Herzog & de Meuron
Project
1997-2002, 2004-2008
Realization
2007-2015

Pam and Dick Kramlich were introduced to us through Christian and Cherise Moueix, for whom we planned the Dominus Winery in the neighboring town of Yountville a few years ago. Cherise told us that, unlike the many influential art collectors living in Napa Valley, the Kramlichs collect media art, like video, films, CDs, slides, etc. Over dinner in a noisy restaurant we spoke almost exclusively about the videos Pam and Dick had acquired. We were very impressed by the fact that established and affluent people would choose to focus on media art instead of succumbing to the temptation to collect „real,“ that is, traditional, tangible art that can be put on display. This uncompromising commitment surprised and fascinated us and later inspired the radical architectural approach to the task entrusted to us: a residence that would also be an exhibition space for media art or, conversely, an inhabitable media installation tailored to meet the daily requirements of Pam and Dick Kramlich. A home as a media installation or a media installation as a home?

Whichever way you look at it, our initial idea was to unite life and art, rather than separating them as usually happens in the case of media art. The alienation caused by darkened and wired rooms full of technical apparatus all too often leads to a break between viewer and artwork, which would be aggravated and even more bothersome in a home than in a public museum. We tried to come up with a spatial concept that would structure but not completely separate the various areas and needs of daily life: one single space with places that have different characters that can, in part, be set apart as intimate niches or more open areas. Our architectural treatment of the space was devised to allow the exterior, the interior, and the artists’ projected images to flow into each other.

From the beginning, we worked with the idea of curved, glazed walls because the curvature of the walls both enhances continuity and structures space while the transparency of the glass not only reveals the structuring but also allows it to be experienced as part of a greater whole. Once again glass fulfills the dual function that we love so much. On one hand, it verges on „nothing,“ on total transparency, on the absence of materiality. On the other, we exploit its materiality since the boundaries of the room become visible where the curved walls intersect. Due to the reflecting quality of glass, the curvature underscores both the visibility and the invisibility of the material.

In the first sketches the curved system of walls was limited and enclosed in a rectangular system. We then rejected this layout because we wanted to relate and blend inside and outside in a way that cannot be achieved with the classical, binary form of juxtaposition. In subsequent sketches we had all the longitudinal walls follow an undulating line so that inside and outside walls intersected, forming chambers for various uses. We finally came up with a concept for one large, undivided space with no hallways or other adjoining rooms. The result: a spatial continuum, open, flowing and unified, that also incorporates a potential grouping of space that meets the requirements of privacy.

Since our spatial concept was developed from inside out, we did not at first focus on the appearance of the house from outside. As it turned out, the space generated by the curvature led to a fish-shaped whole. However, we did not want a figurative analogy of this kind. We realized, in fact, that we didn’t want a building at all, or rather not a distinctive one that would immediately be identified with a specific shape. So we had to find a means of playing down the figurative and physical presence of the building. Suddenly we realized that the only viable solution was to project the roof as far as possible. The first models provided compelling confirmation of this insight. Gathered together under the roof, the seemingly organic shape suddenly dissolved into single curved walls again, which intersect with other curved walls as they proceed through the house, thus generating chambers of varying size and shape. The single wall, curved so that it is inside at times and outside at others, as its moves past bathroom or bedroom or living room, this wall that is both facade and interior partition, that is both nothing and something, this wall suddenly became visible again because the projecting roof had effectively dispelled the fullness of the sculptural shape that had been so conspicuous in the preceding phase of the project. When the projecting roof came into play, the spatial organization of the different portions of the total project suddenly came to the fore: the underground exhibition space, the ground-level glass construction, and the body of the roof.

The roof clearly had to be an independent piece of architecture in terms of construction, statics and materials. This also applies to the ground-level glass construction and to the underground exhibition space, even though the latter is not visible from outside as formed architecture. A terrace cut into the roof will provide direct outdoor access to nature under mighty oak trees (Live Oaks). The terrace allows unmediated, concrete, and direct physical contact with the outside world. The roof construction itself is experienced as an independent physical configuration, a tangible body, in contrast to the underground exhibition space and to a certain extent, the ground floor as well. Vertically, the architecture makes a journey from a virtual mental space underground up to the distinctly physical space of the roof.

The underground exhibition space intersects with the glass construction overhead, thus deviating from the traditional cellar as a basically congruent, below-ground continuation of a building. Instead the exhibition space functions as an autonomous structure, whose placement responds to the topography of the site and the access tunnels. The architectural structure of this underground space is barely perceptible from outside; it intentionally eludes the eye of the beholder; it denies its physical existence. It is a black box that is brought to life only through the illuminated projections of the artists. It is a mental space, a picture space. But, even so, it is designed to blend and mix with the daily life of the residents in various ways. A tunnel leads to the garage which also functions as a video gallery. There, a wall of 14 m (47 ft) will serve as a screen for Gary Hill’s video panorama, Viewer, in which 17 men are shown life-size standing in a row. Access to the house leads past this projection.

The area generated by the ground-floor glass structure is treated as a hybrid of material and immaterial space. On one hand, the glazed materiality of the curved walls with impressive views of Napa Valley constitutes a powerful physical experience of space and, on the other, the imagery of videos by such artists as Bill Viola, Matthew Barney or Gary Hill, projected onto these selfsame curved glass walls, evokes an immaterial, mental spatial experience. The fact that the same curved walls of glass and plastic are vehicles of a spatial concept that embraces both material and immaterial experience reinforces the complex treatment of space targeted in the Kramlich project.

Herzog & de Meuron, 1999

158_CP_1611_710_IB_H
158_CP_1611_710_IB_H
158_CP_1611_701_IB_H
158_CP_1611_701_IB_H
158_CP_1611_709_IB_H
158_CP_1611_709_IB_H
158_CP_221028_01
158_CP_221028_01
158_CP_221028_15
158_CP_221028_15
158_CP_221028_13
158_CP_221028_13
158_CP_221028_17
158_CP_221028_17
158_CP_221028_05
158_CP_221028_05
158_CP_221028_07
158_CP_221028_07
158_CP_221028_09
158_CP_221028_09
158_CP_221028_10
158_CP_221028_10

Process

The parklike site among mature oak trees with breathtaking views of Napa Valley.

158_SI_0109_501_aerial_1_K
158_SI_0109_501_aerial_1_K
158_SI_0009_500_B
158_SI_0009_500_B
158_SI_000901_502
158_SI_000901_502
158_SI_0009_501
158_SI_0009_501
158_SI_9805_001_panorama
158_SI_9805_001_panorama

Video art as an integral part of everyday life: Matthew Barney’s characters on the curved glass walls, blending with mirror images of the landscape; Gary Hill’s “Viewer” in the garage.

158_CI_000901_500
158_CI_000901_500
158_CI_9805_002_gallery
158_CI_9805_002_gallery

The immaterial reality of video art is to become tangible in this building.

158_MO_0109_500
158_MO_0109_500
158_MO_0109_501
158_MO_0109_501
158_MO_0109_513
158_MO_0109_513
158_MO_0109_515
158_MO_0109_515
158_MO_0109_516
158_MO_0109_516
158_MO_0109_514
158_MO_0109_514

The fishlike shape of the pavilion recedes under a large separate roof.

158_MO_0001_502_roof1
158_MO_0001_502_roof1
158_MO_0001_503_roof3
158_MO_0001_503_roof3
158_MO_0102_501_MO-024
158_MO_0102_501_MO-024
158_MO_0109_500
158_MO_0109_500
158_MO_0109_521_K
158_MO_0109_521_K
158_MO_0102_506
158_MO_0102_506
158_MO_0109_511
158_MO_0109_511

Four curved walls alternating between exterior and interior create a large, fluid space within which zones of varying public accessibility are dedicated to specific functions.

158_MO_0202_017_008
158_MO_0202_017_008
158_MO_020201_009_004Mb
158_MO_020201_009_004Mb
158_MO_0202_006_003Md
158_MO_0202_006_003Md
158_MO_0001_0001_002_B
158_MO_0001_0001_002_B

A 1:1 mock-up shows the transparent glass walls; elevation, floor plans of the pavilion and lower level.

158_MU_020601_500
158_MU_020601_500
158_DR_9805_005_elevation_K
158_DR_9805_005_elevation_K
158_DR_0101_500_EG
158_DR_0101_500_EG
158_DR_0109_503_B-2
158_DR_0109_503_B-2

After a break in construction work, the design and scale of the glass pavilion were modified.

158-1_MO_0410_104_MO-064
158-1_MO_0410_104_MO-064
158-1_MO_0410_060_MO-051
158-1_MO_0410_060_MO-051
158_MO_0409_508
158_MO_0409_508
158_MO_0409_502
158_MO_0409_502
158-1_MO_0410_027_MO-039
158-1_MO_0410_027_MO-039
158-1_MO_0410_037_MO-043
158-1_MO_0410_037_MO-043
158-1_MO_0410_006_MO-033
158-1_MO_0410_006_MO-033
158-1_MO_0410_105_MO-065
158-1_MO_0410_105_MO-065
158-1_MO_0410_013_MO-035
158-1_MO_0410_013_MO-035
158-1_MO_0410_012_MO-035
158-1_MO_0410_012_MO-035
158-1_MO_0410_052_MO-048
158-1_MO_0410_052_MO-048
158-1_MO_0410_043_MO-045
158-1_MO_0410_043_MO-045
158-1_MO_0410_017_MO-036
158-1_MO_0410_017_MO-036

Model studies of the partially mirrored glazing, the central spiral stairway and the driveway.

158_MO_0409_503
158_MO_0409_503
158_MO_0409_500
158_MO_0409_500
158-1_MO_0410_113_MO-067
158-1_MO_0410_113_MO-067
158-1_MO_0506_600
158-1_MO_0506_600
158-1_MO_0506_652
158-1_MO_0506_652
158-1_MO_0506_690
158-1_MO_0506_690
158-1_MO_0506_541
158-1_MO_0506_541
158_MO_0409_505
158_MO_0409_505
158-1_MO_0506_566
158-1_MO_0506_566
158-1_MO_0506_657
158-1_MO_0506_657
158_MO_050601_699
158_MO_050601_699

The pavilion is designed with an extremely slim roof; the art is housed primarily on the lower level.

158-1_CI_0508_Pavilion_001
158-1_CI_0508_Pavilion_001
158-1_CI_0508_Pavilion_002
158-1_CI_0508_Pavilion_002

Driveway, pool and separate entrance to the art rooms: floor plans, elevation and sections.

158_DR_070401_001_Plan-Site
158_DR_070401_001_Plan-Site
158-1_DR_0704_507_Plan-00_K
158-1_DR_0704_507_Plan-00_K
158_DR_070401_003_Plan-B1
158_DR_070401_003_Plan-B1
158-1_DR_0704_502_ElNorth_K
158-1_DR_0704_502_ElNorth_K
158-1_DR_0601_505_sec_A303
158-1_DR_0601_505_sec_A303

The new glass pavilion under construction incorporates the darkroom box realized in the first phase, and its skylight, like an archaeological find.

158_CO_0000_501_excavation
158_CO_0000_501_excavation
158-1_CO_0405_013_K
158-1_CO_0405_013_K
158_CO_0009_503_radier1
158_CO_0009_503_radier1
158-1_CO_050808_202_K
158-1_CO_050808_202_K
158-1_CO_050808_205_K
158-1_CO_050808_205_K
158_C0_221028_02
158_C0_221028_02
158_CO_0000_502_grosoeuvre1
158_CO_0000_502_grosoeuvre1
158_C0_221028_01
158_C0_221028_01
158_C0_221028_03
158_C0_221028_03
158_C0_221028_04
158_C0_221028_04

Final construction photographs

158_CP_221028_11
158_CP_221028_11
158_CP_221028_12
158_CP_221028_12
158_CP_221028_17
158_CP_221028_17
158_CP_221028_15
158_CP_221028_15
158_CP_221028_07
158_CP_221028_07
158_CP_221028_09
158_CP_221028_09

Drawings

158_DR_170801_Site_Plan
158_DR_170801_Site_Plan
158_DR_170801_Level_-2
158_DR_170801_Level_-2
158_DR_170801_Level_-1
158_DR_170801_Level_-1
158_DR_170801_Level_0
158_DR_170801_Level_0
158_DR_170801_Level_0_Pavilion
158_DR_170801_Level_0_Pavilion
158_DR_170801_Section-1
158_DR_170801_Section-1
158_DR_170801_Section-2
158_DR_170801_Section-2

Team

Facts

Client
Richard and Pamela Kramlich, San Francisco, CA
Planning
This project was developed in collaboration with an architect licensed in the state of California acting as the "Architect of Record". Herzog & de Meuron is not licensed to practice architecture in the state of California.
Design Consultant (Phase I) : Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
Executive Architect (Phase I) : Valley Architects, St Helena, CA, USA
Landscape Design (Phase I) : Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
Landscape Design (Phase I) : Molly Chappellet, San Francisco, CA, USA
Construction Management (Phase I) : Nancy Batt and Associates Project Management, St Helena, CA, USA
Mechanical Engineering (Phase I) : Arup, San Francisco, CA, USA
Structural Engineering (Phase I) : Zucco Fagent Associates, Santa Rosa, CA, USA
Design Consultant (Phase II) : Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
Executive Architect (Phase II) : Tanner Hecht, San Francisco, CA, USA
Construction Management (Phase II) : Hathaway Dinwiddie Construction Co, San Francisco, CA, USA
Electrical Engineering (Phase II) : Suite 16, Santa Rosa, CA, USA
Mechanical Engineering (Phase II): Gayner Engineers, San Francisco, CA, USA
Plumbing Engineering (Phase II) : Matt Williamson, San Francisco, CA, USA
Structural Engineering (Phase II) : Forrell & Elsesser, San Francisco, CA, USA
Landscape Design (Phase II): Richard Berridge, St Helena, CA, USA (2012-2015)
Landscape Design (Phase II) : Peter Walker and Partners, Berkeley, CA, USA (2004)
Landscape Design (Phase II) : Blasen, San Anselmo, CA, USA (2004-2012)
General Contractor (Phase II): Hathaway Dinwiddie Construction Co., San Francisco, CA, USA
Specialist / Consulting
Acoustic Consulting (Phase II) : Charles M. Salter Associates, San Francisco, CA, USA
Acoustic Consulting (Phase II) : Mei Wu Acoustics, Redwood City, CA, USA
Lighting Consulting (Phase II): Artistic Lighting & Electrical, San Rafael, CA, USA
Energy Consulting (Phase II): Energy Soft, Novato, CA, USA
Gastronomy Consulting (Phase II): Michael Tusk, San Francisco, CA, USA
Glazing Consulting (Phase II): SGH, San Francisco, CA, USA
Contractors
Plumbing (Phase II): Dowdle & Sons Mechanical, American Canyon, CA, USA
Heating and Cooling (Phase II): Allied Heating and Air Conditioning, San Rafael, CA, USA
Electrical (Phase II): Decker Electric, San Francisco, CA, USA
Architectural Metals (Phase II): A. Zahner, Kansas City, MO, USA
Casework Contractor (Phase II): Burnett & Sons, Sacramento, CA, USA
Circular Stairs (Phase II): Kreysler & Associates, American Canyon, CA, USA
Concrete Topping Slabs (Phase II): Bay Area Concrete, Livermore, CA, USA
Glazing Contractor (Phase II): O’Reilly & Faina Glass Co., San Francisco, CA, USA
Architectural Concrete (Phase II): Concreteworks Studio, Oakland, CA, USA
Architectural Woodwork (Phase II): Burnett & Sons Planning Mill & Lumber Co., Inc. Sacramento, CA, USA
Audiovisual (Phase II): Audiovisions, San Rafael, CA, USA
Wood Glazed Doors (Phase II): Quantum Inc., Everett, WA, USA
Barn Doors & Custom Stainless Steel (Phase II): DeVincenzi Architectural Products, Burlingame, CA, USA
Structural Steel & Miscellaneous (Phase II): Ogletree’s Inc., St. Helena, CA, USA
Building Data
Site Area: 886'663 sqft, 82'373 sqm
Gross floor area (GFA): 37'000 sqft, 3'437 sqm
Number of levels: 3
Footprint: 22'001 sqft, 2'043 sqm
Length: 210 ft, 64 m
Width: 128 ft, 39 m
Height: 38 ft, 11 m
Gross volume (GV): 392'000 cbft, 11'100 cbm

Bibliography

Nicolas Olsberg, Jacques Herzog, Pierre de Meuron: “The Work in Progress.” In: Nicholas Olsberg (Ed.). “The Kramlich Residence and Collection.” Berlin, Hatje Cantz, 2019. pp. 55-121.

Intersections: “A Conversation. Aebhric Coleman, Pamela & Richard Kramlich, Pierre de Meuron, Jacques Herzog, Nicholas Olsberg and Nicholas Serota.” In: Nicholas Olsberg (Ed.). “The Kramlich Residence and Collection.” Berlin, Hatje Cantz, 2019. pp. 47-53.

Gerhard Mack, Herzog & de Meuron: “Herzog & de Meuron 1997-2001. The Complete Works. Volume 4.” Edited by: Gerhard Mack. Basel / Boston / Berlin, Birkhäuser, 2008. Vol. No. 4.

Nobuyuki Yoshida (Ed.): “Architecture and Urbanism. Herzog & de Meuron 1978-2002.” Tokyo, A+U Publishing Co., Ltd., 02.2002.

Herzog & de Meuron. Natural History.” Edited by: Philip Ursprung. Exh. Cat. “Herzog & de Meuron. Archaeology of the Mind.” Canadian Centre for Architecture, Montreal. 23 October 2002 – 6 April 2003. 2nd ed. Baden, Lars Müller, 2005.

Herzog & de Meuron. Naturgeschichte.” Edited by: Philip Ursprung. Exh. Cat. “Herzog & de Meuron. Archaeology of the Mind.” Canadian Centre for Architecture, Montreal. 23 October 2002 – 6 April 2003. 2nd ed. Baden, Lars Müller, 2005.

Herzog & de Meuron. Histoire Naturelle.” Edited by: Philip Ursprung. Exh. Cat. “Herzog & de Meuron. Archaeology of the Mind.” Canadian Centre for Architecture, Montreal. 23 October 2002 – 6 April 2003. Baden, Lars Müller, 2002.

Fernando Márquez Cecilia, Richard Levene (Eds.): El Croquis. Herzog & de Meuron 1998-2002. “La Naturaleza del Artificio. The Nature of Artifice.” Vol. No. 109/110, Madrid, El Croquis, 2002.

Sibylle Omlin: “Überlagerung von öffentlich und privat. Die Kramlich Residenz und Media Sammlung von Herzog & de Meuron in Oakville, Napa Valley.” In: Alex Aepli (Ed.). “Werk, Bauen + Wohnen. Besondere Museen.” Vol. No. 11, Zurich, Werk AG, 11.2001. pp. 40-45.

Jacques Herzog, Sabine Kraft, Christian Kühn: “Mit allen Sinnen spüren. Jacques Herzog im Gespräch mit Sabine Kraft und Christian Kühn.” In: Sabine Kraft, Nikolaus Kuhnert, Günther Uhlig (Eds.). “Archplus. Zeitschrift für Architektur und Städtebau. Architektur natürlich.” Vol. No. 142, Aachen, ARCH+ Verlag GmbH, 07.1998. pp. 32-39.

Location