Herzog & de Meuron
Project
2007

Football at the Heart of the City, at the Heart of the Community

Portsmouth historic asset is its Docklands, they formed the city, they were its foundation and still sustain its economy. The wateredge is the heart of the city. It’s more recent but other great asset is its football. It too provides its own energy for the city and the community. With this project these two existing ingredients are combined to create a new contemporary icon for Portsmouth. The energies of the past are joined together in order to make the future city attractive for its residents and visitors. Waterfront, football and housing converge to form a unique public space, moving the city and its people back to the water. This is a contemporary move but one which is born from tradition, the English tradition of a Football Club being integrated within its neighbourhood.

These same ingredients, the waterfront, and the ‘perfect bowl’ of the football stadium are used as form generating devices. The elements of a 36,000 seat stadium for Portsmouth FC, 100,000m2 of housing and waterfront public space are integrated and combined to create one form.

Description

The site, ‘The Hard’, is located at the junction of Portsmouth’s two distinct urban typologies: the Docklands and the City. This situation is unique, it is the confluence of two different scales of development and a major intersection of transport facilities; rail, bus & ferry. It is a significant location, of both local & national importance: since the 15th century Portsmouth has been the main naval port of England, and as such surrounded by a dense network of fortifications.

In order to preserve the existing historic features and maximise the amount of water the footprint of the project is minimised. The two programme elements are integrated into a dual structure: Stadium + Housing. The Stadium Concourse is expanded and opened to the public creating a public space that acts beyond the game: the concourse is independent of the dynamic of the game and incorporates the activity of a city centre in size and activity.

The site arrangement is influenced by the historic vocabulary of the Portsmouth waterfront and provides for the retention and improvement of the existing historic conditions and structures. For example, the HMS warrior will continue to be docked on the site, access to Mast Pond is maintained, the Detention Centre is retained and the situation of the buildings along the Hard is kept waterfront. The waterfront has two distinct kinds of water basins: docks & harbours. As the site is at the junction of both – the proposal respects this specificity. The ‘perfect bowl’ of the Stadium is placed to create new examples of both types: a dock area to the north for the HMS Warrior and a harbour to the south, ‘The Common Hard’. As an ideal bowl the Stadium focuses complete attention onto the game. It consists of two seating tiers with public facilities located on the Concourse and the upper tier levels and servicing occurring at the basement (pitch) level.

On three sides, the east, south and west the Housing is wrapped around the Stadium following its form. The volume is adjusted to maximise the outlook of the apartments – to take advantage of views and daylight. As a result the form rises at the waterfront in the southwest corner, to 22 storeys and reduces in height, to 11 storeys, with regard to the scale of the city and docklands in the northeast. The Housing is separated from the Stadium creating the unique waterfront promenade and allowing light down to the Concourse level. The inner wall of the Housing is proposed to be landscaped as a stepped ‘green’ wall to provide acoustic protection to the apartments in close proximity to the Stadium. Although the Stadium is set within the housing it is not disconnected from the site. It is connected to the water both via the Concourse and at upper levels through public loggias that connect the upper tier with the sea.

The Concourse is an urban pedestrian street and colonnade along the water and activated with cafes and restaurants. The existing bus station is reconfigured and covered with a sloping accessible roof: a new public space ‘The Hard Beach’ which recreates the historic connection with the water that occurred on the site.

Vehicular access is provided with the reconfiguration of the Bus Station. Vehicles serving the Stadium and Residents will enter off Ordnance Row under ‘The Hard Beach’ to the two basement levels. 1100 parking spaces are provided for the 1400 residential apartments and 400 for the Stadium including 50 disable spaces.

The construction phasing of the project is incorporated into the building form such that a complete shape is provided at each phase of development.

A sustainable energy scheme and a ‘Low Carbon’ energy strategy take advantage of the project location. A CHP system (fuelled by bio-fuel) and a heat pump (harbour water) will feed into a Thermal Store. Cooling will be provided via the harbour water and the expanse of roof with be utilised to provide solar hot water for heating.

Herzog & de Meuron, 2007

309_CI_0704_096_aerial
309_CI_0704_096_aerial
309_MO_0704_052
309_MO_0704_052

Bibliography

“Herzog y de Meuron. Estadio de Fútbol, Portsmouth.” In: Luis Fernández-Galiano (Ed.). “Arquitectura Viva Poyectos.” Madrid, Arquitectura Viva, 2007. pp. 4-7.