Herzog & de Meuron
Competition
1997
Project
1998-1999
Realization
2000-2003

Deptford’s St.Paul’s Church becomes an important point of reference for the new complex. The large, embracing gesture of the Laban building volume gives the effect of creating a spatial limitation as well as a melting together of Laban Garden and Laban Centre. The topographically shaped structure of the garden – simultaneously serving as an entrance yard for the Laban Centre and a place for walking, playing or leisure – finds corresponding qualities in the interior gestalt of the building.

All activities are intermixed and distributed on only two main levels. This promotes communication within the entire building. The large theater, the heart of the Laban organism, is located in the center of the building: the orientation point in the open “cityscape” of the first floor. The library, cafeteria and also parts of the production facilities and the administration are, through the use of transparent and translucent walls, to be structured rather than separated. The upper story houses most of the studios creating a dense fabric, like that of an urban center where each studio has a different size, height, form and color.

The two spiral-shaped connecting stairways are laid out generously enough to become places for encounters. Two planted yards are cut in at different depths; they provide daylight to the interior and enable visual connections and a spatial orientation throughout the entire building. They mark the locations where the stairways access the main stories and the planted roof area.

Colors determine the rhythm and orientation both inside and outside the building. Because we wanted to give color such an importance for the entire piece of architecture we decided to collaborate with an artist who should bring in his specific thinking and expertise. In previous projects we’ve had interesting collaborations with Rémy Zaugg for the Roche Pharma-Research Building in Basel, and with Adrian Schiess for the Extension of the Head Office for Helvetia Patria in St. Gallen, Switzerland. For Laban we contacted Michael Craig-Martin, whose work we got to know and admire over the last few years, also because his approach to color seemed so different to our previous experience.

The exterior façades consist of transparent or translucent glass panels, depending on whether the space behind them requires a view. Colored, transparent polycarbonate panels are mounted in front of the glass panels and serve as a protective shield (against sun, glare, and heat radiation) and contribute to the overall energy system. The shadow images of the dancers, which will fall onto the matte glass surfaces of the interior walls and façades, have a magical effect and play an active part of the Laban’s architectural identity.

Herzog & de Meuron, 2003

160_CP_040501_700_MS.tif
160_CP_040501_700_MS.tif
160_CP_0301_513_MH
160_CP_0301_513_MH
160_CP_0405_770_MS
160_CP_0405_770_MS
160_CP_2209_705_RH_07868
160_CP_2209_705_RH_07868
160_CP_2209_701_RH_07797
160_CP_2209_701_RH_07797
160_CP_2209_704_RH_07859
160_CP_2209_704_RH_07859
160_CP_2209_706_RH_07880
160_CP_2209_706_RH_07880
160_CP_2209_708_RH_07918
160_CP_2209_708_RH_07918
160_CP_2209_707_RH_07887
160_CP_2209_707_RH_07887
160_CP_2209_702_RH_07825
160_CP_2209_702_RH_07825
160_CP_2209_703_RH_07836
160_CP_2209_703_RH_07836

Process

The new Laban Dance Centre is located in Deptford, South East London.

160_SI_0211_503
160_SI_0211_503
160_SI_0211_501_St_Pauls
160_SI_0211_501_St_Pauls
160_SI_0211_500_creek
160_SI_0211_500_creek

In an area otherwise lacking architectural cohesion, Herzog & de Meuron have created a gesture of embrace that opens up towards the baroque church of St.Paul’s, 300m away. Inside the curved buildings, the rooms are arranged to form a topography.

160_MO_0005_504
160_MO_0005_504
160_MO_0005_507
160_MO_0005_507
160_MO_0005_508
160_MO_0005_508
160_MO_0106_500_001M
160_MO_0106_500_001M
160_MO_0101_501_K
160_MO_0101_501_K
160_MO_0101_500_K
160_MO_0101_500_K
160_MO_0101_502_K
160_MO_0101_502_K
160_MO_0005_505
160_MO_0005_505

Studying a 1:2 model of the shell of the building with Michael Craig-Martin.

160_MU_0106_507_K
160_MU_0106_507_K
160_MU_0209_561_HdM_K
160_MU_0209_561_HdM_K
160_MU_0106_505
160_MU_0106_505
160_MU_0106_506
160_MU_0106_506
160_MU_0210_504
160_MU_0210_504
160_MU_0210_502
160_MU_0210_502

Foyer, cafe and offices on the ground floor and thirteen dance studios on the upper floor are grouped around the off-center auditorium like a little town.

160_DR_0204_505_mezz_floor
160_DR_0204_505_mezz_floor
160_DR_021001_502
160_DR_021001_502
160_DR_021001_501
160_DR_021001_501

The Laban is built on a former landfill site beside a tributary of the Thames.

160_CO_0103_500_K
160_CO_0103_500_K
160_CO_020901_512_HB
160_CO_020901_512_HB
160_CO_0209_535_HdM
160_CO_0209_535_HdM
160_CO_0106_500_K
160_CO_0106_500_K
160_CO_020901_507_HB
160_CO_020901_507_HB

The shimmering building acts as a focal point in a deprived area.

160_CP_0304_LA_700_K
160_CP_0304_LA_700_K
160_CP_0310_031
160_CP_0310_031
160_CP_0310_020
160_CP_0310_020
160_CP_0311_520_HdM
160_CP_0311_520_HdM
160_CP_0405_718_MS
160_CP_0405_718_MS
160_CP_0405_722_MS
160_CP_0405_722_MS
160_CP_0306_704_PD
160_CP_0306_704_PD
160_CP_0302_502_NK
160_CP_0302_502_NK
160_CP_0405_727_MS
160_CP_0405_727_MS

The park and cafe are public meeting places. The color scheme in the foyer and the corridors has been designed by Michael Craig-Martin; the auditorium is black; the studios are each different in shape.

160_CP_0405_747_MS
160_CP_0405_747_MS
160_CP_0405_735_MS
160_CP_0405_735_MS
160_CP_0306_726_PD
160_CP_0306_726_PD
160_CP_0306_716_PD
160_CP_0306_716_PD
160_CP_0303_712_CHR
160_CP_0303_712_CHR
160_CP_0301_513_MH
160_CP_0301_513_MH
160_CP_0405_761_MS
160_CP_0405_761_MS
160_CP_0306_729-rev_PD
160_CP_0306_729-rev_PD

Drawings

160_DR_080724_L2_M1
160_DR_080724_L2_M1
160_DR_080724_L1_M1
160_DR_080724_L1_M1
160_DR_080724_S1_M1-1
160_DR_080724_S1_M1-1
160_DR_080724_S2_M1
160_DR_080724_S2_M1

Team

Facts

In Collaboration With
Michael Craig-Martin, London, UK (a wall painting by the artist has been commissioned for the buildings’ main concourse, the colors at the building – in and outside - have been defined in collaboration with Michael Craig-Martin)
Client
Laban Centre, London, UK
Planning
Lead Design Architect: Herzog de Meuron, Basel, Switzerland
Project Management: Arup Project Management, London, UK
MEP Engineering: Whitby Bird & Partners, London, UK
HVAC Engineering: Waldhauser Haustechnik AG, Basel, Switzerland
Structural Engineering: Whitby Bird & Partners, London, UK
Landscape Design: Vogt Landscape Architects, Zurich, Switzerland
Landscape Design: Whitby Bird & Partners, London, UK
General Contractor: Ballast Construction, London, UK
Specialist / Consulting
Facade Consulting: Emmer Pfenniger Partner AG, Münchenstein, Switzerland
Facade Consulting: Rodeca, Mülheim an der Ruhr, Germany
Acoustic Consulting: Arup Acoustics, Winchester, UK
Theater Consulting: Carr & Angier, Bath, UK
Specifications Consulting: Schumann Smith, Manchester, UK
IT Consulting: Arup Communications, London, UK
Building Data
Gross floor area (GFA): 88'296 sqft, 8'203 sqm
Length: 262 ft, 80 m
Width: 131 ft, 40 m
Height: 45 ft, 14 m
Links
www.trinitylaban.ac.uk

Bibliography

Gerhard Mack, Herzog & de Meuron: “Herzog & de Meuron 1997-2001. The Complete Works. Volume 4.” Edited by: Gerhard Mack. Basel / Boston / Berlin, Birkhäuser, 2008. Vol. No. 4.

Luis Fernández-Galiano (Ed.): “Arquitectura Viva. Herzog & de Meuron 1978-2007.” 2nd rev. ed. Madrid, Arquitectura Viva, 2007.

Nobuyuki Yoshida (Ed.): “Architecture and Urbanism. Herzog & de Meuron 2002-2006.” Tokyo, A+U Publishing Co., Ltd., 08.2006.

Fernando Márquez Cecilia, Richard Levene (Eds.): “El Croquis. Herzog & de Meuron 2002-2006. Monumento e Intimidad. The Monumental and the Intimate.” Vol. No. 129/130, Madrid, El Croquis, 2006.

Hubertus Adam: “Strategie. Durch Ergänzung Kontext prägen. Laban Dance Center in Deptford, London.” In: Felix Zwoch (Ed.). “Bauwelt.” Vol. No. 14, Gütersloh, Bertelsmann Springer Bauverlag GmbH, 11.04.2003. pp. 26-31.

Laban Centre in London. In: Christian Schittich (Ed.). “Detail. Zeitschrift für Architektur und Baudetail. Fassade, Aussenwand.” Vol. No. 7/8, Munich, Institut für internationale Architektur-Dokumentation GmbH & Co., 07.2003. pp. 791-797.

Fernando Márquez Cecilia, Richard Levene (Eds.): “El Croquis. Herzog & de Meuron 1998-2002. La Naturaleza del Artificio. The Nature of Artifice.” Vol. No. 109/110, Madrid, El Croquis, 2002.

Herzog & de Meuron. Natural History.” Edited by: Philip Ursprung. Exh. Cat. “Herzog & de Meuron. Archaeology of the Mind.” Canadian Centre for Architecture, Montreal. 23 October 2002 – 6 April 2003. 2nd ed. Baden, Lars Müller, 2005.

Herzog & de Meuron. Naturgeschichte.” Edited by: Philip Ursprung. Exh. Cat. “Herzog & de Meuron. Archaeology of the Mind.” Canadian Centre for Architecture, Montreal. 23 October 2002 – 6 April 2003. 2nd ed. Baden, Lars Müller, 2005.

Herzog & de Meuron. Histoire Naturelle.” Edited by: Philip Ursprung. Exh. Cat. “Herzog & de Meuron. Archaeology of the Mind.” Canadian Centre for Architecture, Montreal. 23 October 2002 – 6 April 2003. Baden, Lars Müller, 2002.

Location