Herzog & de Meuron
Project
2005-2008
Realization
2008-2010

The mixed use development called 1111 Lincoln Road in Miami Beach comprises four different parcels.
An existing building, the former Suntrust building, is renewed since the bank has left the building to be accommodated around the corner. A mixed use structure for parking, retail and a private residence becomes attached to the Suntrust building. A two-story building with the relocated bank on the ground floor and four residences on the upper floor faces Alton Road, with a landscaped alley and surface parking lot behind it.

A car park is a public facility, like a train station or an airport, where people change from one mode of transportation to another. Lincoln Road Mall is a very alive, urban experience, a pedestrian shopping street where small-scale restaurants and bars serve their customers day and night, all year round, under lush trees and stars. 1111 is a new place for people to leave their cars so they can hang out on Lincoln Road Mall, go see a movie or have a swim in the ocean. To create another standard parking structure on a retail base, with a facade that hides the ugliness of what is being stored inside, and a recessed penthouse on top would not have answered the urban requirements of this place. Seeing the potential of the project, Miami Beach authorities courageously approved more height on this corner, but not more FAR. The additional height granted is used for higher ceilings, more air, panoramic views and better looks at the structure.
The nature of Lincoln Road was the one source of inspiration for the architecture of the car park, its being connected to the massive, closed Suntrust office building the other. The garage is a fully open concrete structure. Ceiling heights vary between standard parking height and double or even triple height, in order to accommodate other programs, permanently as well as temporarily. A retail unit and a private residence are located on the upper levels, and the structure can be used for parties, photo or film shoots, fashion shows, concerts or other social or commercial activities, offering amazing views as the backdrop for the stage. An unenclosed, sculptural stair in the center of the building makes pedestrian circulation in the garage a panoramic, ceremonial experience, as is moving through the building in a car. The private residence that is nested on a mezzanine of the top floor of the car park spills out to terraces; it is folded into the structure yet screened by excessive landscaping. The terraces also bridge across to the roof of the existing building.
The structure is the architecture. The car park is an organism made up of a family of concrete slabs, deployed as floor plates, columns and ramps. The location and form of these elements result from a series of forces acting upon each other, a complex overlapping of site and building code requirements, combined with program choices and the aspiration to both integrate with Lincoln Road Mall and to formulate its beginning at the corner of Alton Road.

1111 includes the transformation of the massive Suntrust Bank building from the 1970s into a publicly accessible place. The lowest floorplate of the car park cuts away a large part of the ground floor of this building, creating a fully glazed, kinked storefront all along Lincoln Road. The new structure slips under and opens up the heavy concrete building for 16 tenants who bring new brands to Lincoln Road Mall, from Y3 to Osklen to Taschen to Nespresso, from clothes to books to coffee and so forth. A new entry and an open, lit staircase in one of the existing corner towers of the Suntrust building indicate the new rooftop restaurant, which offers exquisite views over the Art Deco District and the Miami Beach skyline alongside the Atlantic Ocean.
The new Suntrust Bank is a kind of “architecture with no architects”- it tries not to make an architectural statement towards Alton Road, next to the rather expressive car park. It is a two-story stucco building with the bank on the ground floor and four identical, introverted houses on the upper floor. As the site has no views to offer, the scenery for the apartments is created by two carefully landscaped courtyards, and the facade expresses nothing more than the stairs behind a white ornamental lattice.
Finally, Lincoln Road Mall itself has been redesigned between 1111 and the cinema across the street. Before the transformation, this last block was still open for automobile traffic. The full width of the street is paved in black and white stripes of natural stone, from façade to façade, creating a generous common plaza with groups of trees of substantial age and size. Restaurants are limited in number in order to keep a large area of “commerce free” public space – instead of chairs and tables there are benches and water features inviting visitors to sit down and relax. A glass pavilion by Dan Graham raises the status of the plaza to yet another level.
Herzog & de Meuron, 2010

279_CP_110203_710_HC
279_CP_110203_710_HC
279_CP_110203_725_HC
279_CP_110203_725_HC
279_CO_091206_1013-1014_IB
279_CO_091206_1013-1014_IB

279_VD_221018_1111-LINCOLN-ROAD

279_CP_110203_733_HC
279_CP_110203_733_HC
279_CP_110203_704_HC
279_CP_110203_704_HC
279_CP_110203_701_HC
279_CP_110203_701_HC
279_CP_110203_706_HC
279_CP_110203_706_HC
279_CP_110203_734_HC
279_CP_110203_734_HC
279_CP_110203_718_HC
279_CP_110203_718_HC
279_CP_110203_727_HC
279_CP_110203_727_HC
279_CP_110203_724_HC
279_CP_110203_724_HC
279_CP_110203_720_HC
279_CP_110203_720_HC

Process

Subtropical flora is cleared on Lincoln Road in the course of developing Miami Beach.

279_SI_060201_501_1895
279_SI_060201_501_1895
279_SI_060201_502_1927
279_SI_060201_502_1927
279_SI_090501_503_1962
279_SI_090501_503_1962
279_SI_051101_507_HDM
279_SI_051101_507_HDM
279_SI_090501_509_LINC-ALT_RD
279_SI_090501_509_LINC-ALT_RD

Sketches and illustrations for mixed use of the garage.

279_CI_051001_500
279_CI_051001_500
279_CI_051001_505_CONCEPT
279_CI_051001_505_CONCEPT

Urban strategies to connect the pedestrian zone on Lincoln Road with the surroundings.

279_CI_060201_504_FINAL
279_CI_060201_504_FINAL
279_CI_060301_510_BOA_FINAL
279_CI_060301_510_BOA_FINAL
279_CI_051101_500_CONCEPT1
279_CI_051101_500_CONCEPT1
279_CI_061001_500_AFTER
279_CI_061001_500_AFTER
279_CI_060301_500_BOA_FINAL
279_CI_060301_500_BOA_FINAL
279_CI_060301_501_BOA_FINAL
279_CI_060301_501_BOA_FINAL
279_CI_051101_501_CONCEPT1
279_CI_051101_501_CONCEPT1
279_CI_0603_504_BOA_Final
279_CI_0603_504_BOA_Final

Relationship between program and structure.

279_MO_051001_019
279_MO_051001_019
279_MO_051101_003_HEIGHT_K
279_MO_051101_003_HEIGHT_K
279_MO_060201_071_024-MOB
279_MO_060201_071_024-MOB
279_MO_060201_019_007-MOA
279_MO_060201_019_007-MOA
279_MO_060201_022_008-MOA
279_MO_060201_022_008-MOA
279_MO_060201_020_007-MOB
279_MO_060201_020_007-MOB
279_MO_060201_026_009-MOB
279_MO_060201_026_009-MOB
279_MO_060201_014_005-MOB
279_MO_060201_014_005-MOB
279_MO_060201_056_019-MOB
279_MO_060201_056_019-MOB

Studies for the load-bearing structure of the variously cantilevered decks.

279_SK_060301_008_K
279_SK_060301_008_K
279_CI_000101_501_ALTON1_K
279_CI_000101_501_ALTON1_K
279_CI_0601_502_DIAGRAM
279_CI_0601_502_DIAGRAM

Testing the vertical supports.

279_MO_000101_502_INTERIOR_A_K
279_MO_000101_502_INTERIOR_A_K
279_CI_000101_507_K
279_CI_000101_507_K
279_CI_000101_509_K
279_CI_000101_509_K
279_CI_000101_508_K
279_CI_000101_508_K
279_CI_000101_505_FACADE_SOUTH_K
279_CI_000101_505_FACADE_SOUTH_K
279_EV_060501_018
279_EV_060501_018
279_MO_060901_005
279_MO_060901_005
279_MO_051201_500_PERSP
279_MO_051201_500_PERSP

A new plaza in front of the garage echoes the shaded open-air architecture of the pedestrian zone.

279_CI_070401_500_SCHEM_ELEV
279_CI_070401_500_SCHEM_ELEV

Full-scale tests of vertical supports and construction of various forms.

279_MU_081001_035_ADD-CS
279_MU_081001_035_ADD-CS
279_CO_090101_025
279_CO_090101_025
279_CO_090101_024
279_CO_090101_024
279_CO_090101_036
279_CO_090101_036

The stairs designed as a vertical pilgrimage for pedestrians.

279_DT_0909_501_CENTRALSTAIR
279_DT_0909_501_CENTRALSTAIR
279_CO_090901_085
279_CO_090901_085
279_CO_091129_723_IB_4324_H
279_CO_091129_723_IB_4324_H
279_CO_091129_718_IB_4213_U
279_CO_091129_718_IB_4213_U

Penthouse as a modernistic residence on top of the garage and apartments in the lower building next door.

279_MO_070201_004
279_MO_070201_004
279_CP_120301_740_EO_40_DD_S
279_CP_120301_740_EO_40_DD_S
279_CP_1203_777_EO_14
279_CP_1203_777_EO_14
279_CP_120301_778_EO_16_S
279_CP_120301_778_EO_16_S
279_CO_091101_807_EO
279_CO_091101_807_EO
279_CP_100904_004_ROHA_K
279_CP_100904_004_ROHA_K
279_CO_100401_954_IB_6568_U
279_CO_100401_954_IB_6568_U
279_CO_100401_979_IB_6647_U
279_CO_100401_979_IB_6647_U

The open garage with views and multifunctional decks of varying height.

279_CP_100401_612_IB
279_CP_100401_612_IB
279_CP_110401_743_DM_1191
279_CP_110401_743_DM_1191
279_CO_091101_819_EO
279_CO_091101_819_EO
279_CP_110203_720_HC
279_CP_110203_720_HC
279_CP_110203_725_HC
279_CP_110203_725_HC
279_CO_100401_808_IB_6235
279_CO_100401_808_IB_6235
279_CO_100401_855_IB_6371
279_CO_100401_855_IB_6371
279_CP_110401_752_DM_9131
279_CP_110401_752_DM_9131
279_CP_100401_759_IB
279_CP_100401_759_IB
279_CO_091206_881_IB_4318
279_CO_091206_881_IB_4318

A popular venue for various events.

279_CO_091206_840_IB_4228
279_CO_091206_840_IB_4228
279_CO_091206_1013-14_IB
279_CO_091206_1013-14_IB
279_EV_110201_503
279_EV_110201_503
279_EV_130901_2683
279_EV_130901_2683

A distinctive architectural sculpture as a landmark that revitalizes a neglected neighborhood.

279_CP_110111_701_JW
279_CP_110111_701_JW
279_CP_110203_710_HC
279_CP_110203_710_HC
279_CO_100401_IB_703_MCHAP-PRI
279_CO_100401_IB_703_MCHAP-PRI
279_CP_110401_716_DM_0546
279_CP_110401_716_DM_0546
279_CP_110203_730_HC
279_CP_110203_730_HC
279_CO_110212_701_IB_U_M_7318
279_CO_110212_701_IB_U_M_7318
279_CO_091206_726_IB_3677
279_CO_091206_726_IB_3677

Drawings

279_DR_100601_LV0
279_DR_100601_LV0
279_DR_100601_LV2
279_DR_100601_LV2
279_DR_100601_LV2-MEZZ
279_DR_100601_LV2-MEZZ
279_DR_100601_LV3
279_DR_100601_LV3
279_DR_100601_LV4
279_DR_100601_LV4
279_DR_100601_LV5
279_DR_100601_LV5
279_DR_100601_LV5-MEZZ
279_DR_100601_LV5-MEZZ
279_DR_100601_LV6
279_DR_100601_LV6
279_DR_100601_LV7
279_DR_100601_LV7
279_DR_100601_LV7-MEZZ
279_DR_100601_LV7-MEZZ
279_DR_100601_S1_EW-621
279_DR_100601_S1_EW-621
279_DR_100601_S2_NS-625
279_DR_100601_S2_NS-625
279_DR_100601_SITE_FLS
279_DR_100601_SITE_FLS
279_DR_100601_LV0_FLS
279_DR_100601_LV0_FLS
279_DR_100601_LV2_FLS
279_DR_100601_LV2_FLS
279_DR_100601_LV2-MEZZ_FLS
279_DR_100601_LV2-MEZZ_FLS
279_DR_100601_LV3_FLS
279_DR_100601_LV3_FLS
279_DR_100601_LV4_FLS
279_DR_100601_LV4_FLS
279_DR_100601_LV5_FLS
279_DR_100601_LV5_FLS
279_DR_100601_LV5-MEZZ_FLS
279_DR_100601_LV5-MEZZ_FLS
279_DR_100601_LV7_FLS
279_DR_100601_LV7_FLS
279_DR_100601_LV7-MEZZ_FLS
279_DR_100601_LV7-MEZZ_FLS
279_DR_100601_LV-ROOF_FLS
279_DR_100601_LV-ROOF_FLS
279_DR_100526_S4_NS-625_FLS
279_DR_100526_S4_NS-625_FLS
279_DR_100526_S1_EW-621_FLS
279_DR_100526_S1_EW-621_FLS
279_DR_100526_S2_EW-622_FLS
279_DR_100526_S2_EW-622_FLS
279_DR_100526_S3_EW-623_FLS
279_DR_100526_S3_EW-623_FLS
279_DR_100526_S5_NS-626_FLS
279_DR_100526_S5_NS-626_FLS
279_DT_100420_A-721
279_DT_100420_A-721
279_DT_100420_A-731
279_DT_100420_A-731
279_DT_100420_A-751
279_DT_100420_A-751
279_DT_100420_A-761
279_DT_100420_A-761
279_DT_100420_A-771
279_DT_100420_A-771
279_DT_090901_501_CENTRALSTAIR
279_DT_090901_501_CENTRALSTAIR

Team

Facts

Client
MBeach1 and Robert Wennett
Planning
This project was developed in collaboration with an architect licensed in the state of Florida acting as the "Architect of Record". Herzog & de Meuron is not licensed to practice architecture in the state of Florida.
Design Consultant: Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
Architect of Record: Charles H. Benson & Associate Architects, Miami Beach, USA
Landscape Design: Raymond Jungles, Miami, USA
Structural Engineering: Optimus Structural Design LLC, Miami, USA
Mechanical Engineering: Franyie Engineers, Inc, Miami, USA
Electrical Engineering: Franyie Engineers, Inc, Miami, USA
General Contractor: G.T. McDonald Enterprises, Inc., Miami, USA
Specialist / Consulting
Civil Engineering Consultant: Kimley Horn and Associates, Miami Beach, USA
Branding Consultant: Wolff Olins, London, UK
Signage Consulting: Tom Graboski Associates, Inc, Miami, USA
Signage Concept: Wolff Olins, London, UK
Building Data
Gross floor area (GFA): 343'583 sqft, 31'920 sqm
Number of levels: 7
Footprint: 22'873 sqft, 2'125 sqm
Links
www.1111lincolnroad.com

Bibliography

Luis Fernández-Galiano (Ed.): “Herzog & de Meuron 2003-2019.” (Vol.2), Madrid, Arquitectura Viva SL, 12.2019.

Gerhard Mack, Herzog & de Meuron: “Herzog & de Meuron 2005-2007. The Complete Works. Volume 6.” Edited by: Gerhard Mack. Basel, Birkhäuser, 2018

Dan Malone, Richard Peiser: “The Making of Miami Beach’s Mixed-Use Garage.” In: Elizabeth Razzi (Ed.). “Urban Land Magazine. The Magazine of the Urban Land Institute.” Washington DC, Urban Land Institute, 12.09.2014.

Luis Fernández-Galiano (Ed.): “Arquitectura Viva Monografías. Herzog & de Meuron 2005-2013.” Vol. No. 157/158, Madrid, Arquitectura Viva SL, 09.2012

Fernando Márquez Cecilia; Richard Levene (Eds.): “El Croquis. Herzog & de Meuron 2005-2010. Programme, Monument, Landscape. Programa, Monumento, Paisaje.” Vol. No. 152/153, Madrid, El Croquis, 2010.

Mario Carpo: “Gli Scaffali per la Città. City Shelving. A Miami il Parcheggio multipiano diventa per Herzog & de Meuron una Stratificazione di Luoghi. Herzog & de Meuron’s multi-storey Car Park in Miami becomes a layering of Places.” In: Stefano Boeri (Ed.). “Abitare. Interior Design Architecture Art.” Vol. No. 506, Milan, Abitare Segesta spa, 10.2010. pp. 48-57.

Paul Goldberger: Wheelhouse. “Herzog & de Meuron reinvent the Parking Garage.” In: “The New Yorker.” Vol. No. 23, New York, The Condé Nast, 09.08.2010. pp. 78-79.

Beth Broom: “House of Cars. Herzog & de Meuron strips down in Miami Beach with a revealing new Parking Garage.” In: Robert Ivy (Ed.). “Architectural Record.” Vol. No. 198/6, New York, The McGraw-Hill Companies, 06.2010. pp. 134-139.

Silvio Carta: “Let’s go to the Parking Garage. 1111 Lincoln Road in Miami.” In: Uje Lee (Ed.). “C3.” Vol. No. 310, Seoul, C3 Publishing Co., 06.2010. pp. 34-49.

Edwin Heathcote: “I spent a lot of Time around the scruffy End of Lincoln Road.” In: Justin McGuirk (Ed.). “Icon. Architecture Design Culture.” Vol. No. 81, Epping Essex, Media 10 ltd., 03.2010. pp. 46-52.

Location