135 HOUSE IN ARLESHEIM

135
House in Arlesheim
Arlesheim, Switzerland
Project 1995

The choice location of the property on a sunny slope with old trees and an attractive view determined the architectural concept of this private villa. The evolution of the project traces our efforts to establish a rapport between the steep slope and the structural typology of the home.

In this context, we worked almost exclusively with models in order to keep a handle on the complex spatiality between indoors and outdoors. In the last stage of planning, the house consisted only of a partially curved roof on supports, which echoed the topography of the slope.

Synthetic curtains on the exterior serve as sun screens for the glazed facades. These screens form the outermost layer of a multilayered facade consisting of interior and exterior curtains and glazed facades facing both the countryside and the courtyard. This layering characterizes the entire structure; the resulting definition of space allows its residents to stake out areas of their own that are either intimate and closed off or open to what is going on in the house.
Herzog & de Meuron, 1997

FACTS

Herzog & de Meuron Team:
Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron
Project Team: Lukas Bögli

Planning:
Structural Engineering: Ingenieurbüro Helmuth Pauli, Basel

Building Data:
Gross Floor Area: 597sqm
Site Area: 400sqm

SELECTED BIBLIOGRAPHY

Fernando Márquez Cecilia, Richard Levene (Eds.): El Croquis. Herzog & de Meuron 1981-2000. Between the Face and the Landscape. The Cunning of Cosmetics. Entre el Rostro y el Paisaje. La Astucia de la Cosmética.
2nd adv. and rev. ed. Vol. No. 60+84, Madrid, El Croquis, 2005.