416 NEW NORTH ZEALAND HOSPITAL

416
New North Zealand Hospital
Hillerød, Denmark
Competition 2013-2014, project 2014 -

The hospital is surrounded by nature and contains a garden in its center. The horizontality of the building and its undulating form responds to the location of the hospital in the midst of the wide Danish landscape. A horizontal building is an appropriate building typology for a hospital, because this fosters exchange: across the various departments, the employees work on a shared goal: the healing of the ailing human being. The new hospital shall overcome conventional operational borders. The tall hospitals of the last decades, with their functionalist language, have rarely achieved this goal.

The plan is the marriage of two seemingly contradictory goals: the desire for a large central garden and the necessity for short internal connections. The result is an organic cross shape that permits the interior garden to become a flowing space. A central hall underneath the garden is characterized by four round courtyards. The hospital pulsates from here.

Viewed in section, the arrangement of the functions is simple: two floors for examination and treatment form a pedestal upon which a two-story ribbon of wards is placed along the perimeter, forming the large central garden. In the pedestal, on both levels, connections to the outdoors are created in various ways. Courtyards provide daylight and vistas, and ease orientation. Large connected areas, the repetitive arrangement of the interior courtyards, and uniform room sizes offer a high degree of flexibility. Later changes of functions can be easily realized.

Two basic principles guide the organization of uses within the pedestal:

1. The more frequented a department, the more central its location.
2. The main streams of outpatients and inpatients are separated vertically. Each level of the pedestal serves one primary stream.

The pedestal is mineral with a slender, vertical facade structure, permitting a high degree of flexibility while offering visual protection at the same time. The courtyard facades could be clad in differing materials; they create orientation and variety. The pedestal contains the functions of the hospital that are used by everyone, which is reflected in its continuous facade. The pedestal is an expression of community.

The wards, in contrast, express privacy and small scale. They are made of lightweight prefabricated modules: two by two patient rooms respectively create a small rectangular house of metal or wood. The bathrooms are located in between, set back. They are polygonal and give the ribbon its undulating shape. The plan resembles a spine. The patients’ rooms offer generous views into the treetops or across the wide central garden. From this viewpoint, the hospital looks like a two-story complex.

The landscaping concept consists of two typical Danish landscape typologies. A forest park with clearings for parking lots surrounds the building, while the central garden is Heathland. Circular hedges inhibit views into the pedestal and create the path network of the garden.

This project will be the heart of the new masterplan of Hillerød South.
Herzog & de Meuron, 2014

QUOTES

Herzog & de Meuron:
“We are very happy to have been awarded the New North Zealand Hospital in Hillerød. Together with the hospital’s representatives, a project was developed demonstrating that architectural ambition and functionality can come together in a hospital. The choice of the jury is a seminal sign to architects and the entire health-care sector: low, flat hospital buildings can be better integrated in the city or the countryside than the high-rises structures that were often realized in the last decades.”

“The hospital organically reaches out into the wide landscape. Simultaneously its soft, flowing form binds the many components of the hospital. It is a low building that fosters exchange between staff and patients, and it has a human scale despite its very large size.”

“The decision process here was exemplary of best practice. It was in the hands of a professionally organized and demanding committee with representatives from all departments of the future operation. After an extensive exchange with the three finalists, the committee chose a project and its planning team after having meticulously tested its flexibility and work method."

FACTS

Herzog & de Meuron Team:
Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Christine Binswanger (Partner in Charge)

Project Team: Jason Frantzen (Associate), Martin Fröhlich (Associate), Mark Bähr (Project Manager)
Farhad Ahmad (Digital Technologies), Agata Anna Banaszyk, Nicholas Dunkel, Blanca Garcia, Emmanuel Guilloux, Ryoko Ikeda, Paul Kath, Christina Liao (Animations), Áron Lőrincz (Digital Technologies), Luke Matone, Lukasz Szlachcic, Rachel Tan, Axel Vansteenkiste

Client: New North Zealand Hospital

Planning:
Design Consultant: Herzog & de Meuron, Basel Switzerland
Executive Architect: Vilhelm Lauritzen Architects, Copenhagen, Denmark
Landscape Design: Vogt Landschaftarchitekten, Zurich, Switzerland
Structural / MEP: Ramboll UK, London , UK (1st and 2nd Phase); MOE, Copenhagen, Denmark (2nd Phase)
Sustainability Consultant: Ramboll, UK, London, UK (1st Phase); MOE, Copenhagen, Denmark (2nd Phase)
Hospital Planning: IBG, Aarau, Switzerland (1st Phase); SINTEF, Trondheim, Norway (2nd Phase)

Use / Function:
- Gross Floor Area: 112'500 sqm
- Number of single patient rooms 570
- The New North Zealand Hospital is one of 16 Hospital Projects in Denmark in the coming years, in which the Central Government and the Regions invest 41.4 billion DKK (5.5 billion €). 6 of these projects are located in the Capital Region, this is the only new built one amongst them.
- The hospital will become the acute hospital for the area's 310,000 citizens who are currently distributed to three hospitals in Hillerød, Helsingør and Frederikssund. It will be a workplace for 4,000 employees . About 500,000 outpatient treatments per year are expected. The New North Zealand Hospital will have a total floor area of 112'500 m2, 570 single patient rooms and 24 medical departments.