Herzog & de Meuron
Project
2006-2012
Realization
2011-2018

The former Central Police Station, the Central Magistracy and the Victoria Prison is a walled compound of heritage buildings at the commercial centre of Hong Kong Island. Established by the British after 1841 as the colony’s main police station, magistracy, and prison, the site is one of Hong Kong’s most important remaining historic monuments. Following its decommission in 2006, the entire compound was vacated, leaving a set of open grounds and a collection of unique buildings. From an urban perspective, the compound is a rare “courtyard” in the middle of one of the densest cities in the world. What once stood on the hillside as a prominent symbol of law and order with commanding views to the harbour has now inversely become an urban oasis of openness and calm within a forest of commercial and residential high-rises. The compound is defined and structured by two large courtyards: the Parade Ground and the Prison Yard. Our goal is to preserve the openness and distinct character of both and to re-activate them for public use as a new type of urban found space. These spaces will define the site physically and programmatically as places of gathering, cultural exchange, leisure, and respite.

The Parade Ground is surrounded on each side by several of the site’s most historic buildings, resulting in a formal open space with generous room for public recreation, events, direct access to restaurant and retail attractions, as well as smaller-scale cultural and educational spaces. The Prison Yard will be subtly transformed from a rough and forbidding area to a new open public space dedicated to cultural programming. Adding a new arts and cultural program is one of the key strategies to opening up and activating the former Prison Yard. Two new volumes that float tightly above the surrounding granite walls are conceived as distinctive but carefully inserted elements within the fabric of existing buildings. By cantilevering above the walls and keeping a minimum distance to the adjacent structures, the buildable floor area is maximized while staying within the zoning envelope and at the same time creating protective offsets from the surrounding historical buildings. As an architectural expression, it also clearly distinguishes the new buildings from the site’s historic buildings. Gathered mainly at the Lower Courtyard, the former police buildings sit proudly on either street level or on top of the granite walls, making their authority and presence in the city known. The prison buildings, on the other hand, are located behind the walls, and have historically been separated from public access and view for obvious reasons of safety and security. The new building volumes copy neither of the historical conditions but instead create a new relationship to the site context by hovering just above the wall. By raising the volumes, new public and circulation spaces are created below, resulting in generous protected places for gathering and activity, and establishing a new East- West pedestrian connection from Arbuthnot Road to Old Bailey Street. At the same time, the buildings become new markers at the two ends of the compound, bringing attention to a formerly closed-off part of the city.

The design of JC Contemporary, located at the southwest portion of the site, is developed in close relation to the adaptive reuse of the F Hall. New connections will be created between the two buildings. Together, they will house contemporary art functions. The courtyard entrance of the JC Contemporary is defined by the building’s volume hovering above the historic revetment wall. This entrance area is protected from rain and sun, and acts as the circulation hub and foyer to both the F Hall and JC Contemporary. The F Hall will be a versatile gallery space for art exhibition or other special events. Much of the original architecture with its traces from the buildings’ past use are kept and preserved. In contrast, the adjacent JC Contemporary will feature large column free exhibition spaces with maximum flexibility. Skylights in the roof will provide natural daylight into the top gallery space. The second floor is dedicated to a restaurant with an outdoor terrace overlooking the rich and textured roofscape of the entire compound embedded in the cityscape.

Sitting as a new marker on the southeast corner of the CPS site is the new JC Cube. The volume similarly hovers above the revetment wall along Arbuthnot Road, creating a covered public outdoor gathering, cinema and performance space with a large stair whose steps may be used for informal seating. On either side of the JC Cube are old prison buildings, D Hall and E Hall, forming interior elevations for this unique outdoor venue. The height restriction is also fully taken advantage of, resulting in two more generous program spaces above: an 8m height multipurpose space with an accessible technical grid ceiling, and a mechanical plant room that houses cooling towers and equipment serving the entire site.

Both new buildings are clad with a cast aluminium façade unit system that is referencing, in terms of scale and proportion, the existing granite block elements of the characteristic bordering revetment wall surrounding the entire site, thus establishing a certain contextual relationship. The use of 100% recycled aluminium as a material provides a distinctive architectural expression and materiality, setting the new buildings apart as new insertions amongst the collection of historical masonry blocks, and at the same time addresses issues such as structural support, sun shading, and rain protection in Hong Kong’s subtropical climate. The specific porosity, patterning, and expression of the façade unit is informed by the functional and environmental requirements of the uses within. The materiality of the cast aluminium units will have a distinctive roughness and texture breaking down the façade surface, which helps to reduce the reflectivity and glare during the daytime. At night, light emitted from the building will be partially screened by the façade units, expressing the life of activities within but without creating light pollution. Herzog & de Meuron, 2016

“What we have done in Hong Kong is to transform a former Police Station into a Centre for Heritage and Arts. In Hong Kong and also in Mainland China this is still a totally new approach to architecture – an unusual thing to do because normally old buildings and entire neighbourhoods are being removed and being replaced by new ones. The principle is TABULA RASA. For us architects, also in the West, it was quite similar until not so long ago. Modernism was making pre-existing things look old, shabby and uncool. In daily life we all still carelessly throw away things we use every day instead of recycling and reintegrating them in a somewhat appropriate or even creative way. In the 1970s, when we started our practice, we first had to find and define our own architectural language. Re-Inventing and Re-Using pre-existing ideas and objects – not necessarily of a heroic period of the past, but simply of what we found in front of us – has become an essential element within our vocabulary since those early days and projects…think of early projects such as the ‘Marktplatz Basel’, ‘Stone House Tavole’, later of course ‘Tate Modern’ or now ‘Tai Kwun’. We adopted this strategy of working WITH instead of AGAINST the existing material world of objects because we found it natural and inspiring, often resulting in unexpected and innovative results. There is no fundamental difference for such an approach, whether you do it in Basel or in London, in Liguria or in Hong Kong.”

-Jacques Herzog, July 2018

Herzog & de Meuron, 2018

296_CP_1606_1142_IB_2615
296_CP_1606_1142_IB_2615
296_CP_1606_1195_IB_2811
296_CP_1606_1195_IB_2811
296_CP_1606_946_IB_1823
296_CP_1606_946_IB_1823
296_CP_1606_1499_IB_3471
296_CP_1606_1499_IB_3471
296_CP_1606_1112_IB_2502
296_CP_1606_1112_IB_2502
296_CP_1606_914_IB_1657
296_CP_1606_914_IB_1657
296_CP_1606_1329_IB_3322
296_CP_1606_1329_IB_3322
296_CP_1606_1035_IB_2202
296_CP_1606_1035_IB_2202
296_CP_1606_980_IB_1978
296_CP_1606_980_IB_1978
296_CP_1606_1356_IB_3424
296_CP_1606_1356_IB_3424
296_CP_1606_1191_IB_2799
296_CP_1606_1191_IB_2799

Process

An initial concept is based on the maximum building volume permitted by capacity and solar access regulations. The scaffold-like structure allows for various uses and the cultivation of vertical gardens.

296_DR_0608_004_MAX-ENV
296_DR_0608_004_MAX-ENV
296_MO_0609_012
296_MO_0609_012
296_MO_0606_004
296_MO_0606_004
296_CI_0710_901_14_K
296_CI_0710_901_14_K

A second design proposes placing a horizontal block, structured like a bridge on top of the existing buildings.

296_MO_0905_026_28
296_MO_0905_026_28
296_MO_0905_090
296_MO_0905_090
296_MO_0907_025
296_MO_0907_025
296_MO_0907_054
296_MO_0907_054
296_MO_0910_521_LEONARDO
296_MO_0910_521_LEONARDO
296_MO_0912_021
296_MO_0912_021
296_MO_0910_504
296_MO_0910_504
296_MO_0910_512
296_MO_0910_512

The former police station is one of the most important architectural vestiges of British rule.

296_SI_090324_022_HK_MTG_K
296_SI_090324_022_HK_MTG_K
296_SI_060523_502_K
296_SI_060523_502_K
296_SI_1012_501
296_SI_1012_501
296_PA_1010_501_2courtyards
296_PA_1010_501_2courtyards
296_CI_0712_703_aerial
296_CI_0712_703_aerial
296_SI_0707_003_WY
296_SI_0707_003_WY
296_SI_0606_034_AM
296_SI_0606_034_AM
296_SI_0604_124_HK
296_SI_0604_124_HK
296_SI_0606_021_entrance
296_SI_0606_021_entrance

The final design includes a new passageway that opens up the compound to the surroundings and turns the former prison yard into a plaza, flanked by new buildings facing Arbuthnot Road and Old Bailey Street.

296_DR_1012_505
296_DR_1012_505
296_DR_1007_044_Zoning
296_DR_1007_044_Zoning
296_DR_1211_007_HK_MAIN-PASSAGEWAY-DIAGRAM_K
296_DR_1211_007_HK_MAIN-PASSAGEWAY-DIAGRAM_K
296_DR_1012_502
296_DR_1012_502
296_MO_1010_009
296_MO_1010_009

Volumetric studies for the two new buildings to be inserted within the existing complex. Staircases form unique spaces that can also be used as performance venues.

296_DR_1007_037_AW_Concept-vol
296_DR_1007_037_AW_Concept-vol
296_MO_1106_086_COURTYARD_K
296_MO_1106_086_COURTYARD_K
296_MO_1010_015
296_MO_1010_015
296_MO_1102_087
296_MO_1102_087
296_MO_1012_503
296_MO_1012_503
296_MO_1012_504
296_MO_1012_504
296_CI_1106_144_AW_LAUNDRY-YARD_K
296_CI_1106_144_AW_LAUNDRY-YARD_K
296_CI_1210_072_OBW_stair_A1
296_CI_1210_072_OBW_stair_A1

Aluminum elements for the facades: color, shape and size of the modules are designed to reference the stone walls.

296_RFMT_0000_503_K
296_RFMT_0000_503_K
296_RFMT_0000_504_K
296_RFMT_0000_504_K
296_CI_1106_069_FU-update
296_CI_1106_069_FU-update
296_CI_1104_158_FCD-scale_K
296_CI_1104_158_FCD-scale_K
296_MU_1105_003_FCDUNIT
296_MU_1105_003_FCDUNIT
296_MU_1106_018
296_MU_1106_018
296_MU_1109_501_MOCKUP2_K
296_MU_1109_501_MOCKUP2_K
296_MU_1201_502_K
296_MU_1201_502_K
296_MU_1112_023_REVIEW
296_MU_1112_023_REVIEW
296_MU_140226_030_CASTING
296_MU_140226_030_CASTING
296_MU_141112_037_AW_K
296_MU_141112_037_AW_K
296_DG_110920_004_K
296_DG_110920_004_K
296_CI_1203_036_OBW_ELEVATION_UNFOLD
296_CI_1203_036_OBW_ELEVATION_UNFOLD

The elements of the numerous interventions are poured in situ based on mock-ups; a finish is selected for them that is in keeping with their location.

296_EV_1305_012_Stewards Visit Setup
296_EV_1305_012_Stewards Visit Setup
296_MU_140430_150_AM_K
296_MU_140430_150_AM_K
296_MU_140430_209_AM_K
296_MU_140430_209_AM_K
296_MU_140512_045_K
296_MU_140512_045_K
296_MU_1201_029_AM-Materials-Review
296_MU_1201_029_AM-Materials-Review
296_DR_1604_141_AW-Stair-Concrete-Pour-Sequence-12
296_DR_1604_141_AW-Stair-Concrete-Pour-Sequence-12
296_CO_151123_058_OBW_Site-Update_K
296_CO_151123_058_OBW_Site-Update_K
296_CO_160417_097_OBW_K
296_CO_160417_097_OBW_K
296_CO_150518_003_OVERALL-SITE_AW
296_CO_150518_003_OVERALL-SITE_AW
296_CO_160417_134_SITE-UPDATE_OBW-HQ
296_CO_160417_134_SITE-UPDATE_OBW-HQ

Construction of the complex combining old and new buildings.

296_CO_151123_029_BLK-6-7-STAIR
296_CO_151123_029_BLK-6-7-STAIR
296_CO_160308_001_BARRACKS-BRIDGES
296_CO_160308_001_BARRACKS-BRIDGES
296_CO_151123_044_AW_Facade_Site_Update
296_CO_151123_044_AW_Facade_Site_Update
296_CO_170505_OBW_Ext_007
296_CO_170505_OBW_Ext_007
296_CO_170505_008_AW_K
296_CO_170505_008_AW_K
296_CO_0000_502_IMG_5163_K
296_CO_0000_502_IMG_5163_K
296_CO_170505_AW_Ext_011
296_CO_170505_AW_Ext_011
296_CO_170505_AW_002
296_CO_170505_AW_002
296_CO_170505_007_B-YARD_K
296_CO_170505_007_B-YARD_K

Views and impressions of the Arbuthnot wing.

296_SA_161118_036_AW_K
296_SA_161118_036_AW_K
296_CO_161012_026_AW_K
296_CO_161012_026_AW_K
296_CO_161128_AW_Laundry-Yard_011
296_CO_161128_AW_Laundry-Yard_011
296_CO_170505_002_AW_K
296_CO_170505_002_AW_K
296_CO_150401_043_AW-STAIRS_K
296_CO_150401_043_AW-STAIRS_K
296_CO_160118_037_AW-STAIR_K
296_CO_160118_037_AW-STAIR_K
296_CO_160118_041_AW-STAIR_K
296_CO_160118_041_AW-STAIR_K

Facade and the interior of the Old Bailey wing.

296_CO_160417_061_OBW_K
296_CO_160417_061_OBW_K
296_CO_160504_011_OBW_K
296_CO_160504_011_OBW_K
296_CO_160504_OBW_008
296_CO_160504_OBW_008
296_CO_170508_002_OBW_K
296_CO_170508_002_OBW_K
296_CO_160504_Overview_005
296_CO_160504_Overview_005
296_CO_170505_002_OBW_K
296_CO_170505_002_OBW_K

Drawings

296_DR_090504_003
296_DR_090504_003
296_DG_110920_001_K
296_DG_110920_001_K
296_DR_1012_502
296_DR_1012_502
296_DR_1211_007_HK_MAIN-PASSAGEWAY-DIAGRAM_K
296_DR_1211_007_HK_MAIN-PASSAGEWAY-DIAGRAM_K
296_DR_160708_CPS_PLANS_-1
296_DR_160708_CPS_PLANS_-1
296_DR_160708_CPS_PLANS_0
296_DR_160708_CPS_PLANS_0
296_DR_160708_CPS_PLANS_1
296_DR_160708_CPS_PLANS_1
296_DR_160708_CPS_PLANS_2
296_DR_160708_CPS_PLANS_2
296_DR_160708_CPS_PLANS_3
296_DR_160708_CPS_PLANS_3
296_DR_160708_CPS_PLANS_4
296_DR_160708_CPS_PLANS_4
296_DR_160708_CPS_PLANS_5
296_DR_160708_CPS_PLANS_5
296_DR_160708_CPS_section A
296_DR_160708_CPS_section A
296_DR_160708_CPS_section B
296_DR_160708_CPS_section B
296_DR_160708_CPS_section C
296_DR_160708_CPS_section C
296_DR_160708_CPS_section D
296_DR_160708_CPS_section D
296_DR_160628_CPS_section E
296_DR_160628_CPS_section E
296_DG_110920_004_K
296_DG_110920_004_K

Team

Facts

Client
The Hong Kong Jockey Club, Hong Kong
Planning
Design Consultant: Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
Executive Architect: Rocco Design Architects Ltd., Hong Kong, China
Conservation Architect: Purcell, London, UK
Structural Engineering: Arup, Hong Kong, China
Structural Engineering: Arup, London, UK
Landscape Architect: AECOM, Hong Kong, China
MEP Engineering: J Roger Preston Ltd., Hong Kong, China
Planning Consultant: Townland Consultants Ltd., Hong Kong, China
Quantity Surveyor: Rider Levett Bucknall Ltd., Hong Kong, China
Specialist / Consulting
Acoustics Engineering: Shen Milsom & Wilke Ltd., Hong Kong, China
AV Consulting: Shen Milsom & Wilke Ltd., Hong Kong, China
Art Advisor: David Elliot, Berlin, Germany
Building Physics Consulting: Transsolar Energietechnik GmbH, Stuttgart, Germany
Environmental & Archeology Consultant: ERM, Hong Kong, China
BREEAM+ Sustainability Consultant: Hyder Consulting Ltd., Hong Kong, China
Civil Engineering: Arup, Hong Kong, China
Facade Engineering: Arup, Hong Kong, China
Fire Engineering: Arup, Hong Kong, China
Geotechnical Engineering: Arup, Hong Kong, China
IT Consultant: Arup, Hong Kong, China
Lighting Consulting: Arup, Hong Kong, China
Lighting Consulting: Arup, London, UK
Metallurgist: C M Whittington & Associates Pty Ltd., Melbourne, Australia
Retail Operation Consulting: Knight Frank, Hong Kong, China
Scenography Consulting: dUCKS scéno, Villeurbanne, France
Security Consulting: Arup, Hong Kong, China
Traffic Consulting: MVA, Hong Kong, China
Theater Consulting: Hong Kong Academy of Performing Arts, Hong Kong, China
Wayfinding: Marc & Chantal Design, Hong Kong, China
Arboriculturalist Consulting: Hong Kong University, Hong Kong, China
Building Data
Site Area: 156'076 sqft, 14'500 sqm
Gross floor area (GFA): 290'625 sqft, 27'000 sqm
Number of levels: 4
Footprint: 146'389 sqft, 13'600 sqm
Length: 459 ft, 140 m
Width: 360 ft, 110 m
Height: 164 ft, 50 m
Links
www.taikwun.hk

Bibliography

Gerhard Mack, Herzog & de Meuron: “Herzog & de Meuron 2005-2007. The Complete Works. Volume 6.” Edited by: Gerhard Mack. Basel, Birkhäuser, 2018.

Luis Fernández-Galiano (Ed.): “Arquitectura Viva Monografias. Herzog & de Meuron 2013-2017.” Vol. No. 191-192, Madrid, Arquitectura Viva SL, 12.2016.

Luis Fernández-Galiano (Ed.): “Arquitectura Viva Monografías. Herzog & de Meuron 2005-2013.” Vol. No. 157/158, Madrid, Arquitectura Viva SL, 09.2012.

Location