Herzog & de Meuron
Project
2006–
Realization Pilot Rooms Company D and Company E
2009-2011
Realization Board of Officers Room
2012-2013
Realization Veterans Room
2015-2016

When we first visited the Park Avenue Armory, it was full of the wiring left behind by emergency units set up there after 9/11. The historical rooms were still quite raw, often dusty and gloomy because they had not yet been cleaned up, but we instantly felt the historical weight of the structure and the importance of its social role in New York.

Built between 1877 and 1881, the Armory consisted of a 55,000 square-foot drill hall covered by a balloon shed roof and wrought iron arch trusses – still one of the largest column-free interior spaces in New York City – adjoined to a castle-like head house filled with reception rooms and company locker rooms designed by the very finest artisans of their time, including Louis Comfort Tiffany, Stanford White, Herter Brothers, Pottier & Stymus, and other artists of the American Aesthetic Movement. But despite its outstanding historical significance, the Armory was suffering from severe damage and required intervention to preserve it as a monument for the future, while also reinventing it for new contemporary uses. This was when the Park Avenue Armory approached us to transform the interiors, originally built and converted over the years for regimental activities, into spaces for cultural activities ranging from studios for artists-in-residence to public performances to massive installations. We were immediately fascinated by the surprising combination of the gilded rooms inside the head house and the adjacent industrial drill hall, which we saw as found spaces, comparable to the former oil tanks and turbine hall that we transformed for exhibition purposes at Tate Modern.

Consultations with the client, artists, curators, and advisors confirmed that they all loved the spaces just as they were. They liked using the Armory precisely because its elaborate rooms were not white cubes and certainly not perfect stages. They wanted to work with the historical substance. We set ourselves the challenge of preparing the Armory for new functions with an updated infrastructure, while not only preserving its palpable sense of history, but enhancing it by revealing the physical traces produced over time. The preservation method often used for historical buildings in the United States is a ‘snapshot’; research is made into the historical original and it is recreated as closely as possible in a kind of simulative reconstruction. Our goal is neither such faithful reconstruction, nor the cultivation of an aesthetic contrast by juxtaposing the old with something radically new and different. Instead we work with the premise that signs of age and imperfection are not necessarily a flaw but of aesthetic value that may even bring out the beauty of the original. At first, we considered revealing all of the changes that had been made in a single room as a kind of palimpsest. We soon realized, however, that the rooms of the Armory each have a different identity, which is what makes the building so compelling: it is like an assemblage of individual characters.

Each historic room is very distinct and has to be treated individually. Every corner raises new questions with many nuances between reconstruction, restoration, renovation, and simulation.

Instead of one blanket approach, we enlist a variety of methods and techniques that overlap and that work differently in each of the rooms. What ties the project together is the application of a same three-step procedure in each room: first, delayer to the original state as much as possible; second, stabilize the room along with the damaged areas: and third, reinforce and refurbish the room so that it best retains its (original) character. This may mean overprinting a wall with an integrated tracery to unify a damaged surface, developing specific light fixtures or furnishings to bring back the volumetric character of a room, or reconstructing an element that has been lost using the syntax of a different material or technique. As a unifying element, we accentuated the metallic aspect of the Armory. Metallic paints were developed around 1880 and reveals show that they were used extensively throughout the building. Since metal oxidizes with time, the patterns and architectural details have dulled and their effects are no longer visible. We reintroduce these effects and find different ways of implementing them. Copper is used because it can be reflective or matte, has a rich color range from a light copper sheen to almost black, ages very gracefully, and can be a textile, a coating, or a metal. This diversity means that it can be very inconspicuous.

We started our surface investigations by carefully distinguishing between floor, woodwork, wall, frieze, cove, and ceiling. Our aim is to reveal the original layer of 1880 and, at the same time, preserve the raw atmosphere that struck us the first few times we visited. In the process of delayering surfaces, we ask ourselves what defines the character of the respective room with the aim of developing a specific treatment strategy for each surface. The Board of Officers Room was in deplorable condition. On the outer walls and in the corners of the ceiling, large areas of the paint had peeled away due to water damage, and extensive areas of the ceiling had been anchored to prevent further loss. By revealing original layers where possible and reinterpreting the original design in the damaged areas, we were able to reconstitute the 1880 decorative scheme. The 1932 wall decor was removed to reveal the original campaign. The damaged areas were filled with field color and the lost patterns were reinstated by means of integrated tracery.

In addition to the basic infrastructure improvements to meet today’s comfort and safety requirements, specific upgrades were also incorporated to accommodate the Armory’s artistic programming. In the Board of Officers room, which will be used for recitals and small scale art performances, acoustic improvement was a primary goal achieved through a number of precise interventions including acoustic upgrades to doors and windows as well as the integration of production lighting. Company E will be used for visual and performing arts, which led to the addition of ceiling strong points and power sources to increase flexibility.

The interiors were originally illuminated by gaslight and extremely dark, so additional lighting is a key factor in reinventing each room. Not only more light but also the placement of light fixtures and how they relate to the rest of the room are important factors in reviving a room’s character. Therefore we aim to reinstate chandeliers and light fixtures in scale and function, but translated into a contemporary idiom. In Company D, we wanted to highlight the central position of the 1880 chandelier as well as its organic character. Simple copper tubes are bundled, following the path of wiring, while new lamps added to the top, bottom, and sides relate to specific lighting functions. The result is a compact form that is comparable to the scrollwork of the original. Custom glass globes diffuse the light, lending it a subtle warmth reminiscent of gaslight. In the Board of Officers Room, as early as 1897, the gas lighting was replaced by electric chandeliers and wall brackets of forged iron, which are hung at a higher level and are weightier in effect than the original ones. The 1897 chandeliers and sconces were cleaned and fitted with contemporary light sources integrated in custom glass globes hung at the original levels.

In contrast to the explicit emphasis on surface in the rooms of the head house, the massive interior of the drill hall is pure structure and requires a different syntax. Since the program calls for a flexible space, we designed it as a gigantic stage and equipped it with a new infrastructure. The drill hall’s grand proportions will be reinforced by reducing it to the bare essentials.

Outside, we have basically taken the same three steps as we did inside: everything that has been added and is no longer necessary has been removed, like the fire escapes which are replaced with new internal stairs. The exterior has been repaired and any new elements that are required, like emergency exits and the roof, are executed in copper so as to blend in and be almost unnoticeable.

The Park Avenue Armory is a richly layered building of outstanding historical significance, transforming into a contemporary cultural center for New York City. We are treating the Armory like a living monument, preserving it for the future and above all reinventing it. Our method is not preservation in the traditional sense, where the original state of a building is reconstructed to simulate the historical original. Instead, we are enhancing its palpable sense of history by revealing the physical traces the building has produced over time and developing highly specific responses to each space.

Herzog & de Meuron, 2013

293_CP_160223_701_JE_H
293_CP_160223_701_JE_H
293_CP_1109_718_JE_CoD_H
293_CP_1109_718_JE_CoD_H

293_VD_111003_Armory_THUMBNAIL

293_CP_160223_715_JE_H
293_CP_160223_715_JE_H
293_CP_110705_Co_D_JE-4592
293_CP_110705_Co_D_JE-4592
293_CP_110824_002_Co_D_JE
293_CP_110824_002_Co_D_JE
293_CP_160223_706_JE_H
293_CP_160223_706_JE_H
293_CP_160223_735_JE_H
293_CP_160223_735_JE_H
293_CP_1109_726_JE_CoD_H
293_CP_1109_726_JE_CoD_H
293_CP_1109_Co_D_JE-4578
293_CP_1109_Co_D_JE-4578
293_CP_160223_744_JE_H
293_CP_160223_744_JE_H
293_CP_160223_703_JE_H
293_CP_160223_703_JE_H
293_CP_111024_740_IB_0559_H
293_CP_111024_740_IB_0559_H
293_CP_160223_717_JE_H
293_CP_160223_717_JE_H
293_CP_160223_723_JE_H
293_CP_160223_723_JE_H
293_CP_160223_727_JE_H
293_CP_160223_727_JE_H

Process

Park Avenue Armory with head house and drill hall in the year 1881 shortly after it was inaugurated, and in 2006 when Herzog & de Meuron first saw it.

293_SI_0803_EXT-HIST_026
293_SI_0803_EXT-HIST_026
293_SI_0811_EXTERIOR_001
293_SI_0811_EXTERIOR_001
293_SI_0807_238_DH
293_SI_0807_238_DH
293_SI_070619_151_4E4_DH
293_SI_070619_151_4E4_DH
293_SI_0902_CO-D_1880
293_SI_0902_CO-D_1880
293_SI_0902_CO-D_EK
293_SI_0902_CO-D_EK
293_RE_110715_DD_03
293_RE_110715_DD_03
293_RE_090225_100-DD_DH_2010
293_RE_090225_100-DD_DH_2010

This prestigious building for the upper classes was variously restored and remodeled. The architects meticulously mapped all of these phases.

293_RE_1007_INTRO_P-071
293_RE_1007_INTRO_P-071
293_PA_090401_1950-2007
293_PA_090401_1950-2007

Company D was one of the first period rooms to be restored in 2011.

293_CI_091130_801_COD_SEQUENCE-WALL
293_CI_091130_801_COD_SEQUENCE-WALL
293_CO_110407_CO_D_JE_07
293_CO_110407_CO_D_JE_07
293_CP_110705_Co_D_JE-4592
293_CP_110705_Co_D_JE-4592
293_CO_110210_005_COD
293_CO_110210_005_COD
293_CO_1105_PAA_Co_D_JE_28
293_CO_1105_PAA_Co_D_JE_28
293_CO_1104_706_JE_H
293_CO_1104_706_JE_H
293_CI_091107_801_COD_DAMAGES
293_CI_091107_801_COD_DAMAGES

Modifications were necessary to accommodate new uses and to meet technical and security requirements. These, as well as the replacement of missing elements, evolved by thoughtfully weighing the balance between on-site conditions and a contemporary syntax.

293_CP_111024_740_IB_0559_H
293_CP_111024_740_IB_0559_H
293_CP_111024_739_IB_0558_H
293_CP_111024_739_IB_0558_H
293_CO_1101_119_COD_WOODWORK
293_CO_1101_119_COD_WOODWORK
293_CP_1109_726_JE_CoD_H
293_CP_1109_726_JE_CoD_H
293_CP_1108_PAA_Co_D_JE_6048
293_CP_1108_PAA_Co_D_JE_6048
293_CO_110329_047_COD-CHANDELIER
293_CO_110329_047_COD-CHANDELIER
293_MU_1009_023_D-globe
293_MU_1009_023_D-globe
293_CP_1109_718_JE_CoD_H
293_CP_1109_718_JE_CoD_H
293_CP_110824_002_Co_D_JE
293_CP_110824_002_Co_D_JE
293_CI_1201_801_CHANDELIER_DR_K
293_CI_1201_801_CHANDELIER_DR_K

To improve vertical access, the artists designed a copper-clad elevator which is large enough to be used for artistic events as well.

293_DR_0902_054A_SEC-N4_BLACK
293_DR_0902_054A_SEC-N4_BLACK
293_MO_0906_031_MV
293_MO_0906_031_MV
293_CI_0906_015_HHMV_DH
293_CI_0906_015_HHMV_DH
293_CI_1109_002a_MV-open
293_CI_1109_002a_MV-open

The drill hall hosted social events. Its industrial character has been restored.

293_SI_0603_039_DH-Hist
293_SI_0603_039_DH-Hist
293_SI_0603_751_HIST
293_SI_0603_751_HIST
293_MO_0908_006_DH
293_MO_0908_006_DH
293_CI_0902_115c_CAFE
293_CI_0902_115c_CAFE

The sumptuous Veterans Room is one of the few rooms designed by Louis C. Tiffany to survive in its entirety.

293_SI_0804_702_1880_VT
293_SI_0804_702_1880_VT
293_SI_0603_744_HIST
293_SI_0603_744_HIST
293_CP_160223_701_JE_H
293_CP_160223_701_JE_H

Meticulous historical restoration of every detail in the Veterans Room, from lighting fixtures to wallpaper patterns, was completed in 2016.

293_CO_1601_499_VET
293_CO_1601_499_VET
293_CO_1508_011_VET
293_CO_1508_011_VET
293_CO_1601_507_VET
293_CO_1601_507_VET
293_CO_1601_030_VET
293_CO_1601_030_VET
293_CO_1601_361_VET
293_CO_1601_361_VET
293_CO_1601_360_VET
293_CO_1601_360_VET
293_CP_160223_723_JE_H
293_CP_160223_723_JE_H
293_CI_140929_801_VET
293_CI_140929_801_VET
293_DR_150901_002-VET-WALLPAPER-hand-paint
293_DR_150901_002-VET-WALLPAPER-hand-paint
293_DR_150901_001-VET-WALLPAPER-stencil
293_DR_150901_001-VET-WALLPAPER-stencil
293_CP_160223_735_JE_H
293_CP_160223_735_JE_H
293_CO_1601_373_VET
293_CO_1601_373_VET
293_CO_1506_013_VET
293_CO_1506_013_VET
293_CP_160223_704_JE_H
293_CP_160223_704_JE_H
293_CP_160223_707_JE_H
293_CP_160223_707_JE_H
293_CP_160223_727_JE_H
293_CP_160223_727_JE_H
293_SI_1107_701_VET_JE_H
293_SI_1107_701_VET_JE_H

Drawings

293_DR_0810_017_217-EXISTING
293_DR_0810_017_217-EXISTING
293_DR_0810_022_102-RCP
293_DR_0810_022_102-RCP
293_DR_0810_024_210-north
293_DR_0810_024_210-north
293_DR_160415_Level-1_1-750
293_DR_160415_Level-1_1-750
293_DR_160415_Level-2_1-750
293_DR_160415_Level-2_1-750
293_DR_160415_S1_1-750
293_DR_160415_S1_1-750
293_DR_160415_S2_1-750
293_DR_160415_S2_1-750

Team

Facts

Client
Park Avenue Armory, New York, USA
Planning
This project was developed in collaboration with an architect licensed in the state of New York acting as the "Architect of Record". Herzog & de Meuron is not licensed to practice architecture in New York State.
Design Consultant : Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
Executive Architect : Platt Byard Dovell White Architects, New York, NY, USA
Construction Management: Tishman Construction, New York, NY, USA
Quantity Surveyor: Stuart-Lynn Company, New York, NY, USA
Mechanical Engineering: AKF, New York, NY, USA
Structural Engineering: Robert Silman Associates, P.C., New York, NY, USA
Landscape Consultant: Mathews Nielsen, New York, NY, USA
Specialist / Consulting
Acoustics Consulting: Akustiks, LLC, South Norwalk, CT, USA
Building Codes Consulting: JAM Consultants, Inc., New York, USA
Building Physics Consulting (Concept): Transsolar, New York, NY, USA
Fire Protection Consulting: Arup Fire, New York, NY, USA
Sustainability Consulting: Steven Winter Associates, New York, NY, USA
Elevator Consulting: Pat Bosch, Miami, FL, USA
Exterior Restoration Consulting: Walter B Melvin Architects, New York, NY, USA
Kitchen: Architects for Aid, New York, NY, USA
Lighting Engineering: Fisher Marantz Stone, New York, USA
Light Fixtures: Aurora Lampworks, New York, USA
Metalwork: Amuneal, Philadelphia, PA, USA
Metalwork: Argosy Designs, Brooklyn, NY, USA
Metalwork: McKay Lodge Art Conservation Laboratory, Oberlin, OH, USA
Plaster Restoration/Delayering: Foreground Conservation & Decorative Arts, Hudson, NY, USA
Plaster Restoration/Delayering: EverGreene Architectural Arts, New York, USA
Preservation Consulting: Building Conservation Associates, Inc., New York, USA
Restaurant: Architects for Aid, New York, NY, USA
Signage Consulting: CoDe, New York Inc., New York, NY, USA
Stone/Tile Restoration: ICR-ICC, New York, NY, USA
Stained Glass Conservation: Fermenella & Associates, Inc., Branchburg, NJ, USA
Theater Consulting: Fisher Dachs Associates, New York, USA
Vertical Circulation Consulting: IROS Elevator Design Services, East Rutherford, NJ, USA
Wood Restoration: R. Mark Adams, Lempster, New Hampshire, USA
Wood Restoration: Fine Wood Conservation, New York, NY, USA
Wood Window Conservation: Fermenella & Associates, Inc., Branchburg, NJ, USA
Building Data
Site Area: 83'603 sqft, 7'767 sqm
Gross floor area (GFA): 190'004 sqft, 17'652 sqm
Footprint: 70'998 sqft, 6'596 sqm
Length: 400 ft, 122 m
Width: 200 ft, 61 m
Height: 141 ft, 43 m
Links
www.armoryonpark.org

Bibliography

Gerhard Mack, Herzog & de Meuron: “Herzog & de Meuron 2005-2007. The Complete Works. Volume 6.” Edited by: Gerhard Mack. Basel, Birkhäuser, 2018.

Herzog & de Meuron, Park Avenue Armory: “Herzog & de Meuron Transforming Park Avenue Armory New York.” Edited by: Gerhard Mack. Basel, Birkhäuser, 2014.

Julie I. Iovine: “A Tale of Two Histories.” In: “The Wall Street Journal.” New York, Dow Jones & Co, 15.10.2013.

Roberta Smith: “Ornate Peek At a Refreshed Gilded Age.” In: “The New York Times.” New York, The New York Times Company, 19.09.2013. pp. C1+C5.

Luis Fernández-Galiano (Ed.): “Arquitectura Viva Monografías. Herzog & de Meuron 2005-2013.” Vol. No. 157/158, Madrid, Arquitectura Viva SL, 09.2012.

Anna Foppiano: “Herzog & de Meuron. Park Avenue Armory, New York. Subtle yet Substantive.” In: Mario Piazza (Ed.). “Abitare. Reading the designed Environment.” Vol. No. 520, Milan, RCS MediaGroup S.p.A., 03.2012. pp. 138-151.

Suzanne Stephens: “Pattern Language. Park Avenue Armory, New York City, Herzog & de Meuron.” In: Cathleen McGuigan (Ed.). “Architectural Record.” Vol. No. 200/2, New York, The McGraw-Hill Companies, 02.2012. pp. 50-53.

Location