098 LIBRARY AND MASTER PLAN OF THE BTU COTTBUS

098
Library and Master Plan of the Brandenburg University of Technology
Cottbus, Germany
Competition 1993

The University library will play a key role in the development of the campus, and hence of the whole city of Cottbus. As a communication centre, it will have to fulfil different scientific and social functions, and must therefore provide an appropriate, contemporary architectural expression. The proposed architecture is radically simple in organisation and construction, and includes state-of-the-art knowledge and experience in library material.

The information centre on the ground floor is conceived as a dual height warehouse-type space. The rest of the functions and uses of the building are arranged around this great hall in the centre of the building. From here the library visitor immediately perceives the varied environments: all are directly visible and can thus be located easily. Above the information hall is the direct access library as such, which occupies two entire storeys. The arrangement of the reading and shelf zones is utterly flexible, likewise the division into three large zones—natural sciences, humanities and technical.

Three singular constructions with glazed roofs give the library building a specific architectural appearance. These glassed bodies fulfil different functions inside the building at the same time. They penetrate the free loan area as lighting features and provide spatial order and orientation; in the reading area, they provide reflection-free daytime illumination while shedding light downwards through this area to the dual height information and entrance hall. The spatial organisation of the building is immediately perceived and understood, because these lighting items produce a similar effect inside the building to holes or slits through which one can look and be orientated.

The construction envelope is done in different types of glass panels: translucent, matt or transparent glass, mesh-stamped glass (silk-screen printing), zones of non-window glazing (areas of the library), and ventilation windows (administration zone). The glass panels around the building are also used as an outer layer for the heavy insulation walls that optimise energy consumption. The different functional zones of the library can be expressed directly and specifically via the differentiation of the proposed glazed surfaces.
Herzog & de Meuron, 1996

FACTS

Herzog & de Meuron Team:
Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Harry Gugger
Project Team: Andrea Bernhard, Robert Hösl, Ascan Mergenthaler, Yvonne Rudolf

Competition Ranking:
2nd Prize

Client:
Land Brandenburg, Germany

Planning:
Architect of record: Master Plan: Kraemer Sieverts and Partner

SELECTED BIBLIOGRAPHY

Fernando Márquez Cecilia, Richard Levene (Eds.): El Croquis. Herzog & de Meuron 1981-2000. Between the Face and the Landscape. The Cunning of Cosmetics. Entre el Rostro y el Paisaje. La Astucia de la Cosmética.
2nd adv. and rev. ed. Vol. No. 60+84, Madrid, El Croquis, 2005.

Herzog & de Meuron. Natural History.
Edited by: Philip Ursprung. Exh. Cat. Herzog & de Meuron. Archaeology of the Mind. Canadian Centre for Architecture, Montreal. 23 October 2002 - 6 April 2003. 2nd ed. Baden, Lars Müller, 2005.

Herzog & de Meuron. Naturgeschichte.
Edited by: Philip Ursprung. Exh. Cat. Herzog & de Meuron. Archaeology of the Mind. Canadian Centre for Architecture, Montreal. 23 October 2002 - 6 April 2003. 2nd ed. Baden, Lars Müller, 2005.

Herzog & de Meuron. Histoire Naturelle.
Edited by: Philip Ursprung. Exh. Cat. Herzog & de Meuron. Archaeology of the Mind. Canadian Centre for Architecture, Montreal. 23 October 2002 - 6 April 2003. Baden, Lars Müller, 2002.

Wilfried Wang: Herzog & de Meuron.
3rd adv. and rev. ed. Basel / Boston / Berlin, Birkhäuser, 1998. (= Studiopaperback).