Herzog & de Meuron
Project
2011-2013
Realization
2013-2015

Zellweger Park, a former industrial site in Uster, Switzerland, has been converted into a mixed-use neighborhood featuring high-quality architecture and contemporary art. Within this framework, Herzog & de Meuron have completed a building containing 32 apartments in the mid-range price segment. It is adjacent to the administrative headquarters and showroom pavilion of Zellweger Luwa, designed in the 1960s by the Swiss architect Roland Rohn.

The eight-story cube is situated in the middle of the park on the shores of the Herterweiher. It stands at an angle to the neighboring buildings to maximize the orientation toward the sun. The apartments, with a square ground plan, are placed in the corners one above the other, affording views in two directions of Uster Castle, the Herterweiher pond, Lake Greifensee and the Alps. The building as a whole seems to be hovering above the level of the public park, ensuring privacy for the ground floor tenants.

The circulation typology in this building provides a great measure of privacy and vibrant contact with the natural surroundings. The apartments are each accessed individually through two lifts in middle of the building, which has no shared hallways. The staircases are placed outside at the four corners of the building in combination with spacious balconies, linking each apartment directly to the park. These round towers are each positioned differently to maximize both sunlight and discretion for tenants. When they come from the park, they can use the stairwell to access their apartments via the balconies: large, crescent-shaped loggias, fitted with curtains, like an additional room, with railings consisting of white wooden picket fences created by the artist Erik Steinbrecher.

The façade, a concrete grid throughout, was poured using the most inexpensive formwork. The expression of the concrete is raw and mistakes were corrected only if technically necessary. The windows of aluminum and wood allow considerable sunlight into the deep apartments and afford magnificent views of the old trees and the neighboring buildings across the pond and into the park. Despite energy efficiency codes, it was possible to insert large picture windows because the building is a cube and as such very compact.

The spaciousness of the apartments is generated by an open floor plan with a flowing sequence of spaces; there are no halls inside the apartments either. All of the rooms are accessed from the centrally located open kitchen. There are two types of apartments with 4 Ă‚Ă‚Ă‚Âœ and 5 Ă‚Ă‚Ă‚Âœ rooms respectively.

The interior walls of concrete or masonry are all loadbearing. Time-tested, high-quality materials typically available in Switzerland have been used throughout: Forster kitchens, strip flooring, white painted stucco walls, and fair-faced concrete ceilings. The bathrooms are tiled.
The sturdy shell of the building, the solid fittings and the down-to-earth detailing resonate with the character of the former industrial site.
Herzog & de Meuron, September 2015

Aus dem ehemaligen IndustriegelĂ€nde im Zellweger Park in Uster ist ein durchmischtes Quartier mit hohem Anspruch an Architektur und zeitgenössischer Kunst entstanden. Im Rahmen dieser Arealentwicklung haben Herzog & de Meuron in unmittelbarer NĂ€he zum VerwaltungsgebĂ€ude und dem Ausstellungspavillon des Schweizer Architekten Roland Rohn aus den sechziger Jahren ein Haus mit 32 Mietwohnungen im mittleren Preissegment fĂŒr Neubauten im Raum ZĂŒrich gebaut.

Das achtstöckige, wĂŒrfelförmige GebĂ€ude befindet sich inmitten der Parklandschaft am Ufer des Herterweihers. Es steht gedreht zu den NachbargebĂ€uden, was die Orientierung zur Sonne optimiert. Im quadratischen Grundriss sind die Wohnungen ĂŒber Eck angeordnet und bieten Ausblicke in jeweils zwei verschiedene Himmelsrichtungen: auf das Schloss Uster, den Herterweiher, den Greifensee oder die Alpen. Der Bau ist leicht vom Bodenniveau der öffentlichen Parkanlage abgehoben und schafft auf diese Weise PrivatsphĂ€re fĂŒr die Bewohner im Erdgeschoss.

Die fĂŒr dieses GebĂ€ude entwickelte Erschliessungstypologie schafft Wohnungen mit einem hohen Mass an PrivatsphĂ€re und einem starken Bezug zur Natur. Über die Eingangshalle und zwei AufzĂŒge in der Mitte des Hauses gelangt man direkt in jede Wohnung, ein gemeinsames Treppenhaus oder Korridore gibt es nicht. Stattdessen befinden sich an den GebĂ€udeecken Wendeltreppen, die jede Wohnung direkt an den Park anbinden. Die vier runden TĂŒrme sind in jeder Ecke anders positioniert, um Sonneneinfall zu maximieren und Einsicht zu minimieren. Dabei wird der Eindruck der Strenge auf unerwartete Weise gebrochen.

Vom Park her kommend, betritt man ĂŒber den aussenliegenden runden Treppenturm zuerst eine grosse, sichelförmige Loggia. Sie wirkt mit VorhĂ€ngen ausgestattet wie ein zusĂ€tzliches Zimmer. Statt GelĂ€ndern stehen hier modulare weisse HolzzĂ€une, die vom KĂŒnstler Erik Steinbrecher gestaltet wurden.

Die Fassade ist ein durchgehendes Betonraster, welches mit der gĂŒnstigsten Schalung geformt wurde. Der Ausdruck des Betons ist rau und Fehler wurden nur dort korrigiert, wo es technisch notwendig war. Die Holz-Aluminium-Fenster bringen viel Licht in die tiefen Wohnungen und schaffen grossartige Ausblicke auf alte BĂ€ume, die benachbarten GebĂ€ude, ĂŒber den Weiher und in den Park. Die Fenster, können – trotz heutiger Energieanforderungen – nur deshalb so grossformatig sein, weil der Baukörper ein WĂŒrfel und deshalb Ă€usserst kompakt ist.

Die GrosszĂŒgigkeit der Wohnungen wird durch einen offenen Grundriss mit fliessender Raumfolge geschaffen, es gibt auch im Wohnungsinneren keine Korridore. Die Mitte der Wohnung ist die KĂŒche, von hier aus gelangt man in alle RĂ€ume. Es gibt nur zwei Wohnungstypen: einen mit 4 Ă‚Ă‚Ă‚Âœ und einen mit 5 Ă‚Ă‚Ă‚Âœ Zimmern.

Die InnenwĂ€nde wurden betoniert oder gemauert und sind alle Teil des Tragwerks. Im Ausbau wurden bewĂ€hrte und qualitativ hochstehende Materialien aus dem ungeschriebenen Schweizer Standardprogramm verwendet: Es wurden bewĂ€hrte Forster-KĂŒchen eingebaut, die Böden sind mit StĂ€bchenparkett belegt, die WĂ€nde mit feinem Abrieb verputzt und weiss gestrichen, an den Decken bleibt der rohe Beton sichtbar. Die BĂ€der sind mit Keramikplatten ausgelegt.

Die robuste GebĂ€udehĂŒlle, der solide Ausbau und eine unkomplizierte Detaillierung verleihen dem GebĂ€ude einen Charakter, der in das ehemalige IndustriegelĂ€nde passt.

Herzog & de Meuron, September 2015

389_CP_150907_001_EO_PRI
389_CP_150907_001_EO_PRI
389_CP_150907_013_EO_PRI
389_CP_150907_013_EO_PRI
389_CP_150907_014_EO_PRI
389_CP_150907_014_EO_PRI
389_CP_150907_012_EO_PRI
389_CP_150907_012_EO_PRI
389_CP_150907_005_EO_PRI
389_CP_150907_005_EO_PRI
389_CP_150907_004_EO_PRI
389_CP_150907_004_EO_PRI
389_CP_150907_008_EO_PRI
389_CP_150907_008_EO_PRI
389_CP_150930_703_EO_H
389_CP_150930_703_EO_H
389_CP_150907_010_EO_PRI
389_CP_150907_010_EO_PRI
389_CP_150907_002_EO_PRI
389_CP_150907_002_EO_PRI
389_CP_150930_705_EO_H
389_CP_150930_705_EO_H
389_CP_150907_006_EO_PRI
389_CP_150907_006_EO_PRI
389_CP_150907_007_EO_PRI
389_CP_150907_007_EO_PRI
389_CP_160305_701_EO_H
389_CP_160305_701_EO_H

Drawings

389_DR_SDS_150914_SITE-PLAN
389_DR_SDS_150914_SITE-PLAN
389_DR_SDS_150914_FLOOR-PLAN-LEVEL-1
389_DR_SDS_150914_FLOOR-PLAN-LEVEL-1
389_DR_SDS_150914_FLOOR-PLAN-LEVEL0
389_DR_SDS_150914_FLOOR-PLAN-LEVEL0
389_DR_SDS_150914_FLOOR-PLAN-LEVEL1
389_DR_SDS_150914_FLOOR-PLAN-LEVEL1
389_DR_SDS_150914_SECTION
389_DR_SDS_150914_SECTION

Team

Facts

In Collaboration With
Artist collaboration: Erik Steinbrecher, Berlin, Germany (modular white wooden fences)
Client
Cristina Bechtler
Planning
Structural Engineering: Schnetzer Puskas Ingenieure AG, Zurich, Switzerland
Construction Management: B+P Baurealisation AG, Zurich, Switzerland
Cost Consultant: B+P Baurealisation AG, Zurich, Switzerland
Electrical Engineering: Pro Engineering, Basel, Switzerland
HVAC Engineering: Waldhauser Haustechnik AG, Basel, Switzerland
Landscape Design: Hager Partner AG, Zurich, Switzerland
Plumbing Engineering: BLM-Haustechnik, Zurich, Switzerland
Specialist / Consulting
Acoustic Consulting: Martin Lienhard Bau- und Raumakustik, Langenbruck, Switzerland
Building Physics Consulting: Zimmermann+Leuthe GmbH, Aetigkofen, Switzerland
Geotechnic Consulting: Sieber Cassina + Partner AG, Zurich, Switzerland
Civil Engineering: Buchmann Partner, Uster, Switzerland
Contractors
Electrical: Oberholzer AG, Uster, Switzerland
Elevators: Otis AG, MĂŒnchenstein, Switzerland
Heating: Ammann + Schmid AG, Uster, Switzerland
Plumbing: Marzolo & Partner AG, Uster, Switzerland
Glazing: Wolf, Fensterwerk GmbH, Schwegenheim, Germany
Structure: Streuli Bau AG, Kilchberg, Switzerland
Facade: Streuli Bau AG, Kilchberg, Switzerland
Building Data
Site Area: 47'361 sqft, 4'400 sqm
Gross floor area (GFA): 68'888 sqft, 6'400 sqm
Number of levels: 8
Footprint: 7'427 sqft, 690 sqm
Length: 82 ft, 25 m
Width: 82 ft, 25 m
Height: 82 ft, 25 m
Links
www.zellweger-park.ch

Bibliography

Luis FernĂĄndez-Galiano (Ed.): “Arquitectura Viva Monografias. Herzog & de Meuron 2013-2017.” Vol. No. 191-192, Madrid, Arquitectura Viva SL, 12.2016.

Martin Tschanz: “My home is my castle.”
In: Verlags-AG der akademischen technischen Vereine (Ed.). Tec21. Schweizerische Bauzeitung. Vol. No. 9-10, 02.2016. pp. 25-29.

Location