Herzog & de Meuron
Project
2003, 2005

Until the end of the 19th century Schatzalp was nothing but a wonderfully sunny mountain terrace just above the tree line. In the summer, shepherds took their animals up to graze when the grass had grown scarce in the valleys. There, they also collected hay for the coming winter.

In 1900, Willem Holsboer, together with physicians and the young Zurich architects Pfleghardt and Häfeli, erected a tuberculosis sanatorium above the burgeoning city. It was one of the first buildings to be made out of concrete. There were already a number of clinics in the valley but the Schatzalp, with its sun and beautiful views, was unique. At the same time a cable railway was built to transport people and goods, and the clinic installed its own electricity and water supplies.

Thanks to the discovery of medication to cure tuberculosis, the clinics in Davos became obsolete after 50 years. The sanatorium remained in the same hands and was converted into a hotel. The operating room became the swimming pool, and the x-ray department will be turned into the smoking room. The rooms did not require major remodelling and the deep wooden balconies appealed to the hotel guests as well.

Once a heaven for tuberculosis patients, transformed the Schatzalp became a popular destination for sports holidays. Mountain railways were constructed up to the Strela Pass, from which skiers were able to reach the region of the Parsenn and even tour as far as Klosters.

Today, another half century later, the building, now 100 years old, can no longer meet the requirements of contemporary, cost-effective hotel accommodation. Given the limited 93 rooms coupled with today’s wages, a luxury hotel is no longer feasible, and without such facilities as a wellness centre and conference rooms, it is not possible to fill the hotel to capacity during off-season. Schatzalp is not alone, other hotels from the same era have planned or already updated their facilities. For example, Hotel Saratz in Pontresina or the Castell in Zuoz have built more rooms, new wellness and gastronomy facilities, and flats to cross-finance the hotel. In other places, the attempt to rescue early 20th century monuments of hotel architecture have unfortunately failed, for example, the Chantarella above St. Moritz – presumably due to economic reasons. This proposed expansion of Schatzalp aims to rescue the old hotel.

What shape, then, should such architectural expansion here on the Schatzalp take? And what does it mean for the town of Davos? The proposed design for expanding the Schatzalp is divided into three areas: what will happen in the valley below; what will happen to the existing Hotel Schatzalp and its immediate vicinity, and what will happen to the mountain above with its mountain railways?

In Davos-Platz in the valley below, the railway station will be renovated to match the topology of the town around it. A passenger loading and unloading zone will be created, where guests hand over their luggage and their holiday begins. The architectural character of the station should prefigure what guests will encounter at the top four minutes later. The station in the valley and the cabins will no longer speak only the language of hikers and skiers because, with the expansion of the Schatzalp, more day-trippers will be anticipated, for example, as guests at one of the new restaurants.

And how will the Schatzalp be enlarged? We propose erecting a tower on the site of today’s mountain terminus. The choice of this type of building may initially seem surprising and even intrusive. However, our studies of all possible building shapes led us to conclude that a development of holiday homes is out of the question. It is imperative not to build a development creating a new “neighbourhood” in Davos; in many valleys and other places in the mountains, 3, 4, or 5 story flats dot the landscape and take up too much space. (Whether this happens in a traditional chalet style or in the style of the new Swiss “Sachlichkeit” is not relevant at this point.) On the other hand, the alternative is not an accumulation of only a few large buildings that might be called “Schatzalp-Ville” or “Davos, Altitude 1860 m.” as found in winter resorts in France.

Hence, our proposal is just one building: a tower that makes economic use of the land and leaves the landscape untouched which then eliminates the need for long access roads. The new tower will stand in a spot that is already occupied by buildings leaving a large playing field with bobsleds and skiing slopes unchanged.

A tower is also ecological architecture. The concentration of volume in one single, compact body minimizes surface area and therefore loss of energy. No complicated buildings for electricity and water supplies will be needed nor will there be any need for new streets. Being close to the existing hotel although not directly attached to it, the tower can be easily accessed and used by hotel guests.

Selecting a tower as a building type means that the hotel rooms and the flats have no front and no back and that there are magnificent views from all sides.

At this stage in the planning, we can make only a few fundamental statements regarding the shape of the tower and its materials. The building will not be an anonymous prismatic glass architecture. The shell will not appear smooth but will have depth, as in the existing hotel; balconies or other outdoor spaces for the rooms and the flats will play a substantial role in the design but whether they will be constructed of wood or mineral material is still undecided. In our initial experiments with the spatial organisation, we toyed with the concept of a snowflake as a ground plan, which led to interesting spatial effects on the façade when tilted up. We want to build a tower that structurally and visually responds to its location in the mountains, the climate, and its use as a large holiday complex.

The character of the existing hotel will be retained. It would be foolish to eliminate the slightly old-fashioned but charming character of Schatzalp, but a fresh spirit can certainly enhance the atmosphere as has already happened this winter, although this is only a transitional solution, pending an overall concept. We will focus primarily on the ground floor rooms and salons, as well as replacing the swimming pool with expanded wellness facilities although the location is not yet defined (in the tower? between the existing hotel and the tower?). The housing for employees, exquisitely situated in the dormer windows under the roof, will be replaced by suites.

The goal will be to modernize the railways above Schatzalp so that they will be running by the time the tower is completed. These railways are one of the aspects that will lend a special flavour to visiting the Schatzalp in winter, allowing visitors to ski right up to the entrance of their accommodation despite the remote location. The fact that it is very difficult to run the railway economically is understandable in view of the already gigantic and attractive skiing area of Davos/Klosters. Not only the Schatzalp, but also the railway will be cross-financed by the tower and its utilization.

The overall concept for the expansion and thus the rescue of Schatzalp is an audacious enterprise – just as Schatzalp was itself 100 years ago. This will be expressed in the proposed architecture. The tower will also be a new landmark for Davos, demonstrating to a broad public, at least once a year, that this is not simply an idyllic mountain village but actually a mountain city. Moreover, having built the Kirchner Museum in the late 1980s, Davos has demonstrated awareness of the fact that being receptive to extraordinary architecture brings rewards. With the implementation of this project, Davos can and must arouse interest far beyond the borders of Switzerland.

Herzog & de Meuron, 2004

227_CI_0507_010
227_CI_0507_010
227_CI_050711_040_INNENRAUM
227_CI_050711_040_INNENRAUM

Process

Hotel Schatzalp, a landmark early modernist building in Davos — a “climatic health spa” — was originally built as a sanatorium.

227_SI_DAVOS_006
227_SI_DAVOS_006
227_RFsb_KIRCHTURM_500
227_RFsb_KIRCHTURM_500
227_SI_0307_002_VIEW_WINTER
227_SI_0307_002_VIEW_WINTER
227_CL_0308_334_SOMMER
227_CL_0308_334_SOMMER
227_SI_0305_c_004_1925
227_SI_0305_c_004_1925

The Schatzalp, which is connected to Davos by a funicular railway, is treated by the architects as part of this Alpine town.

227_050629_02_OASE
227_050629_02_OASE
227_PP_0709_501_AKTIVITAETEN
227_PP_0709_501_AKTIVITAETEN
227_PP_0709_508_STADTENTWICKLUNG_RED
227_PP_0709_508_STADTENTWICKLUNG_RED

Herzog & de Meuron develop a range of variants for an extension to the hotel. A tower creates a new icon visible from afar.

227_DR_040927_501
227_DR_040927_501
227_PP_0709_513_VAR-D2
227_PP_0709_513_VAR-D2
227_DR_040927_503
227_DR_040927_503
227_PP_0709_512_VAR-D1
227_PP_0709_512_VAR-D1
227_DR_040927_505
227_DR_040927_505
227_PP_0709_511_VAR-D
227_PP_0709_511_VAR-D
227_DR_040927_507
227_DR_040927_507
227_PP_0709_509_VAR-A
227_PP_0709_509_VAR-A
227_DR_040927_509
227_DR_040927_509
227_PP_0709_514_VAR-F
227_PP_0709_514_VAR-F

The volume of the tower is derived from the existing hotel. Its position allows optimal access and creates visual connections with prominent locations in the surrounding area.

227_CI_0609_501_MOVIE
227_CI_0609_501_MOVIE
227_MO_0309_vonoben
227_MO_0309_vonoben
227_CI_0505_810_LAGEKERN
227_CI_0505_810_LAGEKERN
227_DR_040927_520
227_DR_040927_520

The crystalline structure of the tower suggests numerous references to the natural world of the mountains.

227_CI_0307_analogiensammlung_klein_03
227_CI_0307_analogiensammlung_klein_03
227_RFnl_Zapfen_031_Schtzlp
227_RFnl_Zapfen_031_Schtzlp
227_SI_0305_001_Rittersp
227_SI_0305_001_Rittersp
227_MO_030728_b_058_b
227_MO_030728_b_058_b
227_MO_030728_b_040_b
227_MO_030728_b_040_b
227_MO_030728_b_034_b
227_MO_030728_b_034_b
227_MO_030728_b_061_c
227_MO_030728_b_061_c
227_MO_030728_b_064_c
227_MO_030728_b_064_c
227_MO_030728_b_028_b
227_MO_030728_b_028_b

The cylindrical shape of the tower avoids the hierarchy of front and back and ensures that all its rooms have spectacular views of the mountains.

227_PP_0505_002_AUSSENFORM_K
227_PP_0505_002_AUSSENFORM_K
227_PP_0505_007_AUSSENFORM_K
227_PP_0505_007_AUSSENFORM_K
227_PP_0505_005_AUSSENFORM_K
227_PP_0505_005_AUSSENFORM_K
227_CI_050501_003_huelle
227_CI_050501_003_huelle
227_CI_050501_001_einheiten
227_CI_050501_001_einheiten
227_CI_050501_008_schindel
227_CI_050501_008_schindel
227_CI_050501_006_geneigteelemente
227_CI_050501_006_geneigteelemente
227_MO_0809_503
227_MO_0809_503
227_050508_modellezusammen
227_050508_modellezusammen

The rooms, with wooden balconies and alcoves, are arranged around the central services core in a honeycomb pattern.

227_CI_0506_06_FASS_PATT_AL
227_CI_0506_06_FASS_PATT_AL
227_050629_13_FA_GR_100
227_050629_13_FA_GR_100
227_RFnl_0503_007_Wespennest_01
227_RFnl_0503_007_Wespennest_01
227_CI_050501_004_netzstrukturpsd
227_CI_050501_004_netzstrukturpsd
227_MO_0504_164
227_MO_0504_164
227_MO_0506_29_500
227_MO_0506_29_500
227_CI_0507_001_INNENR
227_CI_0507_001_INNENR
227_CI_0507_002_INNENR
227_CI_0507_002_INNENR
227_CI_0506_20_FA_PICT_KUPF
227_CI_0506_20_FA_PICT_KUPF
227_CI_0506_22_FASS_GLASCH
227_CI_0506_22_FASS_GLASCH

The multifunctional tower can accommodate a variety of room layouts in the hotel and the apartments; some may even have echoes of historic interiors.

227_CI_0506_007_GRUNDRISSSULER
227_CI_0506_007_GRUNDRISSSULER
227_PP_0505_825_massives_inneres
227_PP_0505_825_massives_inneres
227_DR_0506_15_SCHN_TU_B
227_DR_0506_15_SCHN_TU_B
227_DR_0506_19_GR_WSU_TU
227_DR_0506_19_GR_WSU_TU
227_DR_0506_20_GR_WPO_TU
227_DR_0506_20_GR_WPO_TU

The renovation of the funicular clarifies the oneness of the Schatzalp and Davos Platz.

227_MO_0306_008
227_MO_0306_008
227_SK_050503_801_PdM_K
227_SK_050503_801_PdM_K
227_PP_0709_505_SICHTBARKEIT
227_PP_0709_505_SICHTBARKEIT
227_CI_0506_001_UNTEN
227_CI_0506_001_UNTEN
227_CI_0505_008_VERBINDUNG
227_CI_0505_008_VERBINDUNG
227_CI_0505_006_VERBINDUNG
227_CI_0505_006_VERBINDUNG
227_CI_0505_005_INNENRAUM
227_CI_0505_005_INNENRAUM
227_DR_0506_10_GR_Ber_500
227_DR_0506_10_GR_Ber_500

The tower, rising from the mountain station, is a landmark for the whole landscape. A short ride in the funicular takes visitors directly into the six-story lobby.

227_CI_0607_WI_NIGHT_TURM_TIT
227_CI_0607_WI_NIGHT_TURM_TIT
227_CI_0507_006
227_CI_0507_006
227_CI_0507_010
227_CI_0507_010
227_CI_050629_500_TALSTAT
227_CI_050629_500_TALSTAT
227_CI_0507_002_Z_NA_WI_FIN
227_CI_0507_002_Z_NA_WI_FIN
227_CI_0507_012_WINTER
227_CI_0507_012_WINTER

Team

Facts

Client
Berghotel Schatzalp AG
Planning
Architect Planning: Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
Cost Consultant: Ernst Basler + Partner, Zurich, Switzerland
HVAC Engineering: Berchtold, Stans, Switzerland
Structural Engineering: Conzett, Bronzini, Gartmann Ingenieure, Chur, Switzerland
Specialist / Consulting
Facade Engineering: Emmer Pfenninger Partner AG, Münchenstein, Switzerland
Building Data
Gross floor area (GFA): 193'750 sqft, 18'000 sqm
Number of levels: 29
Length: 104 ft, 32 m
Width: 114 ft, 35 m
Height: 344 ft, 105 m
Gross volume (GV): 66'744'783 cbft, 1'890'000 cbm
Links
www.schatzalp.ch

Bibliography

Luis Fernández-Galiano (Ed.): “Arquitectura Viva. Herzog & de Meuron 1978-2007.” 2nd rev. ed. Madrid, Arquitectura Viva, 2007.

“Werdende Wahrzeichen. Simboli in Divenire.” Edited by: Kunst Merian, Susanne Waiz. Exh. Cat. “Werdende Wahrzeichen. Simboli in Divenire.” Kunst Meran im Haus der Sparkasse, Meran. Merano Arte edificio Cassa di Risparmio, Meran. 10 February – 15 April 2007. Vienna / New York, Springer, 2007.

Nobuyuki Yoshida (Ed.): “Architecture and Urbanism. Herzog & de Meuron 2002-2006.” Tokyo, A+U Publishing Co., Ltd., 08.2006.