Herzog & de Meuron
Project
2014ÔÇô

In hardly any other city are the layers of local history ÔÇô whether the legacy of development or destruction ÔÇô as clearly and ubiquitously legible as in Berlin. The resulting built fabric, assembled and moulded by a variety of urban and architectural influences, is marked by the deeply ingrained scars of the Second World War, the post-war years and the divided city. Gap sites long dominated vast swathes of the Berlin cityscape. The wastelands held enormous potential, and the resulting creative scope and open-minded outlook were exploited in a diversity of ways. Berlin became both a field of experimentation for urban planners and architects, and a playground for culture and sub-culture.

The Am Tacheles site is one of the last big gap sites in BerlinÔÇÖs Mitte district. At the time we were appointed to design the development scheme, half of the existing site was used as a car park and the rest abandoned to nature. A large derelict area sat at the centre of a trapezoidal urban block framed by Friedrichstrasse, Oranienburger Strasse, Johannisstrasse and Tucholskystrasse. Only the three extreme corners of the perimeter block were developed and occupied. The former Tacheles building was nothing but a sad ruin overlooking the empty ground. Until recently, a still-used mud path leading from the Tacheles gateway building across the site recalled the route of the erstwhile Friedrichstrassenpassage shopping arcade. The once buzzing, squatted K├╝nstlerhaus Tacheles (Art House Tacheles), which in many ways epitomized post-fall-of-the-Wall Berlin, had lost its pulling power. The part of the old Friedrichstrassenpassage complex saved from demolition at the eleventh hour by the artist collective had deteriorated into a silent ruin with neither content nor context.

This then forms the starting point for our urban concept for the Am Tacheles, which incorporates the historic fabric in the re-creation of an enclosed block. The fragment will regain its full geometrical presence ÔÇô even if only as a spatial element, as an internal passageway that restores the important link between Friedrichstrasse and Oranienburger Strasse. Indeed, this is no reconstruction or simulation, merely an interpretation of the historic footprint. The Tacheles building will be integrated in the development scheme and revitalized through the planned use as a culture venue. The aim is to recapture the siteÔÇÖs deep historical significance while continuing and developing the narrative.

The remaining part of the block is likewise modelled on the historic city layout. While seeking to respect the context, we are also looking for a new, unmistakable form for its expression. We start with a volume that completely fills the block and proceed to cut out a sequence of variously proportioned squares, yards and pathways to make it porous and permeable. The typical urban perimeter block thus takes on a new dimension: it assumes its own inner life, one capable of nurturing a vibrant mix of occupancies and users in the spaces within the perimeter development. The centrepiece is a large planted square opening onto Oranienburger Strasse that will lend the site a distinctive identity. The shops, restaurants and cafes lining the square will enliven the interior environment of the block. The adjacent facilities along Johannisstrasse comprise a planned housing development together with a series of variously designed yards. Here, particular care was taken to include a wide variety of basic typologies for the individual buildings as well as for the adjoining yards and squares. The spaces range from a small urban square, providing access to the site from the south, to a semi-private courtyard overlooked by the spacious balconies of the neighbouring apartments. The planned building typologies are equally diverse: they include a high-ceilinged loft building, compact town houses surmounted by city apartments, stacked maisonettes, a tower building at the very heart of the urban block and single-aspect studio apartments arranged along a fire wall.

The basic objective behind the Am Tacheles design concept is to create a piece of city that has due regard for human scale and emanates a certain intimacy. To create an urban structure that is robust and direct in both its constructional detailing and mix of materials. And to create an attractive, bustling urban space that serves the community and the individual alike.

Herzog & de Meuron, 2016

In kaum einer anderen Stadt sind die Schichten der eigenen Geschichte, ob aufbauender oder zerst├Ârerischer Art, so deutlich und durchweg lesbar wie in Berlin. Entstanden ist ein Stadtgewebe, zusammengesetzt und geformt durch unterschiedliche st├Ądtebauliche und architektonische Einfl├╝sse, und gezeichnet von den tief in den Stadtk├Ârper eingeschnittenen Verletzungen von Krieg, Nachkriegsjahren und Mauerbau. Lange Zeit pr├Ągte die L├╝cke ma├čgeblich gro├če Teile Berlins. Diese Brachen bargen ein riesiges Potential in sich, es entstand eine Offenheit, ein Freiraum, der in unterschiedlichster Weise genutzt wurde. Berlin wurde zu einem Experimentierfeld f├╝r Stadtplaner und Architekten einerseits und zum Spielplatz der Kultur und Subkultur anderseits.

Das Areal ÔÇ×Am TachelesÔÇť ist eine der letzten gro├čen L├╝cken in Berlins Mitte. Als wir den Auftrag bekamen, die Planung des Areals zu ├╝bernehmen, fanden wir einen Ort vor, der zur H├Ąlfte als Parkplatz genutzt und ansonsten der Natur ├╝berlassen wurde. Eine leere, gro├če Brache, eingeschrieben in die Mitte des trapezf├Ârmigen st├Ądtischen Blockes geformt durch Friedrichstra├če, Oranienburger Stra├če, Johannisstra├če sowie Tucholskystra├če. Nur die drei ├Ąu├čersten Ecken des Blockrandes waren bebaut und belebt. Das ehemalige Tacheles Geb├Ąude blickte als traurige Ruine ├╝ber das leere Gel├Ąnde. Noch bis vor kurzem erinnerte ein Trampelpfad durch das Tacheles Torgeb├Ąude und ├╝ber das Areal an den Verlauf der alten Passage und den noch immer gegangenen Weg. Das einst so lebendige, besetzte K├╝nstlerhaus, das exemplarisch f├╝r das Berlin nach dem Fall der Mauer stand, hatte seine Anziehungskraft verloren. Der durch die K├╝nstlergruppe knapp vor dem Abriss gerettete Geb├Ąudeteil der ehemaligen Friedrichstra├čen-Passage war zu einer stummen Ruine ohne Inhalt und Kontext verkommen.

Hier setzt unser st├Ądtebauliches Konzept f├╝r das Areal an. Wir nutzen den Bestand, den die Geschichte bewahrt hat, um den Block wieder zu schlie├čen. Wir geben dem Fragment seinen K├Ârper zur├╝ck, jedoch als reine Struktur, eine innere Gasse, welche die wichtige Verbindung zwischen Friedrichstra├če und Oranienburger Stra├če erneut schafft. Keine Rekonstruktion oder Simulation, sondern eine Interpretation des historischen Fu├čabdruckes. Das Tacheles Geb├Ąude wird in die zuk├╝nftige Bebauung integriert und durch eine geplante kulturelle Nutzung revitalisiert. Die Tiefe der Geschichte des Ortes soll wieder erlebbar und gleichzeitig fortgeschrieben und weiterentwickelt werden.

Auch der verbleibende Teil des Blockes bezieht sich auf den historischen Stadtgrundriss. Unser Ziel ist es, den Kontext zu respektieren und gleichzeitig daf├╝r eine unverwechselbare und neue Form zu finden. Daf├╝r f├╝llen wir den Block zun├Ąchst vollst├Ąndig auf und schneiden dann eine Folge von unterschiedlich proportionierten Pl├Ątzen, H├Âfen und Wegen wieder aus. Der Block wird por├Âs und durchl├Ąssig. Wir entwickeln eine weitere Dimension f├╝r den typischen st├Ądtischen Blockrand, ein eigenes Innenleben, welches eine lebendige Nutzungs- und Nutzermischung im Blockinneren erm├Âglicht. Das Herzst├╝ck ist ein gro├čer, begr├╝nter Platz, der sich zur Oranienburger Stra├če hin ├Âffnet und das Areal als identit├Ątsstiftender Ort pr├Ągen wird. Gesch├Ąfte, Restaurants, Caf├ęs und Einzelhandel bilden den Platzsaum und aktivieren das Innere des Blockes. Entlang der Johannisstra├če f├╝hrt die geplante Wohnbebauung und eine Abfolge von unterschiedlichen H├Âfen die umliegende Bebauung fort. Dabei haben wir darauf geachtet, dass die einzelnen Geb├Ąude und angrenzende H├Âfe und Pl├Ątze bereits in ihren grundlegenden Typologien sehr unterschiedlich ausgelegt sind. Das reicht von einem kleinen st├Ądtischen Platz, der das Areal vom S├╝den her erschlie├čt, bis hin zu einem halbprivaten Innenhof auf den sich die gro├čz├╝gigen Balkone der angrenzenden Wohnungen ├Âffnen. Die geplanten Geb├Ąudetypologien unterscheiden sich wesentlich. Sie umfassen unter anderem ein Loftgeb├Ąude mit ├╝berhohen Decken und st├╝tzenfreien R├Ąumen, kompakte Stadth├Ąuser mit dar├╝ber liegenden Stadtwohnungen, sowie Studiowohnungen entlang einer Brandwand.

Grunds├Ątzlich geht es bei der Planung f├╝r das Am Tacheles darum ein St├╝ck Stadt zu schaffen, welches die menschliche Bezugsgr├Â├če und eine gewisse Intimit├Ąt nicht au├čer Acht l├Ąsst. Um gebaute Struktur, die robust und direkt ist, in ihrer konstruktiven Umsetzung als auch in der Wahl der Materialien. Und um einen attraktiven und lebendigen Stadtraum, welcher der Gemeinschaft als auch dem Individuum dient.

Herzog & de Meuron, 2016

03_FPX Courtyard_06_evening
03_FPX Courtyard_06_evening
01_ORO neu_08
01_ORO neu_08
02_FPX Friedrichstrasse_07
02_FPX Friedrichstrasse_07
06 Perspektive KHT_11
06 Perspektive KHT_11

Process

Masterplan

439_CI_2109_Aerial_View001
439_CI_2109_Aerial_View001
439_CI_2109_Aerial_View002
439_CI_2109_Aerial_View002
439_DR_2109_Masterplan
439_DR_2109_Masterplan

On Site

439_210423_Tacheles_Construction Site

439_CO_2301_Platz_001
439_CO_2301_Platz_001
439_CO_2301_Platz_002
439_CO_2301_Platz_002
439_CO_2301_FPX_001
439_CO_2301_FPX_001
439_CO_2301_FPX_002
439_CO_2301_FPX_002
439_CO_2301_FPX_003
439_CO_2301_FPX_003
439_CO_2301_FPX_004
439_CO_2301_FPX_004
439_CO_2301_FPX_005
439_CO_2301_FPX_005
439_CO_2301_FPX_006
439_CO_2301_FPX_006
439_CO_2301_FPX_007
439_CO_2301_FPX_007
439_CO_2301_KHT_001
439_CO_2301_KHT_001
439_CO_2301_KHT_002
439_CO_2301_KHT_002
439_CO_2301_KHT_003
439_CO_2301_KHT_003
439_CO_2301_KHT_004
439_CO_2301_KHT_004
439_CO_2301_KHT_005
439_CO_2301_KHT_005
439_CO_2301_KHT_006
439_CO_2301_KHT_006
439_CO_2301_ORW_001
439_CO_2301_ORW_001
439_CO_2301_ORW_002
439_CO_2301_ORW_002
439_CO_2301_ORW_003
439_CO_2301_ORW_003
439_CO_2301_ORW_004
439_CO_2301_ORW_004
439_CO_2301_ORO_001
439_CO_2301_ORO_001
439_CO_2301_ORO_002
439_CO_2301_ORO_002
439_CO_2301_ORO_003
439_CO_2301_ORO_003
439_CO_2301_ORO_004
439_CO_2301_ORO_004
439_CO_2301_JNO_001
439_CO_2301_JNO_001
439_CO_2301_JNO_002
439_CO_2301_JNO_002
439_CO_2301_JNO_003
439_CO_2301_JNO_003
439_CO_2301_JNO_004
439_CO_2301_JNO_004
439_CO_2301_JOS_001
439_CO_2301_JOS_001
439_CO_2301_JOS_002
439_CO_2301_JOS_002
439_CO_2301_JOS_003
439_CO_2301_JOS_003
439_CO_2301_JOS_004
439_CO_2301_JOS_004

439_2301_YAK_ON-SITE_GLIMPSE

Team

Facts

Client
AERMONT Capital LLP, London, United Kingdom
Planning
Masterplan (Mission 1): A new city district of mixed use (Retail, Office, Residential and Culture): Herzog & de Meuron Basel Ltd.
Office and Retail Buildings FPX and ORW: Herzog & de Meuron Basel Ltd. in cooperation with Aukett+Heese, Berlin, Germany
Residential and Retail Buildings JOS, JNO and ORO: Herzog & de Meuron Basel Ltd. in cooperation with Aukett+Heese, Berlin, Germany
Kunsthaus Tacheles (KHT), Core and Shell: Herzog & de Meuron Basel Ltd. in cooperation with Aukett+Heese, Berlin, Germany
Landscape Architect Masterplan: Vogt Landschaft GmbH, Berlin, Germany
Residential and Retail Building JSW: Brandlhuber + Muck Petzet Architektengesellschaft mbH, Berlin
Underground levels (Parking, Retail): RKW Architektur + GmbH & Co.KG, D├╝sseldorf, Germany
Residential Buidlings JON, JSO: Gr├╝ntuch Ernst Planungsgesellschaft mbH, Berlin, Germany
Office and Retail building OHO: Gr├╝ntuch Ernst Planungsgesellschaft mbH, Berlin, Germany
Specialist / Consulting
Fire protection planning: hhp Berlin Ingenieure f├╝r Brandschutz GmbH, Berlin, Germany
Strucutral Engineering Office Buidlings : WSK Ingenieure GmbH, Berlin, Germany
Structural Engineering Residential Buildings : Happold Ingenieurb├╝ro GmbH, Berlin, Germnany
MEP planning : ARGE Liebert -Winter Beratende Ingenieure f├╝r Geb├Ąudetechnik GmbH, Berlin, Germany
Building physics: Krebs+Kiefer Ingenieure GmbH, Dresden, Germany
Lighting Consultant : Bartenbach GmbH, Aldrans, Austria
Surveying office: Ingenieursoziet├Ąt Rek Wieck, Berlin, Germany
Wind Engineering Consultants: Wacker Ingenieure GmbH, Birkenfeld, Germany
Contractors
Execution : Hochtief GmbH, Berlin, Germany
Building Data
Site Area: 238'861 sqft, 22'191 sqm
Gross floor area (GFA): 922'789 sqft, 85'730 sqm
GFA above ground: 922'789 sqft, 85'730 sqm
GFA below ground: 493'309 sqft, 45'830 sqm

Bibliography

Ulrich Brinkmann: ÔÇťIn bew├Ąhrter Manier. Nach dreissig Jahren wird die Tacheles-Brache nun bebaut.ÔÇŁ
In: Boris Schade-B├╝nsow (Ed.). ÔÇťBauwelt. 30 Jahre ein Berlin!.ÔÇŁ Vol. No. 23, Berlin, Bauverlag BV GmbH, 15.11.2019. pp. 32-35.