_2109_019_PLAN_L10_1-300
473_DR_2109_019_PLAN_L10_1-300
473_DR_2109_020_PLAN_L11_1-300
473_DR_2109_020_PLAN_L11_1-300
473_DR_2109_003_E-South_1-500
473_DR_2109_003_E-South_1-500
473_DR_2109_001_E-North_1-500
473_DR_2109_001_E-North_1-500
473_DR_2109_002_E-East_1-500
473_DR_2109_002_E-East_1-500
473_DR_2109_004_E-West_1-500
473_DR_2109_004_E-West_1-500

Team

Facts

Client
SONGEUN Art and Cultural Foundation & ST International
Planning
Executive Architect : Junglim Architecture, Seoul, Korea
Specialist / Consulting
Client Consulting: Hanmi Global, Seoul, Korea
Building Data
Site Area: 12'690 sqft, 1'179 sqm
Gross floor area (GFA): 87'908 sqft, 8'167 sqm
Footprint: 6'888 sqft, 640 sqm
Length: 95 ft, 29 m
Width: 72 ft, 22 m
Height: 193 ft, 59 m
Gross volume (GV): 870'507 cbft, 24'650 cbm
Facade surface: 55'520 sqft, 5'158 sqm

Bibliography

Herzog & de Meuron, SONGEUN Art and Cultural Foundation: “Herzog & de Meuron. Exploring 473“. Edited by: Mortiz Küng. SONGEUN Art and Cultural Foundation, Seoul, 2021. Vol. No. 1-6. Six-volume box edition published on the occasion of the inaugural exhibition Herzog & de Meuron. Exploring SongEun Art Space at ST SONGEUN Building, Seoul, 30 September – 20 November, 2021.

Philipp Meier: “In Seoul streicheln sie jetzt Häuser. Südkoreas Hauptstadt ist der neue Kunst-Hub Ostasiens – dazu trägt auch ein ungewöhnlicher Ort von Herzog & de Meuron bei.” In: Eric Guyer (Ed.). Neue Zürcher Zeitung. Zürich, Neue Zürcher Zeitung AG, 29.11.2021. p. 30.

Herzog & de Meuron, Pierre de Meuron, Martin Knüsel: “Design and Exhibition: Herzog & de Meuron. Exploring Songeun Art Space; ST International HG & Soungeun Art Space.” In: Anne Lee (Ed.). Interiors. Theme Gallery. Vol. No. 422, Seoul, 11.2021. pp. 18-19; 126-139

Location