Herzog & de Meuron
Project
1998-1999
Realization
2000-2003

Schaulager: a New Building Type?

What is the point of a Schaulager, of a building in which art is stored but still accessible for the public to view? What ideas about art and collection strategy are involved, and what is the best architectural and urban development concept for it?

We were not aware of any comparable building type that could address and express all the problems posed, so of course we felt fascinated and challenged, and had an equally rigorous dialogue with the clients.

The brief was for a warehouse for contemporary art, where works take up considerably less space than in a museum because they are hung side by side on the walls and placed closer together on the floor. The art is stored with the best possible climate control and is accessible by arrangement. There are also a few tailor-made spaces for installations that cannot be shown properly in the Museum für Gegenwartskunst (Museum of Contemporary Art) in St. Alban Tal because of their unusual dimensions or special technical requirements. Offices and workshops, an auditorium and the necessary loading and unloading facilities round off the spatial program.

In our initial designs we tried to condense the idea of storage into a single vertical and a horizontal area. A gigantic wall would have accommodated all the wall-mounted art somewhat like a junk-shop; the rest of the work would have been distributed over a floor area without dividing walls. A complete overview of the collection would have been possible at one glance in this vertical and horizontal storage area. But technical and curatorial considerations regarding conserving and transporting the works of art soon pointed the project in another direction. It turned out that a proper warehouse with robust floors and walls and large spans would offer the most advantages and paradoxically the greatest flexibility as well.

A Heavy Building

So we tried to develop a kind of architecture that would express the floor-by-floor storage and stacking pictorially as well: as something durable and solid, in contrast with today’s aesthetic of computer-controlled storage facilities and the inevitable light-weight design. The heavy outer walls would rise in layers and their surface would be scratched. This means that the walls reveal the pebbles from the building work excavations. These layers of material express load and support simply and vividly, and their great inertia is also a key factor in the climatic control of the interior of the store.

The external shape of the warehouse is pragmatically derived from the geometry of the internal storage arrangements and the setback requirements of the building code. This led to a polygonal building made out of materials extracted on site and looking as if it had been extruded from the ground. The façade of the polygon facing Emil-Frey-Strasse is indented to create a kind of forecourt, which identifies the entrance area visibly from a distance. This entrance seems to be guarded by a little building with a gable roof, constructed from the same earthy material as the warehouse. Together the little gatehouse and the indentation form a courtyard-like space with a metropolitan ambiance. So the Schaulager is not simply an anonymous warehouse somewhere on the urban periphery. It is a place that is usually quiet, but still active and self-confident, extending the public dimensions of the city of Basel to the south, towards the new district of Dreispitz/Münchenstein. The public, urban character of this new site is reinforced by two large LED panels, on which works of art commissioned by the Schaulager are communicated to the outside world.

Walls, Windows, Surfaces as Digital Landscapes

The gravel material excavated on site was used to construct the walls, but it also determined the forms and surface structures of other parts of the building, inside and outside. The window sections seem like natural forms but are actually calculated forms, produced with digitally controlled tools and modeled after the natural shape of the pebbles on a larger scale. Thus a kind of artificial yet natural landscape is created within the window apertures, so the window does not serve primarily to provide a view of the at best trivial landscape of the urban periphery, but is a landscape in its own right.

We used the same digital landscape profile for the cladding of the walls and the ceiling in the foyer. By ‘unrolling’ the profile, we produced a cave-like, polished white surface structure. The metal grilles used in the auditorium and for the gates are much more directly related to the natural model of the gravel surface, having been generated by a rudimentary frottage technique and transferred to a stamper at a scale of two to one.

An Entrance Hall with an Overview

In the interior the floor panels for each level are cut out in such a way that an atrium-like space rising through the full height of the building is created. The surprising perspective effect made by this entrance hall is built on the two simple elements of a warehouse: the floor panels, which look as though they have been stacked here, and the lighting, which we arranged on a strictly linear pattern.

The entrance hall gives a complete view of all the building’s spatial levels, and makes it possible to look right down into the various floors. The two lower floors in particular open up for visitors as soon as they come in. Here we have the exhibition halls for temporary shows, which are six meters high and can be freely partitioned, and the permanent installations by Gober and Fritsch. The upper levels, divided into cells, are used as tailor-made storage areas for the Emanuel Hoffman Foundation’s collection.

Spatial Program

The art storage space in the 3 upper stories occupies 7,250sqm, the largest proportion of the total available area of 16,500sqm. 3,650sqm are provided for exhibitions on the ground and basement floors. The permanent installations by Robert Gober and Katharina Fritsch take up 260sqm and 390sqm respectively. Administration uses an area of 800sqm. The whole art handling area and the workshops also cover 800sqm. The 144-seat auditorium and the seminar room fit into 250sqm. The remaining 3,100sqm are used for access and services.

Herzog & de Meuron, 2006

169_CP_0305_703_RW
169_CP_0305_703_RW
169_CP_0305_705_RW
169_CP_0305_705_RW
169_CP_0402_743_MN
169_CP_0402_743_MN
169_CP_0304_702_CHR
169_CP_0304_702_CHR
169_CP_0305_706_RW
169_CP_0305_706_RW
169_CP_0305_710_RW
169_CP_0305_710_RW
169_45_preview_11947-b_MS
169_45_preview_11947-b_MS
169_CP_0405_727_MS
169_CP_0405_727_MS
169_CP_0405_723_MS
169_CP_0405_723_MS
169_CP_0402_723_MN
169_CP_0402_723_MN
169_CP_0402_731_MN
169_CP_0402_731_MN
169_CP_0402_725_MN
169_CP_0402_725_MN
169_CP_0305_721_RW
169_CP_0305_721_RW
169_CP_0405_773_MS
169_CP_0405_773_MS
169_CP_0305_713_RW
169_CP_0305_713_RW
169_CP_0405_785_MS
169_CP_0405_785_MS

Process

Fluvial gravel and art storage provided an informative basis.

169_RFar_0106_512
169_RFar_0106_512
169_RFsb_500_Hochwasser
169_RFsb_500_Hochwasser
169_RFnl_534_sand
169_RFnl_534_sand

The client chose a corner of the Dreispitz, a former goods depot with a motley array of warehouses in the south of Basel, as the site for the new Schaulager.

169_SI_0204_701_BASEL-STADT
169_SI_0204_701_BASEL-STADT
169_SI_0310_501_Sit-EG
169_SI_0310_501_Sit-EG

The Schaulager prototype evolved from the idea of a screen with apertures, serviced by forklifts, into an irregular series of custom-designed rooms.

169_RFar_0106_510
169_RFar_0106_510
169_RFar_0106_511
169_RFar_0106_511
169_MO_0106_513
169_MO_0106_513
169_MO_0002_055
169_MO_0002_055
169_MO_0106_515
169_MO_0106_515
169_MO_0106_514
169_MO_0106_514
169_MO_0002_054
169_MO_0002_054
169_MO_0209_035
169_MO_0209_035
169_MO_0209_041
169_MO_0209_041
169_MO_0209_057
169_MO_0209_057
169_MO_0002_008
169_MO_0002_008
169_MO_0003_056
169_MO_0003_056
169_MO_0003_017
169_MO_0003_017

The fissures of the ribbon windows look like ripped paper or cracked earth.

169_DR_0101_500_analysis
169_DR_0101_500_analysis
169_MO_0106_506
169_MO_0106_506
169_MO_0106_501
169_MO_0106_501
169_MO_0106_508
169_MO_0106_508
169_MO_0106_504
169_MO_0106_504
169_MO_0101_513
169_MO_0101_513

The form is photogrammetrically scanned and processed, allowing polystyrene negative molds to be serially produced with cutting edge
computer technology.

169_CO_0107_502_styro
169_CO_0107_502_styro
169_CO_0107_503_styro
169_CO_0107_503_styro
169_CO_0107_501_styro
169_CO_0107_501_styro
169_CI_0104_021_FREEFORM
169_CI_0104_021_FREEFORM

The polystyrene elements are inserted into the formwork and then, when the concrete is released, the soft parts are removed and frottages made of the surface for interior paneling.

169_CO_0201_500
169_CO_0201_500
169_CO_0107_513
169_CO_0107_513
169_CO_0201_505
169_CO_0201_505
169_CO_0108_503
169_CO_0108_503
169_CO_0000_001_kratzen
169_CO_0000_001_kratzen
169_CO_0212_510
169_CO_0212_510
169_SA_0206_502_met-panels
169_SA_0206_502_met-panels
169_MO_0403_001_M0089_wzpre
169_MO_0403_001_M0089_wzpre
169_SA_0206_507_met-panels
169_SA_0206_507_met-panels

The window fissures and floor plan emphasize the solidity of the storage facility.

169_DT_0004_001_Fenster
169_DT_0004_001_Fenster
169_CO_0101_506
169_CO_0101_506
169_CO_0107_505
169_CO_0107_505
169_CO_0108_505
169_CO_0108_505
169_CO_0107_508
169_CO_0107_508
169_CO_0210_543
169_CO_0210_543
169_CO_0107_506
169_CO_0107_506

The earthy monolith of the Schaulager stands out against its surroundings, its concave white facade beckoning those who enter.

169_CP_0305_703_RW
169_CP_0305_703_RW
169_45_preview_11947-b_MS
169_45_preview_11947-b_MS
169_CP_0305_704_RW
169_CP_0305_704_RW
169_CP_0405_723_MS
169_CP_0405_723_MS
169_CP_0304_702_CHR
169_CP_0304_702_CHR
169_CP_0305_726_RW
169_CP_0305_726_RW
169_CP_0305_707_RW
169_CP_0305_707_RW
169_CP_0305_728_RW
169_CP_0305_728_RW
169_CP_0405_727_MS
169_CP_0405_727_MS

Open gallery spaces on the ground and lower levels: cafe, delivery area, auditorium and permanent rooms.

169_CP_0402_725_MN
169_CP_0402_725_MN
169_CP_0402_723_MN
169_CP_0402_723_MN
169_CP_0405_777_MS
169_CP_0405_777_MS
169_CP_0405_773_MS
169_CP_0405_773_MS
169_46_preview_12176-b_MS
169_46_preview_12176-b_MS
169_CP_0402_743_MN
169_CP_0402_743_MN
169_CP_0402_731_MN
169_CP_0402_731_MN
169_CP_0305_748_RW
169_CP_0305_748_RW
169_CP_0305_747_RW
169_CP_0305_747_RW
169_CP_0305_713_RW
169_CP_0305_713_RW
169_CP_0305_712_RW
169_CP_0305_712_RW

In the restricted-access areas of the upper floors the rooms for storage and presentation of the collection are individually customized to suit specific materials and groups of works.

169_CP_0305_721_RW
169_CP_0305_721_RW
169_CP_0405_785_MS
169_CP_0405_785_MS
169_CP_0305_745_RW
169_CP_0305_745_RW
169_CP_0405_797_MS
169_CP_0405_797_MS
169_CP_0305_716_CHR
169_CP_0305_716_CHR
169_CP_0405_788_MS
169_CP_0405_788_MS
169_CP_0305_744_RW
169_CP_0305_744_RW
169_CP_0305_746_RW
169_CP_0305_746_RW
169_CP_0306_703_AL
169_CP_0306_703_AL

Drawings

169_DR_080803_L-1_M1
169_DR_080803_L-1_M1
169_DR_080803_L0_M1
169_DR_080803_L0_M1
169_DR_090806_L1_M1_R
169_DR_090806_L1_M1_R
169_DR_080803_S1_M1
169_DR_080803_S1_M1

Team

Facts

Client
Laurenz Foundation, Basel, Switzerland
Planning
Lead Design Architect: Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
General Planning: ARGE GP Herzog & de Meuron / GSG, Basel, Switzerland
Construction Management : GSG Projekt Partner AG, Basel, Switzerland
Structural Engineering: Zachmann + Pauli Bauingenieure, Basel, Switzerland
Mechanical Engineering: Amstein & Walthert AG, Zurich, Switzerland
Electrical Engineering: Selmoni AG, Basel, Switzerland
Specialist / Consulting
Acoustic Consulting: Martin Lienhard, Langenbruck, Switzerland
Facade Consulting: Emmer Pfenniger Partner AG, Münchenstein, Switzerland
Lighting Consulting: Amstein & Walthert AG, Zurich, Switzerland
Traffic Consulting: Rapp Ingenieure + Planer AG, Basel, Switzerland
Building Data
Gross floor area (GFA): 215'278 sqft, 20'000 sqm
Links
www.schaulager.org

Bibliography

Gerhard Mack, Herzog & de Meuron: “Herzog & de Meuron 1997-2001. The Complete Works. Volume 4.” Edited by: Gerhard Mack. Basel / Boston / Berlin, Birkhäuser, 2008. Vol. No. 4.

Nobuyuki Yoshida (Ed.): “Architecture and Urbanism. Herzog & de Meuron 2002-2006.” Tokyo, A+U Publishing Co., Ltd., 08.2006

Fernando Márquez Cecilia, Richard Levene (Eds.): “El Croquis. Herzog & de Meuron 2002-2006. Monumento e Intimidad. The Monumental and the Intimate.” Vol. No. 129/130, Madrid, El Croquis, 2006.

Jean-François Caille: “Details. Textures et Matières.” In: Frédéric Lenne (Ed.). “AMC. Le Moniteur Architecture.” Vol. No. 147, Paris, Groupe Moniteur, 11.2004. pp. 96-101.

Stanislaus von Moos: “Nr. 250. Überlegungen zum Schaulager der Emanuel Hoffmann-Stiftung in Basel von Herzog & de Meuron.”
In: Sylvia Claus, Micheal Gnehm, Bruno Maurer (Eds.) et al. Architektur weiterdenken. Werner Oechslin zum 60. Geburtstag. Zurich, gta Verlag, 2004. pp. 339-357.

Hubertus Adam: “Schaulager in Basel. Herzog & de Meuron.” In: Wolfgang Bachmann (Ed.). “Baumeister. Zeitschrift für Architektur. Sammeln und Versammeln.” Vol. No. 9, Munich, Georg D.W. Callwey GmbH & Co., 09.2003. pp. 70-77.

Gerhard Mack: “Trutzburg mit Öffnungszeiten.” In: Axel Hecht (Ed.). “Art. Das Kunstmagazin.” Vol. No. 6, Hamburg, Gruner + Jahr AG & Co KG, 06.2003. pp. 70-79.

Theodora Vischer, Jacques Herzog: “Die Erfindung des Schaulager. The Invention of the Schaulager.” In: Jacqueline Burckhardt, Bice Curiger, Dieter von Graffenried (Eds.). “Parkett. The Parkett Series with Contemporary Artists. Die Parkett-Reihe mit Gegenwartskünstlern.” Vol. No. 67, Zurich, Parkett AG, 05.2003. pp. 130-148.

Jacques Lucan: “Eine Werkstatt des Schauens. Das Schaulager von Herzog & de Meuron für die Emanuel Hoffmann-Stiftung, Münchenstein.” In: Verlegergemeinschaft Werk, Bauen + Wohnen (Ed.). “Werk, Bauen + Wohnen.” Et Cetera. Vol. No. 7/8, Zurich, Werk AG, 2003. pp. 4-11.

Herzog & de Meuron. Natural History.” Edited by: Philip Ursprung. Exh. Cat. Herzog & de Meuron. Archaeology of the Mind. Canadian Centre for Architecture, Montreal. 23 October 2002 – 6 April 2003. 2nd ed. Baden, Lars Müller, 2005.

Fernando Márquez Cecilia, Richard Levene (Eds.): “El Croquis. Herzog & de Meuron 1998-2002. La Naturaleza del Artificio. The Nature of Artifice.” Vol. No. 109/110, Madrid, El Croquis, 2002.

Location