Herzog & de Meuron
Project
2013-2015
Realization
2015-2018

SBB is one of SwitzerlandÔÇÖs largest landowners. This national railway company owns land in prime locations of the urban centers across the country. This previously underutilized potential of real estate has been increasingly developed in the last years, thus contributing to the densification of urban centers around the main stations of Basel, Zurich, Lucerne and other cities. Such a densification and urban renewal project is the Meret Oppenheim Hochhaus, located in the Gundeldinger Quarter of Basel. The project is part of the S├╝dpark ensemble. In 2002, Herzog & de Meuron won the competition for S├╝dpark organized by SBB to develop two plots situated to the south of the main train station. Both plots are closely connected with the ÔÇťPasserelleÔÇŁ, an overhead walkway spanning the railroad tracks. Together, the S├╝dpark (completed in 2012) and the Meret Oppenheim Hochhaus will form a new spatial context for future access to the station and to the city center of Basel. In addition, the two projects help to define the northern edge of the Gundeldinger Quarter. This densely populated area, known as the ÔÇťGundeliÔÇŁ amongst Baslers, has become a dynamic area of diversity and active street life.

Stacking Volumes

The form of the tower is the result of stacking volumes of different sizes. The process of stacking underwent various phases where we tested how the resulting proportions, dimensions and functions would fit with the urbanistic and programmatic expectations and requirements. The concept of stacking allows us to break down the scale of this unusually tall building at the edge of the large track field on one side, and facing the narrowness and the scale of the historic neighbourhood of ÔÇťGundeliÔÇŁ on the other side.

The stacking of volumes generates a kind of topography of various terraces, platforms, gaps and other outdoor ÔÇô indoor spaces. Its numerous setbacks and overhangs provide exclusive exterior spaces for a large number of apartments, amongst other programs.

Programming Volumes

The Meret Oppenheim Hochhaus is a mixed-use building with apartment, offices, a caf├ę and a restaurant. Most programs are bound to specific volumes within the whole stack. The caf├ę and the restaurant will animate the street life along the G├╝terstrasse and the Meret Oppenheim Square. Above the ground floor with its restaurant there will be 5 floors of office space. The residential portion of the building rises from the 6th to the 24rd floor. The apartments may be entered independently from the service functions. On the 6th, 7th, and 15th floors, there are large outdoor areas that will function as terraces for the respective apartments, or alternatively as communal outdoor gathering spaces for the offices. The different levels provide unique views over the city and the surrounding landscape.

Fa├žade

The shape of the tower is characterized by its strong volumetric structure. Through the principle of stacking volumes, overhangs, terraces, and voids between the individual sub-volumes are created. These elements give the building its specific appearance.

A folding and sliding shutter system forms the outer shape and appearance of the building. Placed just behind these movable sun protection elements is a balcony layer that creates depth on all sides of the building. This transitional space introduces a filter between the individual residences and the city, allowing views from interior to exterior, and a shifting transparency from exterior to interior. The resulting depth of the facade is a central feature of the architectural design and gives the shell its quality and distinctive space.

The appearance of the building is changing not only from different perspectives of the city, but also throughout the day and night. The building changes between a distinctive and precise assemblage of volumes and a more eroded and fuzzy appearance. This happens by its users and through external influences such as sunlight or wind. This constant change gives form to the individuality of its users/residents, while at the same time generating a dialogue with those viewing the building from the surrounding neighborhood.

Herzog & de Meuron, 2016

Die Schweizerischen Bundesbahnen (SBB) sind einer der gro╠łssten Grundeigentu╠łmer der Schweiz. Sie besitzen im ganzen Land Grundstu╠łcke in bester sta╠łdtischer Zentrumslage. Dieses bisher nur zum Teil genutzte Immobilienpotenzial wurde in den letzten Jahren zunehmend erschlossen, was zur Verdichtung der Stadtzentren rund um die Bahnho╠łfe von Basel, Zu╠łrich, Luzern und anderen Sta╠łdten beitrug. Ein solches Verdichtungs- und Stadterneuerungsprojekt ist auch das Meret Oppenheim Hochhaus im Basler Stadtteil Gundeldingen. Das Hochhausprojekt geho╠łrt zum Su╠łdpark-Komplex. 2002 gewann Herzog & de Meuron den von den SBB lancierten Su╠łdpark-Wettbewerb, zwei Baufelder su╠łdlich des Bahnhofs SBB zu gestalten. Die beiden Areale sind durch die ┬źPasserelle┬╗, eine die Geleise u╠łberbru╠łckende Fussga╠łngeru╠łberfu╠łhrung, eng miteinander verbunden; zusammen werden der Su╠łdpark (2012 fertiggestellt) und das Meret Oppenheim Hochhaus den neuen ra╠łumlichen Kontext des ku╠łnftigen Zugangs zum Bahnhof und zum Basler Stadtzentrum bilden. Ausserdem helfen sie mit, die Nordgrenze von Gundeldingen klarer zu definieren. Dieser dicht besiedelte Stadtteil, das ┬źGundeli┬╗, wie die Basler sagen, hat sich zu einem lebhaften und facettenreichen Viertel mit pulsierendem Strassenleben entwickelt.

Das Stapelvolumen

Die Form des Hochhauses ist das Ergebnis einer Stapelung von Volumen unterschiedlicher Gro╠łsse. Der Stapelungsprozess durchlief mehrere Phasen, in denen wir pru╠łften, wie die jeweiligen Proportionen, Dimensionen und Funktionen zu den sta╠łdtebaulichen und programmatischen Erwartungen und Erfordernissen passten. Die Idee der Stapelung ermo╠łglicht es, den Massstab dieses aussergewo╠łhnlich hohen Geba╠łudes hinunterzubrechen auf der an das breite Geleisefeld angrenzenden Seite und auf der gegenu╠łberliegenden, der Enge und geringen Ho╠łhe des historischen ÔÇťGundeliÔÇŁ-Viertels zugewandten Seite. Das Stapeln von Volumen schafft eine Art Topografie mit verschiedenen Terrassen, Ebenen, Lu╠łcken und anderen Aussen-/Innenra╠łumen. Die zahlreichen zuru╠łckversetzten und auskragenden Elemente bieten nebst weiteren Programmfunktionen exklusive Aussenra╠łume fu╠łr sehr viele Wohnungen. Das Meret Oppenheim Hochhaus ist ein multifunktionales Geba╠łude mit Wohnungen, Bu╠łros, einem Cafe╠ü und einem Restaurant. Die meisten Programmfunktionen sind an bestimmte Volumen innerhalb des Geba╠łudes gebunden. Das Cafe╠ü und Restaurant werden das Strassenbild entlang der Gu╠łterstrasse und auf dem Meret Oppenheim-Platz beleben. U╠łber dem Erdgeschoss mit dem Restaurant liegen fu╠łnf Bu╠łrogeschosse. Der Wohnungsanteil des Geba╠łudes zieht sich vom 6. bis ins 24. Stockwerk. Die Wohnungen werden unabha╠łngig von den Dienstleistungsbereichen erschlossen. Im 6., 7. und 15. Geschoss gibt es grosse Aussenfla╠łchen, die den entsprechenden Wohnungen als Terrassen dienen, oder allenfalls als gemeinschaftliche Aussenra╠łume der Bu╠łros. Die verschiedenen Ebenen bieten einmalige Ausblicke u╠łber die Stadt und die umliegende Landschaft.

Die Fassade

Die Form des Hochhauses zeichnet sich durch ihre strenge volumetrische Struktur aus. Durch das Prinzip der Volumenstapelung entstehen zwischen den einzelnen Subvolumen Auskragungen, Terrassen und Lu╠łcken. Diese Elemente geben dem Bau sein charakteristisches Gesicht. Ein System aus Faltschiebela╠łden pra╠łgt die a╠łussere Gestalt und Erscheinung des Geba╠łudes. Unmittelbar hinter diesen beweglichen Sonnenschutzelementen befindet sich die Schicht der Balkone, die auf allen Seiten des Geba╠łudes eine Tiefenwirkung erzeugt. Dieser Zwischenraum erzeugt einen Filter zwischen Privatwohnungen und Stadt, der Ausblicke von innen nach aussen erlaubt und eine wechselnde Transparenz von aussen nach innen bewirkt. Die dadurch hervorgerufene Tiefe der Fassade ist ein zentrales Element der architektonischen Gestaltung und verleiht der Hu╠łlle ihre unverwechselbare Qualita╠łt und Ra╠łumlichkeit. Das Erscheinungsbild des Geba╠łudes a╠łndert sich nicht nur je nach Blickwinkel innerhalb der Stadt, sondern auch im Lauf der Tageszeiten. Das Geba╠łude verwandelt sich laufend: von der klaren, pra╠łzisen Volumenassemblage zu einem eher erodierten, verschwommenen Erscheinungsbild und wieder zuru╠łck. Das geschieht durch die Nutzung der Klappla╠łden durch die Bewohner und durch a╠łussere Einflu╠łsse wie Sonnenlicht oder Wind. Der stete Wandel des Geba╠łudes gibt der Individualita╠łt seiner Benutzer/Bewohner eine Gestalt und tritt gleichzeitig in einen Dialog mit jenen, die das Geba╠łude aus der na╠łheren Umgebung betrachten.

Herzog & de Meuron, 2016

418_CP_181226_778_AB_H_7496
418_CP_181226_778_AB_H_7496
418_CP_1901_709_RH_07664
418_CP_1901_709_RH_07664
418_CP_1902_704_RH_08080
418_CP_1902_704_RH_08080
418_CP_181226_AAB_722_AB_H_7301
418_CP_181226_AAB_722_AB_H_7301
418_CP_1811_704_RH_07192
418_CP_1811_704_RH_07192
418_CP_1901_706_RH_07591
418_CP_1901_706_RH_07591
418_CP_1902_705_RH_08127
418_CP_1902_705_RH_08127
418_CP_1901_708_RH_07727
418_CP_1901_708_RH_07727
418_CP_1902_703_RH_08063
418_CP_1902_703_RH_08063
418_CP_1902_701_RH_07940
418_CP_1902_701_RH_07940
418_CP_1902_702_RH_07947
418_CP_1902_702_RH_07947
418_CP_1901_705_RH_07572
418_CP_1901_705_RH_07572

418_VD_221003_THUMBNAIL

Drawings

418_DR_1607_SCHEMATIC_K

418_DR_1607_43_Lageplan_1_5000_A5
418_DR_1607_43_Lageplan_1_5000_A5
418_DR_1609_007_F-PLN_00
418_DR_1609_007_F-PLN_00
418_DR_1609_002_F-PLN_02
418_DR_1609_002_F-PLN_02
418_DR_1609_003_F-PLN_06
418_DR_1609_003_F-PLN_06
418_DR_1609_004_F-PLN_09
418_DR_1609_004_F-PLN_09
418_DR_1609_006_F-PLN_21
418_DR_1609_006_F-PLN_21
418_DR_1609_001_SEC_1-1
418_DR_1609_001_SEC_1-1
418_DR_1608_004_Faltungsdiagramm
418_DR_1608_004_Faltungsdiagramm
418_DR_1901_001_Fassade_Details 3
418_DR_1901_001_Fassade_Details 3
418_DR_1901_001_Fassade_Details 1
418_DR_1901_001_Fassade_Details 1
418_DR_1901_001_Fassade_Details 4
418_DR_1901_001_Fassade_Details 4

Team

Facts

Client
SBB Schweizerische Bundesbahnen Immobilien
Planning
General Planning (2013-16): Drees & Sommer, Basel, Switzerland
Construction Management (2013-16): Drees & Sommer Schweiz GmbH, Basel, Switzerland
Structural Engineering (2013-16): Weischede Herrmann und Partner GmbH, Stuttgart, Germany
Structural Engineering (from 2016): Schnetzer Puskas Ingenieure AG, Basel, Switzerland
Electrical Engineering (from 2013): Pro Engineering AG, Basel, Switzerland
HVAC Engineering (2013-16): Thurm & Dinges Planungsgesellschaft GmbH, Stuttgart, Germany
HVAC Engineering (from 2016): Gruner Gruneko AG, Basel, Switzerland
Specialist / Consulting
Building Physics Consulting (2013-16): Drees & Sommer, Stuttgart, Germany
Building Physics Consulting (from 2016): Kopitsis Bauphysik AG, Wohlen, Switzerland
Facade Consulting (2013-16): Drees & Sommer, Stuttgart, Germany
Facade Consulting (from 2016): Neuschwander + Morf AG, Basel, Switzerland
Fire Protection Specialist (2013-16): Hpp Berlin Ingenieurgesellschaft, M├╝nchen, Germany
Fire Protection Specialist (from 2016): A+F Brandschutz GmbH, Basel, Switzerland
Transport Planning (from 2013): Rapp Infra AG, Basel, Switzerland
Contractors
General Contractor : HRS Real Estate AG, CH, Basel, Hochbergerstrasse 60c
Building Data
Site Area: 31'753 sqft, 2'950 sqm
Gross floor area (GFA): 325'984 sqft, 30'285 sqm
Number of levels: 25
Footprint: 25'940 sqft, 2'410 sqm
Length: 167 ft, 51 m
Width: 144 ft, 44 m
Height: 278 ft, 85 m
Gross volume (GV): 3'923'463 cbft, 111'100 cbm
Facade surface: 164'687 sqft, 15'300 sqm
Links
www.moh-basel.ch

Bibliography

Luis Fern├índez-Galiano (Ed.): ÔÇťArquitectura Viva Monografias. Herzog & de Meuron 2013-2017.ÔÇŁ Vol. No. 191-192, Madrid, Arquitectura Viva SL, 12.2016.

Location