354 
<br />ARENA DO MORRO
<br />MÃE LUIZA, NATAL, BRAZIL354
ARENA DO MORRO
MÃE LUIZA, NATAL, BRAZIL

369 RICOLA KRÄUTERZENTRUM

369
Ricola Kräuterzentrum
Laufen, Switzerland
Project 2010-2013, realization 2013-2014

Architecture and Landscape
The new Kräuterzentrum (herb center) is situated like an erratic block in the midst of a landscape dotted with conventional industrial buildings. Its elongated shape echoes the pathways and the hedges that have long been a distinctive feature of this area. The length of the building also reflects the steps involved in the industrial processing of herbs, from drying and cutting to blending and storing. The new processing plant enables Ricola to integrate these important steps in the company's own in-house production.

Architecture as Landscape
The Kräuterzentrum is built largely out of locally sourced earth; it is like a geometrical segment of landscape with its dimensions and archaic impact heightened by the radical choice of material. Herbs and earth define the purpose-built, distinctive character of the center, following in the footsteps of Ricola‘s other buildings: the fully automated storage building of 1987, the production and storage building of 1993 in Mulhouse-Brunstatt with its screenprint façade and the glazed marketing headquarters of 1999 in Laufen. These buildings not only embody Ricola's exceptional philosophy and commitment to the environment, they each make a striking contribution to their locations.

The delivery entrance and warehouse sections of the herb center’s façade are monolithic, with the loam walls visible in the interior as well. The prefabricated earth elements are manufactured in a nearby factory out of ingredients extracted from local quarries and mines. Clay, marl and material excavated on site are mixed and compacted in a formwork and then layered in blocks to build the walls. Thanks to the plasticity of the loam, the seams can be retouched giving the overall structure a homogeneous appearance. To arrest erosion caused by wind and rain, a trass mortar achieved mixing volcanic tuff (trass) with lime, is compacted every 8 layers of earth directly in the formwork. Large round windows illuminate the rooms. The façade is self-supporting and simply linked to the concrete loadbearing structure of the interior.

Energy and Sustainability
Energy and sustainability are not simply treated as technical auxiliaries; they are built into the architecture and essential features of the project as a whole. Earth as a material that regulates humidity has a positive, sustainable effect on the use of energy and overall climate control. Photovoltaic modules on the roof and the use of waste heat from the production center nearby also contribute to improving the ecological balance of the Kräuterzentrum. Visitors will be able to watch the processing and blending of the herbs in a special visitor center on the top floor.
Herzog & de Meuron, 2014
© 2013, by Herzog & de Meuron Basel. All Rights Reserved
To visit the official Herzog & de Meuron website, please direct your Browser to www.herzogdemeuron.com