418 MERET OPPENHEIM TOWER

418
Meret Oppenheim Tower
Basel, Switzerland
Project 2013-2015, realization 2015-2018

Site
SBB is one of Switzerland’s largest landowners. This national railway company owns land in prime locations of the urban centers across the country. This previously underutilized potential of real estate has been increasingly developed in the last years, thus contributing to the densification of urban centers around the main stations of Basel, Zurich, Lucerne and other cities. Such a densification and urban renewal project is the Meret Oppenheim Hochhaus, located in the Gundeldinger Quarter of Basel. The project is part of the Südpark ensemble. In 2002, Herzog & de Meuron won the competition for Südpark organized by SBB to develop two plots situated to the south of the main train station. Both plots are closely connected with the "Passerelle", an overhead walkway spanning the railroad tracks. Together, the Südpark (completed in 2012) and the Meret Oppenheim Hochhaus will form a new spatial context for future access to the station and to the city center of Basel. In addition, the two projects help to define the northern edge of the Gundeldinger Quarter. This densely populated area, known as the “Gundeli” amongst Baslers, has become a dynamic area of diversity and active street life.

Stacking volumes
The form of the tower is the result of stacking volumes of different sizes. The process of stacking underwent various phases where we tested how the resulting proportions, dimensions and functions would fit with the urbanistic and programmatic expectations and requirements. The concept of stacking allows us to break down the scale of this unusually tall building at the edge of the large track field on one side, and facing the narrowness and the scale of the historic neighbourhood of “Gundeli” on the other side.

The stacking of volumes generates a kind of topography of various terraces, platforms, gaps and other outdoor – indoor spaces. Its numerous setbacks and overhangs provide exclusive exterior spaces for a large number of apartments, amongst other programs.

Programming volumes
The Meret Oppenheim Hochhaus is a mixed-use building with apartment, offices, a café and a restaurant. Most programs are bound to specific volumes within the whole stack. The café and the restaurant will animate the street life along the Güterstrasse and the Meret Oppenheim Square. Above the ground floor with its restaurant there will be 5 floors of office space. The residential portion of the building rises from the 6th to the 24rd floor. The apartments may be entered independently from the service functions. On the 6th, 7th, and 15th floors, there are large outdoor areas that will function as terraces for the respective apartments, or alternatively as communal outdoor gathering spaces for the offices. The different levels provide unique views over the city and the surrounding landscape.

Façade
The shape of the tower is characterized by its strong volumetric structure. Through the principle of stacking volumes, overhangs, terraces, and voids between the individual sub-volumes are created. These elements give the building its specific appearance.

A folding and sliding shutter system forms the outer shape and appearance of the building. Placed just behind these movable sun protection elements is a balcony layer that creates depth on all sides of the building. This transitional space introduces a filter between the individual residences and the city, allowing views from interior to exterior, and a shifting transparency from exterior to interior. The resulting depth of the facade is a central feature of the architectural design and gives the shell its quality and distinctive space.

The appearance of the building is changing not only from different perspectives of the city, but also throughout the day and night. The building changes between a distinctive and precise assemblage of volumes and a more eroded and fuzzy appearance. This happens by its users and through external influences such as sunlight or wind. This constant change gives form to the individuality of its users/residents, while at the same time generating a dialogue with those viewing the building from the surrounding neighborhood.
Herzog & de Meuron, 2016
 

FACTS

Herzog & de Meuron Team:
Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Robert Hösl (Partner in Charge)
Project Team: Patrick Holl (Project Manager), Thomas Rodemeier (Project Architect), Florian Hartmann (Project Architect), Carolin Meier (Project Architect)
Ömer Acar, Giorgio Azzariti, Michal Baurycza (Visualizations), Frédéric Beaupère, Franz Bittenbinder, Edurne Bona Gallego, Benjamin Engelhardt, Oliver Franke, Judith Funke, Sebastian Gubernatis, Ronny Huse, Sara Jiménez Núñez, Hamit Kaplan, Ewa Kaszuba, Oxana Krause, Áron Lőrincz (Visualizations), Dennis Marsch, Catharina Meier, Magnus Möschel, Antje Paetz, Artemis Pefani, Bálint Rigó, Raúl Torres Martín (Visualizations), Jorge Sotelo, Hendrik Steinigeweg, Eric Stutz, Daniel Schürer, Julian Vogt, Tessa Vollmeier, Julian Vorraro, Jean Paul Willemse, Yang Yu

 

Client:
SBB Schweizerische Bundesbahnen Immobilien, Olten, Switzerland

 

Client Representative:
Christian Märki, SBB Schweizerische Bundesbahnen Immobilien, Olten, Switzerland


Planning:
General Planning: Drees & Sommer, Basel, Switzerland (2013-16)
Construction Management: Drees & Sommer Schweiz GmbH, Basel, Switzerland (2013-16)
Structural Engineering: Weischede Herrmann und Partner GmbH, Stuttgart, Germany (2013-16); Schnetzer Puskas, Basel, Switzerland (from 2016)
Building Physics: Drees & Sommer, Stuttgart, Germany (2013-16); Kopitsis Bauphysik AG, Wohlen, Switzerland (from 2016)
Electrical Engineering: Pro Engineering AG, Basel, Switzerland (from 2013)
Facade Planning: Drees & Sommer, Stuttgart, Germany (2013-16); Neuschwander + Morf AG, Basel, Switzerland (from 2016)
Fire Protection Specialist: Hpp Berlin Ingenieurgesellschaft, München, Germany (2013-16); A+F Brandschutz GmbH, Basel, Switzerland (from 2016)
HVAC Engineering: Thurm & Dinges Planungsgesellschaft GmbH, Stuttgart, Germany (2013-16); Gruner Gruneko AG, Basel, Switzerland (from 2016)
Transport Planning: Rapp Infra AG, Basel, Switzerland (from 2013)


Building Data:
Site Area: 31,754 sqft / 2,950 sqm
Gross Floor Area (GFA): 325,985 sqft / 30,285 sqm
Number of levels: 25
Footprint: 25,941 sqft / 2,410 sqm
Building Dimensions: Length 167 ft / 51 m
Width: 144 ft / 44 m
Height: 279 ft / 85 m
Gross Volume (GV): 3,923,466 cbft / 111,100 cbm
Façade Surface: 164,688 sqft / 15,300 sqm

 

Use / Function:
Mixed Use Development
Ground Floor: Office, café and restaurant, entrances housing
Level 1 to 5: Office and service areas
Level 6 to 24: Housing, 153 apartments (1.5 to 5.5 rooms)

 

SELECTED BIBLIOGRAPHY

Luis Fernández-Galiano (Ed.):  Arquitectura Viva Monografias. Herzog & de Meuron 2013-2017.

Vol. No. 191-192, Madrid, Arquitectura Viva SL, 12.2016.