472 ROYAL COLLEGE OF ART

472
Royal College of Art
London, UK
Competition 2016, Project 2016-2018, realization 2018-2021

The Royal College of Art campus in Battersea delivers a formula for education, research, and entrepreneurship that explores the creative possibilities at the intersection of science, the arts, and design. It is a flexible architectural solution that adapts to the constantly changing programmes of teaching and research at this 184-year-old institution, with the aim to unite and strengthen the culture of design innovation and entrepreneurialism at the Royal College of Art (RCA).

 

The site occupies the urban block to the south of the existing RCA Battersea buildings within the Battersea Creative Quarter. The project delivers 15,500 sqm of workshop, studio and research space; it is composed of a ground floor base of workshops and manufacturing facilities supporting a low-rise 4-storey Studio Building along Howie Street, and a taller 8-storey Research Building prominently located along Parkgate Road. Howie Street will become the main thoroughfare for the combined RCA Battersea Campus.

 

The textured brickwork and large, north facing clerestory lights of the workshop and studio building present a unique yet contextual profile to Battersea Bridge Road; the metal fins of the Research Building offer a distinct skyline identity for the campus.

 

Connectivity and flexibility
The workshop is the nucleus of RCA activities. Workshop spaces are arranged as a series of interconnected volumes, over which the upper studio spaces span and overhang, and incorporate the entrances to the studio and research spaces. The street level arrangement of volumes forms a passageway that connects the existing RCA buildings along Howie Street and allows for views through the site and large picture windows provide visual connections to the workshops. The overhanging volume of the studio levels above provide covered walkways and sheltered seating areas at street level, as well as balconies and terraces above.

 

A portion of the previously closed-off Radstock Street is incorporated into the ground floor; upper studio floors span across this space to create a double-height “Hangar” – a flexible zone for the production and display of large-scale work that is also spacious enough to host RCA assemblies and events. This space can also be opened to the public, creating another thoroughfare from Howie Street to the main reception area of campus.

 

The studio floors provide a series of three terraced floorplates, each comprising approximately 2000 sqm of high-quality workspace. These spaces contain a flexible infrastructure that can be adapted to a range of RCA programmes. In addition to the essential qualities of natural light and air supplying the indoor studios, the concrete floorplates extend to form cantilevering external galleries, providing shade and natural ventilation, and an immediate connection to the outdoors for those working within.

 

The Research Building is organised above the ground floor workshops as a cubic stack of seven 560 sqm floorplates. Sharing the principles of the studio floors, each space is a flexible research unit equipped with provisional laboratory space. Innovation RCA, the burgeoning post-graduate business incubator, is located on levels 5 & 6. Level 7 contains an event space and terrace with views towards the North and to the rest of the RCA campus.

 

Robust materiality
To support its role as an efficient and flexible container that can adapt to different modes of working, the materiality of the Battersea campus is simple and robust. The interiors are formed from a combination of concrete flat slabs supported on an 8 m grid of concrete filled steel tubes, with an exposed and adaptable services arrangement.

 

The ground floor façade is formed from a simple stock brick in a textured Flemish bond, perforated in areas with open patterned brickwork to provide ventilation to the workshop and sculpture studio behind operable glass panels. On the upper studio storeys, the ground floor brick pattern is turned inside-out, exposing the cut ends of the header bricks and marks of manufacture through a distinctive texture.

 

The Research Building departs from the masonry language with a vertical composition of sinuous white fins, calibrated across the façade to moderate solar gain and glare, and facilitate natural ventilation to the workspaces within.

 

Environmental resilience
The building has achieved a BREEAM Excellent rating. Its efficient form is derived to deliver the correct levels of daylight control, insulation, and natural ventilation within a flexible envelope, combined with durable, low maintenance materials and adaptable services organisation.

 

The exposed concrete superstructure has a high content of cement replacement, and its mass provides additional thermal assistance to the passive interior. In addition, there is an extensive solar array located on the roof of the studio building to ease overall energy loads, set within a combination of ‘blue’ and ‘brown’ roofs to assist with sustainable drainage requirements and promote greater biodiversity.
Herzog & de Meuron, August 2021

FACTS

Herzog & de Meuron Team

Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Ascan Mergenthaler (Partner in Charge)

Project Team: John O'Mara (Associate, Project Director), Giuseppe Giacoppo (Project Manager), Carmo Montalvão (Project Architect)

Jeremy Addison, Bruno de Almeida Martins, Javier Artacho Abascal, Michal Baurycza (Visualisations), Mikolaj Bazaczek (Design Technologies), Tina Bergman, Marinke Boehm, Michela Bonomo, Marija Brdarski, David Connor, Massimo Corradi (Design Technologies), Dave Edwards, Niklas Erlewein, Paul Feeney, Elizabeth Ferguson, James Grainger, Merethe Granhus, Vasileios Kalisperakis (Visualisations), William Korytko, Maria Krasteva, Dan Ladyman, Sahng O Lee (Design Technologies), Nadia Lesniarek-Hamid, Gia My Long (Design Technologies), Johnny Lui, Luke Lupton, Kanto Maeda, Kwamina Monney, Javier Muñoz Galán (Design Technologies), Niklas Nordström, Dominik Nüssen (Design Technologies), Pedro Peña Jurado, Piercarlo Quecchia, Rebecca Roberts, Tobias Schaffrin, Carlos Tolosa Tejedor, Antonio Torres Tebar, Maria Vega Lopez, Marta Vigeant Gomes

 

Client:
Royal College of Art, London, UK

 

Client Representative:
Dr Paul Thompson

 

Planning:
Planning: The Planning Lab, London, UK

 

Consulting:

Structural and Services: Mott McDonald, London, UK
Cost: Mott McDonald, London, UK

Inclusive Design: David Bonnett Associates, London, UK

 

Building Data:

Site Area: 47'038 sqft / 4'370 sqm
Gross floor area (GFA): 166'841 sqft /15'500 sqm
Number of levels: 8
Footprint: 68'888 sqft / 6'400 sqm
Length: 318 ft / 97 m
Width: 183 ft / 56 m
Height: 108 ft / 33 m
Gross volume (GV): 4'703'918 cbft / 133'200 cbm
Facade surface: 91'170 sqft / 8'470 sqm

 

Use / Function:
The Research and Innovation Building: 3,723 sqm across 8 floors

The Studio Building: across 4 floors
- 1,643sqm (workshop – Level 00)
- 5,753sqm (Studios – Levels 01-03)
- 49sqm (Reception Area – Level 00)
- 130sqm (Seminar Rooms – Level 01)
- 237sqm (Library and material shop – Levels 00 and 01)

The Hangar: 556 sqm