Herzog & de Meuron
Competition
2002
Project
2004ÔÇô2011
Realization
2008ÔÇô2012

The Gundeldinger Quarter

The ÔÇťSu╠łdparkÔÇŁ is situated in the Gundeldinger Quarter opposite the main station on the other side of the tracks, as it were. The completion in 2003 of the overhead walkway spanning the railway station has given the neighborhood great impetus. The most densely populated in all of Switzerland, it has become a dynamic area of diverse uses, pulsating street life and thriving construction.

The Su╠łdpark ensemble plays an important role in this process of renewal; it is a multi-functional project with challenging specifications and uses. The design for its expansion in 2002 was a simple perimeter block; it has now developed into a hybrid complex with an underground computer center, large-scale retail stores and a seniorsÔÇÖ residence housed in a 10-story highrise.

Gu╠łterstrasse

Gu╠łterstrasse is the lifeline of the Gundeldinger Quarter. The buildings that line the street and represent a diversity of styles and ages, are all integrated into the regular block pattern of the neighborhood. The Su╠łdpark also conforms to this convergent, right angle order of unbroken fac╠žades facing the street with private inner courtyards behind them.

Alongside the Railroad Tracks

Thanks to extension of the station through the overhead walkway, the Gundeldinger Quarter and Gu╠łterstrasse are now linked with the center of town. This special urban situation allows for variations in the architectural volume of the Su╠łdpark complex. Where it faces the Gundeldinger Quarter, the building had to be lower to fit in with the neighboring buildings, while it was possible to add more stories to the side facing the open, unbuilt area of the railroad tracks. Along the Gu╠łterstrasse, the Su╠łdpark forms a block that follows the street within the site perimeter. The sides between Meret-Oppenheim-Strasse and Gu╠łterstrasse are set back, generating areas that are not just for transit but large enough to become welcoming public spaces. Facing the tracks, a striking high-rise emphasizes the northern border of the Gundeldinger Quarter. The Su╠łdpark reinforces the significance of the walkway and its head end for urban traffic, and in turn benefits from being so close to the most important traffic hub in northwestern Switzerland.

Residing in Su╠łdpark

The Seniorenresidenz Su╠łdpark with a surface area of some 12,000 m2 provides living space for the elderly, including 103 apartments as well as a 26-room elderly care unit. The arrangement of the apartments in the north and east wings of the building is ideal with regard to access, lighting, views and noise emissions. The view from the high-rise building sweeps across the city to the hills of the Black Forest to the north and the Bruderholz neighborhood to the south. The main entrance on Meret Oppenheim-Strasse accesses the reception desk, lobby, restaurant and cafeteria, which are grouped around a spacious inner courtyard planted with maple trees. With its area of some 1,200 m2, the courtyard is an inviting place to meet and relax for both residents and office employees working in the Su╠łdpark.

Working in Su╠łdpark

Flexible offices on four floors, located just a few minutes from the main station, extend along the Gu╠łterstrasse and the west wing of the building. Some 5,600 m2 of space allow for both open plan and cellular workplaces.

Shopping in Su╠łdpark

The ground floor has a retail area of approximately 4,200 m2. Ample parking facilities in the building and under the adjacent walkway will make the Su╠łdpark an attractive place to shop even for those who do not live or work in the neighborhood.

Fac╠žade

The fac╠žade of the Su╠łdpark seeks to render the historical character of the differently shaped windows in the Gundeldinger Quarter in a contemporary architectural idiom. The intention is not only to make a pleasing visual impression from outside but also to ensure ample daylight inside as well as offering unexpected, fortuitous views and niches for storage. The mat, silvery appearance of the fac╠žade is generated by a commercially available synthetic stucco. The seemingly random arrangement of the unevenly sized windows is actually the result of parametric programming, developed by Herzog & de Meuron and the CAAD chair at the Federal Institute of Technology in Zu╠łrich. The fac╠žade consists of 12 freely combined window shapes, which fuse into meandering, right-angled windows designed to match the scale and daily activities of human life. At selected places in the building, the fac╠žade is extruded inwards, creating sills that can be used, for instance as seating. Casing runs all around the windows on the outside. The almost entirely glazed fac╠žade around the inner courtyard with its restful horizontal subdivision stands in contrast to the stucco fac╠žade.

Herzog & de Meuron, 2013

214-1_CP_1210_701_DM_U_4519
214-1_CP_1210_701_DM_U_4519
214-1_CP_1207_ABiondo_selRH_IMG_9226
214-1_CP_1207_ABiondo_selRH_IMG_9226
214-1_CP_1210_709_DM_H_4662
214-1_CP_1210_709_DM_H_4662
214-1_CP_1210_034_DM_9338_H
214-1_CP_1210_034_DM_9338_H
214-1_CP_1210_740_DM_H_3858
214-1_CP_1210_740_DM_H_3858

Drawings

214.1_DR_120901_SITEPLAN
214.1_DR_120901_SITEPLAN
214.1_DR_120901_L0
214.1_DR_120901_L0
214.1_DR_120901_L1
214.1_DR_120901_L1
214.1_DR_130101_L2
214.1_DR_130101_L2
214.1_DR_130101_L3
214.1_DR_130101_L3
214.1_DR_130101_L4
214.1_DR_130101_L4
214.1_DR_120901_L5-09
214.1_DR_120901_L5-09
214.1_DR_120901_S1
214.1_DR_120901_S1
214_DG_121112_121112
214_DG_121112_121112

Team

Facts

Client
SBB, Schweizerische Bundesbahnen Immobilien
Planning
Architect Planning: Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
General Planning: ARGE GP S├╝dPark, Herzog & de Meuron and Proplaning Architekten AG, Basel, Switzerland
Construction Management: Proplaning AG, Basel, Switzerland
Electrical Engineering: Selmoni AG, Basel, Switzerland
HVAC Engineering: Stokar + Partner AG, Basel, Switzerland
Landscape Design: Vogt Landschaftsarchitekten, Zurich, Switzerland
Plumbing Engineering: Locher Schwittay Geb├Ąudetechnik GmbH, Basel, Switzerland
Structural Engineering: ZPF Ingenieure AG, Basel, Switzerland
Market Analysis: W├╝est & Partner, Zurich, Switzerland
Specialist / Consulting
Acoustic Consulting: Lienhard Bau- und Raumakustik, L├Ąrmschutz, Langenbruck, Switzerland
Building Physics Consulting: Zimmermann + Leuthe GmbH, Aetigkofen , Switzerland
Facade Engineering: Emmer Pfenninger Partner AG, M├╝nchenstein, Switzerland
Facade Engineering: Neuschwander + Morf AG, Basel, Switzerland
Fire Protection Consulting: Sicherheitsinstitut, Zurich, Switzerland
Parametric Designing: ETH Z├╝rich, Institut f├╝r Technologie in der Architektur, Lehrstuhl f├╝r Computer-Aided Architectural Design Prof. Dr. Ludger Hovestadt, Zurich, Switzerland; Herzog & de Meuron, Digital Technologies Group, Basel, Switzerland
Traffic Consulting: Burger & Partner Ingenieure AG, Basel, Switzerland
Building Data
Site Area: 66'682 sqft, 6'195 sqm
Gross floor area (GFA): 394'679 sqft, 36'667 sqm
Footprint: 53'442 sqft, 4'965 sqm
Links
www.residenz-suedpark.ch
www.ethz.ch

Bibliography

ÔÇťWohn- und Gesch├Ąftshaus mit Seniorenresidenz in Basel. Housing and Busniess Development with SeniorsÔÇÖ Residence in Basle.ÔÇŁ
In: Christian Schittich (Ed.). ÔÇťDetail. Zeitschrift f├╝r Architektur und Baudetail.ÔÇŁ Munich, Institut f├╝r internationale Architektur-Dokumentation GmbH & Co., 04.2015. pp. 350-354.

Location